Tratamente naturiste pentru acneea juvenilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masca

Tratamente naturiste pentru acneea juvenilă. Acneea juvenilă este o problemă a pielii des întâlnită în rândul adolescenţilor, care poate persista şi poate înrăutăţi aspectul pieli dacă nu este tratată.

Opt din zece tineri se confruntă cu acneea, arată statisticile. Punctele negre, tenul gras, coşurile inflamate, cu puroi, sunt probleme specifice adolescenţei, din cauza exploziei hormonale, dar şi a regimului alimentar complet dezechilibrat.

Acneea juvenilă este localizată în diverse zone, cea mai afectată fiind faţa, gâtul, umerii, zona cervicală şi pieptul.

Deşi este trecătoare, acneea juvenilă poate fi extrem de traumatică din punct de vedere emoţional pentru un adolescent.

Lipsa încrederii în sine, izolarea, ruşine, depresia, furia şi timiditatea sunt probleme frecvente ale adolescentului afectat de acnee.


Secreţia excesivă de sebum, cauzată în principal de nivelurile crescute de hormoni androgeni, apare de regulă între vârstele de 11 şi 14 ani şi poate avea drept consecinţă înfundarea porilor cu bacterii şi celule moarte.

O bacterie aparte, cu rol important în apariţia acneei este Proprionibacterium acnes, pe care toată lumea o are pe suprafaţa pielii, chiar şi cei care nu au probleme cu acneea. Această bacterie favorizează apariţia acizilor graşi iritanţi care cauzează răspunsul imun. Astfel apare inflamaţia, roşeaţa, umflarea şi durerea în zona afectată. La acest proces contribuie din plin alimentaţia bogată în grăsimi, cum este fast-food-ul, lactatele şi dulciurile, consumate în cantităţi mari în adolescenţă.

Tratamente naturiste pentru acneea juvenilă. Argila şi aloe vera fac minuni

O vizită la medicul dermatolog este primul pas în tratamentul acneei la vîrsta pubertăţii. Există însă şi alte metode prin care acneea poate fi ameliorată. Fitoterapia poate avea efecte pozitive contra acneei, însă doar în anumite cazuri şi nu aplicate fără recomandarea specialistului.

Feliile de castravete proaspăt, aplicate pe zonele cu acnee, pot calma erupţiile inflamate, cu mâncărimi, curăţă în profunzime şi tonifică pielea.

Pe de altă parte, compresele calde cu infuzie de conuri de hamei au proprietăţi antiseptice şi antibacteriene, care duc la ameliorarea aspectului pielii.

Loţiunile cu echinacea pot trata afecţiuni frecvente ale pielii, cum sunt abcesele, eczemele, foliculita, dar şi acneea. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Germania pe aproape 5.000 de subiecţi relevă că folosirea loţiunilor de echinacea şi administrarea de suplimente pe bază de echinacea pot reduce semnificativ erupţiile pielii, simptomele de durere, iritaţia şi mâncărimea.

La fel de eficiente sunt şi măştile cosmetice cu argilă, care echilibrează secreţia de sebum, curăţă pielea în profunzime, reduc roşeaţa şi favorizează eliminarea colecţiilor de puroi. Argila poate fi amestecată cu apă sau cu decoct din frunze de ceapă.

Tot sub formă de comprese sunt eficiente gălbenelele, care au proprietăţi antiinflamatorii, dezinfectante şi cicatrizante.

Seva plantei de aloe vera sau gelurile pe bază de aloe fac minuni pentru tenul acneic. Aplicate direct pe zonele cu probleme, acestea reduc inflamaţia şi favorizează cicatrizarea pielii.

Pentru tenurile acneice sunt indicate şi măştile cosmetice cu albuş de ou, care curăţă pielea şi o hidratează în acelaşi timp. Pentru un peeling eficient se amestecă un albuş de ou cu miere, ulei de migdale şi făină de ovăz.

Uleiul de măsline este un alt aliat al pielii curate. Masajul cu ulei de măsline extravirgin în combinaţie cu sare de mare este extrem de benefic petru piele. Sarea exfoliază pielea moartă şi curăţă porii, în timp ce uleiul de măsline hidratează tenul în profunzime. Pentru efecte vizibile, amestecul se foloseşte în fiecare zi, timp de o săptămână.

Tratamente naturiste pentru acneea juvenilă. Vitamine au o importanţă deosebită

O importanţă aparte o au şi vitaminele, care pot fi procurate atât din suplimente, cât şi din alimentaţie. Vitaminele A, E şi B3 au rol important în menţinerea sănătăţii pielii.

Vitamina A găsim în peştele gras (hering, macrou), ficat, gălbenuş de ou, unt, dar şi în legume şi fructe (salată verde, morcovi, ardei gras, mazăre, roşii, cartofi dulci, dovleac, sfeclă roşie, citrice, pepene galben, cătină).

Vitamina B3 se găseşte în cerealele integrale, oleaginoase (caju, fistic, alune, nuci), somon, ton şi ciuperci.

Vitamina E încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi acţionează ca o barieră în calea efectelor nocive ale factorilor de mediu. O găsim în ulei de măsline, peşte, seminţe şi cereale integrale.

Dintre minerale, o eficacitate dovedită în tratarea acneei o are administrarea de zinc sub formă de suplimente.

Foarte importantă este şi evitarea obiceiurilor alimentare nocive, cum este consumul frecvent de fast food, de alimente prăjite, produse de patiserie, dulciuri, lactate cu conţinut crescut de grăsimi şi băuturi carbogazoase.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite