3 semne care trădează o anemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de cap care apar periodic şi paloarea pielii pot ascunde o anemie FOTO: Shutterstock
Durerile de cap care apar periodic şi paloarea pielii pot ascunde o anemie FOTO: Shutterstock

Netratată, anemia poate duce la probleme grave de sănătate. De aceea, pentru a preveni apariţia unor astfel de complicaţii, este bine să recunoşti din timp simptomele bolii.


Medicii au descoperit că există aproximativ 400 de forme de anemie, majoritatea foarte rare. Afecţiunea este caracterizată printr-o reducere sub valorile normale a concentraţiei de hemoglobină (celule care asigură transportul oxigenului în organism).

În cele mai multe cazuri, problema apare din cauza carenţei de fier (anemie feriprivă), a carenţei de vitamina B12 (anemie megaloblastică), a disfuncţiilor glandei tiroide (anemie hemolitică). Dar de vină pot fi şi unele boli cronice, pierderile masive de sânge sau chiar cancerul.

Cu cât este depistată mai devreme, cu atât anemia poate fi tratată mai eficient.

1. Oboseala persistentă

Oboseala cronică şi dificultăţile de concentrare sunt primele semne care ar trebui să ne avertizeze că organismul nostru suferă. Dacă aceste simptome persistă pe durate lungi, trebuie să-ţi faci un banal set de analize de sânge. Un nivel scăzut al hemoglobinei poate confirma diagnosticul bolii.

„Cea mai cunoscută formă a bolii este anemia feriprivă, caracterizată prin încărcarea redusă a hematiilor cu hemoglobină. În acest caz, este vorba de un aport insuficient de fier, prin absorbţie redusă sau prin folosirea lui excesivă de către organism (în cazul femeilor însărcinate). Tratamentul constă în administrarea de fier sau de suplimente cu vitamina C pentru o mai bună absorbţie a acestui mineral“, recomandă medicul de familie Radu Leon George, de la Clinica Leomedica din Bucureşti. 

2. Durerile de cap şi ameţeala

Alte simptome ale anemiei sunt durerile persistente de cap şi ameţelile sau chiar stările de leşin. Acestea pot fi însoţite şi de senzaţia de lipsa de aer, de bătăi neregulate ale inimii, de stări de iritabilitate sau de lipsa poftei de mâncare. În astfel de situaţii este bine să mănânci cât mai multe alimente proaspete cu un conţinut ridicat de fier şi vitamine din grupul B.

Surse bune de fier şi de vitamine sunt ficatul, carnea roşie, carnea de pasăre, ouăle, cerealele şi pâinea îmbogăţite cu fier, orezul, cartofii, morcovii, roşiile, fasolea uscată şi fructele uscate.

3. Atenţie la culoarea pielii!

Paloarea accentuată a pielii, a gingiilor, a unghiilor, a mucoasei pleoapelor, a pliurilor din palme, însoţite de o culoare uşor albăstruie a buzelor sunt o certitudine că anemia s-a instalat.

De asemenea, mai ales în cazul anemiei prin deficit de vitamina B12, pot apărea senzaţia de arsură a limbii. Un semnal de alarmă trebuie să fie şi un aspect neobişnuit de neted, lustruit al limbii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite