VIDEO Când muzica salvează vieţi. Există urgenţe „muzicale“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea muzicii este atât de mare, încât în multe cazuri reorganizează activitatea creierului, ba chiar stimulează mecanismele de vindecare ale organismului şi salvează vieţi. Toate aceste teorii sunt demonstrate ştiinţific, dar, mai mult decât atât, le-au simţit pe pielea lor o mulţime de oameni din jurul tău sau poate chiar şi tu.


În Statele Unite ale Americii, există câteva situaţii, mai ales în cazul copiilor, care sunt considerate de meloterapeuţi drept urgenţe „muzicale“, spre exemplu: bebeluşii născuţi prematur, cu probleme de respiraţie, sau copiii cu cancer care au nevoie de chimioterapie sau de radioterapie.

În SUA, meloterapia a început să fie utilizată în mod formal în secolul al XX-lea, când mai mulţi muzicieni au mers dintr-un spital în altul să cânte pentru veteranii celor două Războaie Mondiale, potrivit CNN Health. Atunci au fost demonstrate fără urmă de tăgadă beneficiile muzicii asupra psihicului persoanelor care s-au întors traumatizate de pe front.

Muzica şi contactul direct cu pielea mamei ajută bebeluşii prematuri să depăşească momentele critice

De ce funcţionează

În prezent există nenumărate dovezi ştiinţifice care atestă beneficiile meloterapiei asupra organismului uman. De altfel, o analiză recentă a unui psiholog renumit care studiază neuroştiinţa muzicii la Universitatea McGill din Montreal, Daniel Levitin, a arătat că muzica are efecte evidente împotriva anxietăţii, dar şi că activează mecanismele de producere a unui nivel crescut de imunoglobulina A, un marker al imunităţii sporite.

De asemenea, studiile au dovedit că muzica activează zona creierului responsabilă cu recompensa (o zonă numită striatum). Mai exact, atunci când ascultăm muzică, aici se eliberează cantităţi de dopamină (neurotransmiţător asociat cu plăcerea) care creează o senzaţie similară aceleia rezultate în urma administrării de metamfetamine, potrivit profesorului de neurologie Robert Zatorre, de la Institutul de Neurologie Montreal, citat de CNN.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale terapiei prin muzică este că implică un tip de comunicare nonverbală, ceea ce face meloterapia un „instrument“ extrem de util în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, cum sunt copiii cu autism şi bolnavii de Alzheimer, de exemplu.

Pentru persoanele cu autism, în mod particular, terapia prim muzică s-a dovedit eficientă în accentuarea comportamentelor „bune“ şi în inhibarea celor „rele“, potrivit Asociaţiei Americane de Meloterapie. De asemenea, deşi nu implică exprimarea verbală, muzica ajută la dezvoltarea limbajului şi la identificarea şi exprimarea emoţiilor, adevărate provocări pentru autişti. De altfel, unii copii şi adulţi cu autism au abilităţi muzicale deosebite.

Muzica, „medicament salvator“

Meloterapia nu este relaxantă sau amuzantă pentru toată lumea. De altfel, în cazul unor persoane cu tulburări psihice, cum sunt anxietatea, stresul posttraumatic sau depresia, muzica poate fi greu de tolerat. Un exemplu este caporalul Demi Bullock, de 25 de ani, fost militar în marina americană, care a suferit un episod dramatic de stres posttraumatic la întoarcerea din Afganistan, în vara anului 2011. Programul de recuperare pentru Demi a inclus şi meloterapia, pe care, însă, ea a respins-o la început, în ciuda faptului că ea cânta la chitară de la 15 ani. De vină erau starea de nervozitate şi nevoia de a fugi de orice tip de emoţie, senzaţii care pun stăpânire, în general, pe oamenii care suferă de stres posttraumatic.

„Nu-mi plăcea să cânt sau să ascult muzică, fiindcă mă făcea să simt durerea şi tristeţea la niveluri copleşitoare“, spune ea acum. A durat mult până când Demi a reuşit să accepte exprimarea emoţiilor prin muzică. De fapt, ea a redescoperit muzia de-abia după un an, imediat după ce încercase să se sinucidă. Acela a fost momentul definitoriu pentru ea şi, odată ce a acceptat muzica şi a început să cânte la chitară, la tobe şi la clape, a reuşit, treptat, să depăşească stresul, depresia şi gândurile autodistructive. „Dacă nu m-aş fi lăsat condusă de meloterapie şi dacă nu m-aş fi reapucat de muzică, astăzi probabil că nu aş mai fi trăit. Pot spune că muzica mi-a salvat viaţa cu adevărat“, mărturiseşte Demi Bullock, care lucrează astăzi de partea meloterapeuţilor pentru alte persoane cu stres posttraumatic. 

Citeşte şi: 

Terapia prin muzică: o nouă poartă către lume

De patru ori pe an, personalul medical de la Spitalul de Psihiatrie Titan, din Capitală, îi cheamă pe cei aflaţi sub tratament să asculte muzică. Nu lipsesc muzica clasică, cea populară, dar nici cea modernă.

Terapia prin muzică îi ajută pe copiii născuţi prematur

Cântecele de leagăn sau sunetele care le imită pe cele din uterul mamei ajută la calmarea copiilor născuţi prematur, se arată într-un nou studiu citat de „Huffington Post“. De asemenea, ele îmbunătăţesc somnul şi obiceiurile alimentare ale bebeluşilor şi cresc şansele de apropiere dintre părinţi şi copil.

Muzica, un alt fel de instrument medical

Sunetele muzicale stimulează, în acelaşi timp, mai multe zone ale creierului, conferind bună dispoziţie şi activând mecanismele de autovindecare. Meloterapia acţionează în mod pozitiv în aproape toate tulburările psihice. Însă şi unele simptome fizice pot fi atenuate cu ajutorul ei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite