Uretrita: cauze, simptome şi remedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uretrita te face să trăieşti cel mai greu de suportat senzaţii, precum arsura vie din timpul urinării, mâncărimea şi usturimea de după. Află ce reprezintă şi ce e de făcut.

Uretrita este o infecţie a uretrei, canalul care face legătura între vezica urinară şi exterior, folosind la eliminarea urinei. Printre cauzele afecţiunii se numără: microbii (stafilococi, streptococi, enterococi etc.), ciupercile (Candida Albicans), paraziţii (Trichomonas), traumatismele (mecanice, chimice şi termice), alergenii, chiar şi virusurile (Herpes Simplex). Modul de transmitere a uretritelor, în marea majoritate a cazurilor, rămâne raportul sexual (calea veneriană). La femeie, această cale este considerată a fi cea mai frecventă, iar la bărbat este considerată obligatorie. Pentru acest motiv, examinarea şi tratamentul se fac la ambii parteneri. Dacă tratamentul se face succesiv, acesta nu dă rezultate.

Cum o recunoşti
Principalele simptome ale infecţiei uretrale sunt micţiunile frecvente, însoţite de senzaţia de prurit local şi arsură la urinat, ceea ce, mai ales la femei, face dificilă diferenţierea faţă de o infecţie a vezicii urinare (cistită). De asemenea, mai pot exista scurgeri uretrale (la bărbaţi) sau existenţa puroiului în urină. 

Un alt semnal de alarmă este prezenţa sângelui în urină. Dacă acest din urmă simptom apare în cadrul unui debut brusc al disconfortului şi mai există şi un istoric de infecţii similare, atunci, cel mai probabil, responsabile sunt bacteriile. Dacă însă debutul a fost unul progresiv şi nu există sânge în urină, simptomele pot fi puse fără prea multe riscuri de a greşi pe seama unei infecţii cu Chlamydia Trachomatis, renumită prin faptul că este „tăcută”, dar şi foarte periculoasă.

Ce e de făcut
Adresează-te unui medic specialist urolog, care va solitica efectuarea unor analize de laborator în vederea stabilirii cauzei. În general, analiza urinară poate ajuta în acest sens. Totuşi, aproximativ 30% dintre femeile care au micţiuni frecvente şi dureroase nu au un număr semnificativ de bacterii în urină. Se mai poate investiga şi secreţia ureterală, dar şi cea vaginală, dată fiind apropierea dintre cele două zone şi probabilitatea ridicată ca infecţia să aibă o provenienţă genitală.

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta depinde foarte mult de cauza infecţiei şi este stabilit de medic după ce rezultatele analizelor sunt gata. Până atunci însă poţi recurge la remediile naturiste, care te pot ajuta să scapi de suferinţă, reducând intensitatea simptomelor şi chiar iniţiind procesul de vindecare.

Mare atenţie, dacă infecţia produsă de gonococi sau de Chlamydia rămâne netratată, aceasta se propagă şi creează probleme mult mai serioase, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, strictura uretrei, prostatita (la bărbaţi), epididimita, sterilitate, artrită, meningită sau inflamaţia inimii.

Stinge „arsura”
Începe prin a bea mai multe lichide. Mai precis, străduieşte-te, pe tot parcursul zilei, să bei un pahar de apă ori ceai la fiecare oră. Auntci când tractul urinar este în permanenţă plin, vei urina frecvent, „spălând” în acest fel bacteriile care au colonizat uretra, iritând-o. Foarte eficient din acest punct de vedere este sucucl de merişoare. Acesta nu are efect batericid, dar conţine o substanţă care împiedică bacteriile să se ataşeze de mucoasa tractului urinar. Iar dacă bacteriile nu se pot prinde de pereţi, atunci ele pot fi cu uşurinţă eliminate prin urină. Bea un pahar de 300 ml de suc în fiecare zi, atât pentru tratare, cât şi, pe viitor, pentru prevenirea infecţiilor.

Poţi încerca şi alte tipuri de remedii pe bază de merişoare: capsule, comprimate, tincturi sau ceaiuri. De mare ajutor în ameliorarea disconfortului este infuzia din mătase de porumb, folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale diuretice, antiinflamatoare şi calmante. La fel şi cele din gălbenele sau muşeţel, două plante consacrate în ceea ce priveşte alinarea durerilor.

Pentru a ajuta organismul să lupte cu infecţia, prepară un ceai de leuştean (membru în familia morcovului), turnând o cană de apă fiartă peste două linguriţe de rădăcină uscată, tocată mărunt. Această plantă de grădină conţine compuşi cu efect bactericid, fiind, de asemenea, şi un excelent diuretic.

Şi planta Goldenseal este o armă redutabilă împotriva bacteriilor, în special contra E.coli. Planta are efect bactericid, stimulează sistemul imunitar şi reduce inflamaţia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite