24% din românce cred că avortul este o metodă contraceptivă şi numai 1% folosesc pilula de a doua zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din România au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate într-un an, arată studiul FOTO Shutterstock
Femeile din România au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate într-un an, arată studiul FOTO Shutterstock

O treime din femeile din România au avut parte de un „accident“ cu prezervativul în timpul actului sexual, astfel încât s-au expus riscului unei sarcini nedorite. Iar 27% din românce au recurs la avort la un moment dat. Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent privind contracepţia la români, realizat de compania globală de cercetare Millward Brown.


„Pentru o persoană cu o viaţă sexuală activă, care, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, utilizarea unei metode contraceptive eficiente devine absolut necesară. Metodele tradiţionale, cum sunt calendarul sau retragerea (coitus interruptus) au eficienţă limitată, prin prisma «accidentelor» legate de utilizare. «Accidente» se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului“, explică Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie MedLife.

24% din femeile din România consideră avortul o metodă contraceptivă, iar 62% cred că acesta este necesar uneori. De altfel, ţara noastră se află, în continuare, pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte avorturile atât la nivel european (locul al IV-lea), cât şi global (locul al VI-lea). „Aceasta se întâmplă pentru că foarte puţine femei ştiu că, în cazul unor «accidente» care cresc riscul unei sarcini nedorite, există opţiunea contracepţiei de urgenţă“, precizează medicul Mirela Popa.

Studiul „Emergency Contraception“ a fost efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown şi a inclus un eşantion de peste 500 de românce cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani.

Ce este contracepţia de urgenţă

„Pilula de a doua zi“, „pilula de după“ sau contracepţia de urgenţă înseamnă toate acelaşi lucru: administrarea unei cantităţi ridicate de progesteron sintetic (hormon produs, în mod normal, de organismul femeilor) într-o doză unică (o singură pastilă) sau în două doze într-un interval de maximul 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau de la „accident“, petru a preveni o sarcină nedorită.

Eficienţa metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident“ şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore. 

Medicii ginecologi recomandă contracepţia de urgenţă femeilor care nu-şi doresc un copil în următoarele situaţii:

  • nu există certitudinea că momentul „retragerii“ a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea şi parţială sau cu eliberarea unei cantităţi foarte mici de lichid seminal);  
  • folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;  
  • diafragma/prezervativul s-a rupt sau a alunecat;  
  • dispozitivul  intrauterin (steriletul) a fost expulzat;  
  • metoda contraceptivă regulată nu a fost folosită corect. De exemplu, aţi uitat/pierdut pilula anticoncepţională pe ziua respectivă sau, din cauza hipermotilităţii gastrointestinale (diaree), ea nu a fost absorbită;  
  • au fost luate medicamente care reduc eficienţa anticoncepţionalelor zilnice (precum antibiotice antituberculoase, barbiturice, antiepileptice, antivirale pentru infecţia HIV, antimicotice sistemice sau medicamente pe bază de sunătoare).  

„Totuşi, contracepţia de urgenţă este recomandată numai în cazurile de urgenţă, ocazional deci. Nu există un interval minim de administrare, dar dacă este luată prea des există riscul ciclurilor neregulate“, precizează medicul ginecolog Mirela Popa.

Platformă online pentru răspunsuri la toate întrebările

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat „Planifică Neprevăzutul!“, o campanie de informare şi educare susţinută prin intermediul platformei online www.planificaneprevazutul.ro. Această platformă este menită să le ofere femeilor cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani informaţii corecte şi utile despre contracepţia de urgenţă ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident“ în timpul contactului sexual. 

Infografic - Planifica Neprevazutul - Studiu Contraceptie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite