Ziua Mondială de luptă împotriva pneumoniei. Tu recunoşti simptomele pneumoniei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pneumonia afectează copiii din întreaga lume
Pneumonia afectează copiii din întreaga lume

Pneumonia este cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul copiilor din întreaga lume. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an această boală ucide circa 1,4 milioane de copii cu vârsta sub un an. Care sunt simptomele şi cum poate fi prevenită?

Pneumonia afectează copiii şi familiile lor din întreaga lume, dar este mai frecevntă în Asia de Sud şi Africa subsahariană, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS.

Boala este o formă acută de infecţie respiratorie care afectează plămânii. Plămânii sunt formaţi din alveole, mici săculeţi care, la persoanele sănătoase se umplu cu aer, însă, în cazul persoanelor bolnave se umplu cu lichid sau cu puroi. În acest din urmă caz, respiraţia devine dificilă şi dureroasă, iar oxigenarea, limitată.

Simptomele pneumoniei variază de la uşoare până la severe

Pneumonia este cea mai comună complicaţie a gripei, în special. Categoriile aflate la risc sunt copiii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice respiratorii precum astmul şi bronhopneumopatia cronică obstructivă. De asemenea, riscuri mai mari există şi pentru copiii din creşe şi grădiniţe, pentru persoanele care au un sistem imunitar mai slab sau au suferit recent o operaţie.

În funcţie de tip, de vârsta pacientului şi de starea lui de sănătate, simptomele pneumoniei pot fi de la uşoare şi până la severe.

Cele mai comune simptome ale pneumoniei includ tusea cu expectoraţii şi mucus, febra care poate fi foarte ridicată şi însoţită de frisoane. Din pricina faptului că plămânii sunt plini de lichid respiraţia este scurtă şi însoţită de gâfâit, foarte asemănătoase celei a unei persoane care urcă scările.

Durerea toracică, junghiul care este mai puternic în timpul tusei sau respiraţiei, sunt alte simptome ale pneumoniei. În plus, sunt prezente transporaţia excesivă, oboseala şi pierderea apetitului. Un simptom suplimentar care poate fi prezent la persoanele în vârstă este confuzia.

Simptomele pneumoniei depind şi de tipul afecţiunii

Dacă pneumonia este cauzată de un virus, semnele afecţiunii pot fi foarte asemănătoare gripei: febră peste 40 de grade Celsius însoţită de transpiraţie excesivă, tuse uscată, dureri de cap şi dureri musculare şi o stare generală de slăbiciune. După o zi sau două, poate apărea tusea puternică cu expectoraţii şi o coloraţie albăstruie a buzelor datorată lipsei de oxigen suficient din organism. Persoanele care au pneumonie virală au un risc mai crescut de a dezvolta şi pneumonie bacteriană. În cazul pneumoniei bacteriene, simptomele pneumoniei includ febra ridicată, respiraţia sacadată şi pulsul accelerat. Pacientul poate fi confuz, iar unghiile şi buzele se pot colora în albăstrui.

Pe lângă bacterii şi virusuri, pneumonia mai poate fi determinată de anumiţi fungi sau de inhalarea anumitor substanţe chimice din mediu.

Pneumonia se tratează doar de către medic. Stabilirea cauzei bolii este foarte importantă pentru că în funcţie de acest lucru este stabilit tratamentul potrivit.

Măsuri de prevenţie recomandate de OMS

În 2009, OMS şi UNICEF au lansat un Plan de acţiune globală pentru prevenirea şi controlul pneumoniei – GAPP. Printre măsurile recomandate de aceste instituţii se numără alăptarea la sân a bebeluşilor, spălarea frecventă a mâinilor şi reducerea poluării. Totodată, se recomandă vaccinarea ca metodă de prevenţie, precum şi asigurarea de cătyre autorităţi a măsurilor corecte de tratament în spital în cazul pacienţilor cu simptome severe de pneumonie.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite