Tratamente naturiste pentru articulaţii dureroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamente naturiste pentru articulaţii dureroase. Articulaţiile dureroase pot avea multiple cauze. Cele mai frecvente sunt date de bolile reumatoide care îi pot afecta în egală măsură şi pe tineri şi pe bătrăni.

Artritele degenerative, artroza, precum şi cele cu depozit de microcristale de tipul gutei, se întâlnesc cel mai des, explică medicul fitoterapeut Iulia Violeta Vlad.

Bolile autoimune de tipul poliartritei reumatoideîi afectează deopotrivă şi pe tineri. „Pe lângă predispoziţia genetică, artrita reumatoidă apare şi ca urmare a unei alimentaţii nesănătoase şi a stresului, mai spune medicul fitoterapeut.

Alimentaţie nesănătoasă înseamnă una bogată în substanţe care produc inflamaţii, mai simplu spus plină de carne şi derivate cu aditivi alimentari, dar şi sucuri vegeta, yahăr alb, precum şi îndulcitori sintetici, făină procesată, cafea şi tutun.  Mediul toxic plin de plumb şi mercur, dar şi apa nefiltrată au şi acestea  o contribuţie importantă.

Tratamente naturiste pentru articulaţii dureroase. Antiinflamatoarele, necesare

„Vorbind la modul general, e nevoie de o detoxifiere a organismului şi de dietă“, mai spune dr. Iulia Violeta Vlad.

Dieta ar trebui să conţină sucurui de fructe şi legume, frunze (precum cele de păpădie, urzici, salată verde, spanac, iarbă de grîu, orz verde). Acestea se pot găsi la magazinele Plafar şi sub formă de suplimente.

Pentru detoxifiere se pot folosi sub formă de macerat la rece o serie de plante precum rădăcina de brusture, frunzele de frasin şi mesteacăn, urzica sau coada şoricelului. Maceratul de mesteacăn de exemplu poate fi  preparat adăugând o lingură de mesteacăn la un litru de apă peste care se pune o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Se lasă 6-8 ore într-un loc răcăros şi se bea întreaga cantitate pe durata unei zile. Cura poate dura trei săptămâni şi maceratul poate fi o combinaţie de plante, nu doar din mesteacăn.

Pentru toate bolile articulare sunt necesare şi antiinflamatoarele, un soi de aspirine naturale. În cazul artritei, acestea pot fi scoarţa de salcie şi creţuşca sub formă de frunze, pulbere sau capsule care trebuie luate cam 2 grame pe zi. Răşina de tămâie poate fi luată în faze acute 4 grame pe zi, la fel şi gheara diavolului.

În cazul artrozei, dacă articulaţiile mai şi pocnesc trebuie asociate şi plante emoliente ca rădăcina de nalbă (pulbere sau macerat la rece – 4 grame pe zi). Dacă există şi spasme acestea pot fi domolite cu valeriană, ulei de lavandă sau hamei.

Durerile articulare agravate la frig, circulaţia deficitară, mâinile şi picioarele reci se tratează cu tinctură de rozmarin, câte 10 picături luate de 2 ori pe zi.

Bolile autoimune dau înapoi dacă sunt tratate cu extract de coacăz negru – 70 de picături pe zi, astragalus – 3 capsule pe zi şi galoderma (ciuperca chinezească) – 3 capsule pe zi.

Tratamente naturiste pentru articulaţii dureroase. Tratamente externe

Eficiente sunt unguentele cu untul pământului, compresele cu bitter – diluat cu apă în măsură egală şi ţinută 3 ore o dată pe zi. Frunzele de varză sunt şi ele antiinflamatoare eficiente. „Se îndepărtează nervura frunzei, se zobeşte frunza şi se pune pe un tifon âinându-se de seara până dimineaţa“.

Medicul fitoterapeut mai recomandă şi băile cu flori de fân – 100-200 de grame puse într-un săculeţ, lăsate un sfert de ceas în apa din cadă, sau cu levănţică – 50 de grame - şi coada şoricelului – 100 de grame.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite