Medicină

articolul anterior articolul urmator

14 noiembrie, Ziua Mondială a diabeticilor. 5 semne care prevestesc diabetul

2
14 Nov 2019 04:24:48
Autor: George-Andrei Cristescu
Diabetul este o boală în care nivelul zahărului în sânge este ridicat
Diabetul este o boală în care nivelul zahărului în sânge este ridicat

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală ajunsă la nivel de epidemie în întreaga lume, sunt de părere specialiştii. Stilul de viaţă modern cu mâncare multă şi grasă şi sedentarism este principalul vinovat pentru această situaţie. Cinci semne care prevestesc diabetul.

Aproape o jumătate de miliard de oameni din întreaga lume suferă de diabet, complicaţiile determinate de această boală fiind responsabile de peste cinci milioane de decese. Ceea ce trebuie spus din capul locului este faptul că diabetul este o boală care nu se vindecă. Mai mult decât atât: netratată duce la complicaţii grave care pun viaţa în pericol.

Mai mult decât atât, diabetul nu este doar o boală ci mai multe legate de tulburarea profundă a metabolismelor celulare şi care implică proasta funcţionare a insulinei. Deficitul de insulină apare fie pentru că pancreasul nu o mai produce, fie pentru că acest hormon nu-şi mai face efectul.

Dacă insulina nu-şi mai face efectul, nivelul de zahăr din sânge creşte foarte mult, în timp ce celulele sunt private de energie. Toate procesele celulare evoluează negativ.

Dintre tipurile de diabet cel zaharat de tip 2 este cel mai răspândit. El apare la maturitate şi ani de zile evoluează fără simptome. Dincolo de predispoziţia genetică, cauzele incriminate pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2 ţin de stilul de viaţă nepotrivit: mâncăm mult şi gras, dulciuri în exces, fumăm, suntem sedentari şi dormim insuficient.

Un risc mai crescut au bărbaţii trecuţi de 45 de ani cu obezitate abdominală, hipertensiune arterială, dislipidemii şi trigliceride crescute.

Setea excesivă şi nevoia de urinare frecventă. 5 semne care prevestesc diabetul

Chiar dacă între debutul bolii şi apariţia primelor simptome pot trece şi zece ani, există totuşi câteva semne care prevestesc diabetul şi care ar trebui să ne dea de gândit.

Setea excesivă şi nevoia de urinare frecventă fac parte din aceste semne care prevestesc diabetul. În mod normal, o persoană simte nevoia să urineze între patru şi şapte ori pe zi, însă cele cu diabet merg mult mai des la toaletă. De ce? Pentru că, în corpul unui bolanv de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul de glicemie din sânge aşa cum se întâmplă într-un organism normal. Ca să resolve cumva problema, rinichii fabrică tot mai multă urină pentru care este nevoie de lichide. Cu cât urinarea este mai frecventă, creşte şi nevoia de a consuma mai multă apă..

Foamea şi oboseala. 5 semne care prevestesc diabetul

Foamea şi oboseala sunt alte două semne care merg împreună. Aceasta pentru că deşi corpul este hrănit, alimentele nu pot fi transformate în energie, aşa cum ar fi normal, pentru că insulina nu este utilizată în mod corect. Dacă glucoza nu poate fi descompusă de insulină şi deci folosită ca sursă de energie la nivel celular, apar stările de oboseală nejustificate şi somnolenţa din timpul zilei. Pacientul se simte obosit şi totodată flămând.

Vederea înceţoşată. 5 semne care prevestesc diabetul

Nivelul ridicat de zahăr din sânge afectează şi cristalinul. Acesta se poate umfla, suferă modificări şi aşa apar problemele de vedere, vederea înceţoşată fiind un alt simptom care prevesteşte diabetul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tăunu
14.11.2019, 11:48:41

Cel mai sigur semn că ai diabet este atunci când îţi iei glicemia !

Stefan din Nord
14.11.2019, 12:04:55

Cum sa o iei ? Poate sa o controlezi . Mie nu-mi vine sa beau apa deloc Beau in sila cand imi aduc aminte ca sa nu ma deshidratez cu totul ,abia daca beau 1l in 24 de ore O fi bine ? Caci glicemia mi-e in jurul cifrei 100 plus minus 2-3 puncte

Modifică Setările