Un motiv în plus să foloseşti mai des coriandru: purifică apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frunzele de coriandru se usucă şi apoi se pun în pliculeţe de ceai pentru filtrarea apei de băut FOTO extension.org
Frunzele de coriandru se usucă şi apoi se pun în pliculeţe de ceai pentru filtrarea apei de băut FOTO extension.org

Dacă, în anumite situaţii, nu eşti sigur că apa pe care o ai la îndemână este potabilă, foloseşte puţin coriandru pentru a elimina din ea metalele grele, recomandă oamenii de ştiinţă americani şi mexicani.

În încercarea de a găsi metode mai ieftine şi eficiente pentru filtrarea apei în Mexico City, de exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite plante au reale proprietăţi de a absorbi metalele grele din apă.

Mexico City îşi deversează de multă vreme apa reziduală în Tule Valey, iar apa contaminată este apoi utilizată de agricultori la irigarea culturilor. Aşa se explică nivelul ridicat de metale grele din alimentele locale. Mai ales plumbul şi nichelul ajung, prin consumul acestor alimente, în organismul consumatorilor, conducând la afectări neurologice în special, dar şi la alte probleme de sănătate.

„De toxinele organice ne putem debarasa destul de uşor folosind mai multe metode eficiente, dar singura soluţie pentru a scăpa de metalele grele este să tratăm apa cu agenţi de filtrare cum este cărbunele activ, dar aceştia sunt scumpi şi destul de greu accesibili pentru locuitorii din Tule Valey“, explică motivul studiului Douglas Schauer, coordonatorul cercetării, de la Colegiul Comunitar de Tehnologie din Lafayette, Indiana, SUA. Studiul a fost realizat în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Universidad Politécnica de Francisco I. Madero din Hildago, Mexic.

După ce au testat mai multe mostre de plante, de la cactuşi la flori de toate soiurile, specialiştii au constatat că proprietăţile de filtrare ale coriandrului sunt cele mai puternice, aceasta fiind şi una dintre plantele cele mai uzuale în zonă.

Coriandrul, bioabsorbant

coriandru seminte si frunza

Calitatea care recomandă coriandrul ca principal agent de filtrare a apei potabile este capacitatea de bioabsorbţie – termenul ştiinţific care defineşte materialele organice care se extrag, de obicei, din plante, şi care, odată uscate, pot înlocui cărbunele activ utilizat astăzi pentru eliminarea metalelor grele.

Explicaţia probabilă a specialiştilor este că structura peretelui extern al celulelor care alcătuiesc coriandrul sunt ideale pentru „capturarea“ metalelor grele. Studiul a demonstrat că proprietăţi similare ar putea avea şi pătrunjelul şi păpădia, potrivit „Time“.

Cum se procedează

De cât coriandru este nevoie pentru a transforma apa contaminată în apă potabilă? Schauer spune că este suficient un pumn de coriandru pentru a elimina plumbul din aproximativ un litru de apă.  

Coriandrul matur poate fi introdus într-un tub prin care trece apa. În timp ce lasă să treacă apa, planta absoarbe metalele grele şi rezultă o apă potabilă fără riscuri.

O altă metodă de filtrare a apei cu uşurinţă chiar de noi, acasă, este introducerea coriandrului uscat în pliculeţe de ceai pe care le punem într-un vas cu apă rece de băut, le lăsăm câteva minute pentru a extrage metalele grele, după care le scoatem şi bem apa fără grijă, recomandă autorii studiului.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă au demonstrat că planta elimină plumbul şi nichelul din apă, iar în prezent studiază posibilitatea filtrării, de asemenea, a altor metale grele riscante, cum sunt arsenicul şi mercurul

Citeşte şi:

Trucuri simple care combat mirosul urât al respiraţiei

Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.

5 utilizări surprinzătoare ale scorţişoarei

Scorţişoara este folosită de secole împotriva gripei sau indigestiei. Condimentul parfumat conţine calciu, fibre, fier şi magneziu, iar coaja sa ascunde uleiuri esenţiale. Atunci când scorţişoara măcinată se combină cu uleiul de măsline şi zahărul brun, poate da naştere unui preparat perfect pentru un ten luminos.

VIDEO Cum verifici dacă mierea este naturală sau falsificată

Din cauza preţului destul de crescut la noi în ţară, mierea este, în multe cazuri, greu accesibilă, iar consumul este oricum redus, arată statisticile. Aşa că trebuie să te asiguri că atunci când cumperi miere, ai achiziţionat un produs cu adevărat de calitate. Pentru că multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite