Medicină

articolul anterior articolul urmator

40 de indicaţii terapeutice ale uleiurilor esenţiale

1
12 Mar 2010 18:07:46
Autor: Liana Hainarosie

Indiferent că este vorba despre probleme ginecologice (sindrom premenstrual), digestive (balonări, arsuri gastrice), dermatologice (cuperoză, cicatrice) sau sexuale (libido scăzut), uleiurile esenţiale sunt de un real folos atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Denumite şi esenţe vegetale, uleiuri volatile sau esenţe aromatice, uleiurile esenţiale sunt obţinute din frunzele, rădăcinile, florile, fructele şi din seminţele plantelor.

În multe cazuri, eficienţa uleiurilor de acest fel s-a dovedit a fi mai mare chiar decât cea a medicamentelor de sinteză. În plus, aceste remedii sunt bine asimilate de organism, nu necesită administrare în doze mari şi sunt simplu de folosit.

Poţi să le administrezi fie pe cale orală, fie direct pe piele sau poţi să adaugi câteva picături de ulei esenţial în vasul destinat aromaterapiei. Datorită proprietăţilor curative, se întrebuinţează atât în medicina naturistă, cât şi în cosmetică. Din cauza faptului că sunt concentrate, folosite incorect, pot dăuna sănătăţii.

Ulei de tămâie contra cancerului

Uleiul extras dintr-o specie de arbore de tămâie somalez ar putea fi utilizat în viitor ca tratament alternativ în caz de cancer la nivelul vezicii urinare, conform unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Oklahoma, SUA. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au adăugat extract concentrat de arbore de tămâie în eprubete conţinând culturi de celule canceroase din vezica urinară.

Potrivit studiului, iniţial, acest ulei a oprit creşterea celulelor canceroase, după care le-a distrus, fără a afecta celulele sănătoase. Cercetătorii consideră că tratamentul cu  acest ulei ar putea constitui o alternativă ieftină pentru pacienţii care suferă de această maladie.

Acnee

În cazul în care ai probleme cu acneea, după curăţarea feţei de impurităţi şi de urme de fard, aplică de două ori pe zi o picătură de ulei esenţial de muşcată pe fiecare leziune acneică. Poţi folosi şi amestecul din două picături de ulei esenţial de arbore de ceai, una de levănţică şi una de eucalipt până la atenuarea acneei.

Arsuri la stomac

Arsurile gastrice sunt o problemă frecvent întâlnită. Şi în acest caz, uleiurile esenţiale îţi sunt de ajutor. Astfel, pune o picătură de ulei de busuioc şi una de muşeţel pe o bucată de zahăr cubic sau de pâine şi ia-o înainte de masă.

Anxietate

Înainte de culcare, timp de o lună, două picături de ulei esenţial de sovârf pur, aplicate prin masaj uşor la nivelul plexului solar, alungă stările de încordare şi palpitaţiile.  Acelaşi efect îl are şi aplicarea amestecului obţinut din câte 10 ml de ulei esenţial de levănţică, de muşcată şi de palisandru, ingrediente care s-au dovedit eficiente pentru combaterea anxietăţii.

Poţi încerca şi amestecul rezultat din combinarea a 30 ml de ulei vegetal de arnică şi 3 ml de ulei esenţial de levănţică. Pentru a scăpa de stările anxioase, poţi să adaugi şi în apa călduţă din cadă un amestec din 5 ml de ulei esenţial de portocală amară şi 5 ml de ulei esenţial de levănţică. Destinde-te timp de 20 de minute.

Buze crăpate

Dacă ai buzele crăpate, foloseşte 2 ml de ulei esenţial de levănţică diluat în ulei vegetal de măceş. Masează-ţi uşor buzele cu una-două picături din această combinaţie de două ori pe zi, în special atunci când te pregăteşti să ieşi din casă. 

Bufeuri

Dacă te afli în perioada fertilă şi ai bufeuri, indicate sunt câte două picături de ulei esenţial de salvie, de trei ori pe zi, din ziua a şaptea până în cea de-a 21-a a ciclului menstrual. Dacă însă eşti la menopauză, ia tratamentul 30 de zile. Reia tratamentul după o întrerupere de o săptămână.

Indicate sunt şi aplicaţiile locale. În acest sens, folo­seşte, înainte de culcare, un amestec obţinut din 1 ml de ulei esenţial de mentă, 2 ml de ulei esenţial de niaouli, 3 ml de imortele şi 5 ml de chiparos în 100 ml de bază neutră de masaj. Aplică amestecul în partea de jos a spatelui sau pe abdomen, de două-trei ori pe zi, 20 de zile.

Căderea părului

Câteva picături de ulei esenţial de levănţică, aplicate pe pielea capului, te pot ajuta să scapi de problema căderii părului. După ce aplici uleiul, aşteaptă 30 de minute, apoi şamponează-ţi părul. Repetă terapia de două ori pe săptămână. Mai comod este să adaugi în şamponul tău câte 2 picături de ulei esenţial de ghimbir, de mandarină şi de muşcată.

Băile în care adaugi uleiuri esenţiale te ajută să te relaxeziBalonări

După fiecare masă, ia pe o bucată de zahăr câte o picătură de ulei esenţial de busuioc sau de mentă. Poţi să foloseşti şi amestecul din câte două linguriţe de ulei esenţial de chimion şi de mărar şi câte o linguriţă de ulei esenţial de tarhon şi de busuioc. Ia două linguriţe din acest amestec înainte de masă.

Celulită

Pentru a estompa aspectul de coajă de portocală, poţi întrebuinţa uleiurile esenţiale fie pe cale orală (două picături de ulei esenţial de lămâie pe o bucată de zahăr, timp de trei săptămâni, de două-trei ori pe an), fie extern, pentru masaj (cu un amestec din câte 2 ml de ulei de esenţial de portocală, de cedru, de chiparos, de grepfrut, 4 ml de ulei esenţial de salvie, adăugate în 100 ml de ulei vegetal de eucalipt) de două ori pe zi, timp de trei săptămâni. O dată pe săptămână, la duş, masează-ţi  picioarele şi fesele cu buretele pe care ai pus în prealabil gel de duş şi două picături de ulei esenţial de rozmarin.

Calozităţi

Pentru îndepărtarea calozităţilor (pielea întărită de la nivelul picioarelor), amestecă 10 ml de ulei vegetal de calendula (gălbenele), 1 ml de ulei esenţial de muşcată şi 1 ml de ulei esenţial de levănţică. Adaugă câteva picături din acest amestec pe piatra ponce şi foloseşte-o pentru igiena picioarelor, după baie. Tot pe piatra ponce poţi adăuga câteva picături de ulei esenţial de migdale sau câteva picături de ulei esenţial de busuioc, care are acţiune antiseptică, antiinflamatoare şi antiinfecţioasă.

Specialistul nostru
Bety Raţiu
consultant în slăbire
şi tratamente corporale


Cunoscut sub denumirea de aromaterapie, tratamentul cu uleiuri esenţiale, pe lângă faptul că este foarte plăcut şi relaxant, are multe alte beneficii asupra organismului. În cosmetică, uleiurile esenţiale sunt folosite în principal pentru combaterea celulitei. Uleiul esenţial de levănţică este benefic împotriva retenţiei de apă, conferind pielii mai multă elasticitate. Uleiul esenţial de anason are proprietăţi diuretice, combătând kilogramele în plus.  Uleiul esenţial de muşeţel este antiinflamator.

Cel de portocale, datorită conţinutului bogat în vitamina C, îmbunătăţeşte circulaţia şi favorizează eliminarea toxinelor. Uleiul esenţial de morcov are efecte emoliente şi cicatrizante şi determină dilatarea porilor şi eliminarea toxinelor, accelerând procesul de multiplicare celulară epitelială, prevenind în acelaşi timp îmbătrânirea pielii. Este indicat să fie folosite de minimum două ori pe săptămână, prin aplicare directă, prin masaj sau prin picurarea acestora în apa pregătită pentru îmbăiere.

Atenţie la modul de aplicare!

Înaintea aplicării uleiului, fă-ţi un test de toleranţă, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Aplică uleiul la încheietura mâinii şi aşteaptă aproximativ o oră. În situaţia în care pielea se înroşeşte sau apare senzaţia de arsură, nu îl mai folosi. 

Nu-ţi atinge ochii cu mâinile după ce ai folosit uleiurile esenţiale. Dacă se întâmplă totuşi acest lucru, şterge-ţi ochii cu ulei vegetal, aplicat pe o dischetă de bumbac.

Cicatrice

Atenuarea micilor cicatrice se face cu ajutorul a una-două picături de ulei esenţial de levănţică aplicate local. Dacă cicatricea este mare,  pune aceste picături într-o lingură cu ulei vegetal de măceşe şi aplică-le timp de trei săptămâni.   

Cuperoză

În caz de cuperoză, eficientă s-a dovedit aplicarea pe faţă a unui amestec obţinut din câte o lingură de ulei esenţial de jojoba, de limba-mielului, de eucalipt sau de nuci şi din câte două picături de ulei esenţial de chiparos, de muşcată şi de imortele.

Cistită

Pentru combaterea cistitei, este indicată folosirea amestecului obţinut din două picături de ulei esenţial de sovârf şi o linguriţă de miere, de trei ori pe zi, timp de trei zile,  combinaţie  care se  aplică pe partea inferioară a abdomenului.  Nu se foloseşte intern. 

Depresie

Dacă suferi de depresie, în vasul destinat aromaterapiei, pune câteva picături de ulei esenţial de mandarină, care este sedativ şi anxiolitic, de două-trei ori pe zi. Atenţie însă, nu îl folosi mai mult de 20 de minute pe zi şi, în niciun caz, în camera copilului.

Dificultăţi de somn

O picătură de ulei de mandarină sau de portocală într-o lingură de miere te ajută să dormi bine. Pe pernă se pot pulveriza câteva picături de ulei esenţial de levănţică.


Ten tern

Pentru un ten luminos este indicat 1 ml de ulei esenţial de muşcată, în combinaţie cu 1 ml de ulei esenţial de lămâie, adăugate în 13 ml de ulei vegetal de argan. Se aplică pe faţă dimineaţa şi seara. Efect descongestionant are şi amestecul dintr-o picătură de  ulei de esenţial de grepfrut şi una de ulei vegetal.

Unghii fragile

Pentru a-ţi întări unghiile, este indicat masajul cu un amestec obţinut  din 5 ml de ulei vegetal de luminiţa-nopţii şi zece picături de ulei esenţial de lămâie. Este bine să-l foloseşti de două-trei ori pe săptămână. 

Varice

În caz de varice, efect de întărire şi de creştere a rezistenţei vaselor de sânge are masajul cu amestecul din câte  două picături de ulei esenţial de chiparos şi de imortele şi zece picături de ulei de eucalipt.

Vergeturi

Masajul cu un amestec obţinut din 100 ml de ulei vegetal de măceşe, 5 ml de ulei esenţial de levănţică, 5 ml de ulei esenţial de mirt, 4 ml de ulei de cistus ladanifer, 4 ml de ulei esenţial de rozmarin şi 3 ml de imortele atenuează vergeturile. Este indicat de două ori pe zi, timp de o lună.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Persoanelor care suferă de alergie de contact sau de urticarie la un anumit ulei esenţial le este contraindicată folosirea acestor uleiuri. Uleiul esenţial se foloseşte rareori pur, de obicei este amestecat în parfumuri sau în produse de îngrijire.

Dacă la acel extract există alergie imediată sau întârziată, contraindicaţia este majoră (adică persoana în cauză nu trebuie să atingă substanţa respectivă). Reacţiile alergice constau fie în înroşirea şi în umflarea zonei, fie în apariţia a mici vezicule pruriginoase pe fond roziu al pielii, fie în apariţia crizelor de astm şi rinitei alergice.

Reacţiile alergice se tratează de către medicul dermatolog sau alergolog cu corticoizi şi antihistaminice. Este important ca pacientului să i se facă teste pentru depistarea alergenului.

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
20.05.2014, 18:42:58

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările