15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză de mortalitate în rândul bebeluşilor şi este responsabilă pentru mai mult de un milion de decese anual la nivel mondial, semnalează Organizaţia Salvaţi Copiii.

75% dintre bebeluşii născuţi prematur ar putea fi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante, spun specialiştii din cadrul Organizaţiei Internaţionale Salvaţi Copiii şi cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din păcate, însă, echipamentele actuale nu fac faţă numărului mare de naşteri premature din toată lumea.

De altfel, incidenţa copiilor născuţi prematur este în creştere în aproape toate ţările lumii, potrivit celui mai recent raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, numit „Born too Soon“ (Născuţi prea devreme). La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% din ele având loc între săptămânile 32 şi 37 de sarcină.

Şi în România, mortalitatea infantilă este o problemă majoră. Aici mor, în medie pe an, 1.900 de copii mai mici de un an, adică un copil la fiecare 5 ore.

„Aproape 40% din copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardiovasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali“, subliniază Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Risc de dizabilităţi

Mulţi dintre bebeluşii care supravieţuiesc naşterii premature suferă de dizabilităţi, inclusiv de tulburări de învăţare mai târziu în viaţă, dar şi de probleme vizuale şi auditive, spun specialiştii.

Pentru a reduce numărul de naşteri premature, este nevoie de planning familial de educarea femeilor, în special a adolescentelor, dar şi de o calitate mai bună a îngrijirilor înainte şi în timpul sarcinii, precum şi după naştere. Pentru a accelera progresul, este nevoie de investiţii strategice în inovaţie şi cercetare, sunt de părere specialiştii Salvaţi Copiii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite