5 dintre cele mai ciudate alergii: reacţia la apă sau la propriii hormoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii alergici la propria spermă aveau simptome asemănătoare cu răceala: le curgea nasul şi aveau ochii roşii FOTO abcnews.go.com
Bărbaţii alergici la propria spermă aveau simptome asemănătoare cu răceala: le curgea nasul şi aveau ochii roşii FOTO abcnews.go.com

Când sistemul imunitar consideră că ceva este foarte periculos pentru organism, ajunge să atace substanţa străină pentru a ne apăra. Aşa se declanşează alergiile. Însă, uneori, corpul uman reacţionează şi împotriva unor substanţe care nu reprezintă vreun pericol pentru sănătatea noastră, cum ar fi apa, o băutură rece sau chiar propriii hormoni.

Există opt grupe de mâncare ce reprezintă peste 90% din reacţiile alergice ce afectează oamenii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Cele opt grupe sunt: laptele, ouăle, arahidele, nucile, peştele, crustaceele, soia şi grâul. Totuşi, unii oameni reacţionează la nişte alergeni destul de neobişnuiţi. „Live Science“ ne prezintă cinci dintre cele mai ciudate alergii.

1. Alergia la spermă

Deşi este posibil ca femeile să fie alergice la sperma partenerului, de asemenea este posibil ca bărbaţii să fie alergici la propria spermă.

Cercetătorii danezi au raportat două cazuri de sindrom al bolii postorgasmice. În ambele cazuri, bărbaţii au experimentat simptome alergice în jurul ochilor şi nasului, asemănătoare unor manifestări ale gripei, la doar câteva secunde, minute sau ore după un act sexual, masturbare sau ejaculare spontană. Teste la suprafaţa pielii au confirmat că erau, într-adevăr, alergici la propria spermă.

Alergia lor a fost tratată cu ajutorul terapiei de hiposensibilizare, în cadrul căreia o persoană este injectată cu o cantitate limitată de alergen, în cazul lor propria spermă, crescând gradual doza. Cercetătorii au raportat că starea bărbaţilor s-a îmbunătăţit la trei ani după tratament. 

2. Alergie la carnea de vită

Alergiile la vită sunt destul de rar întâlnite, mai ales la adulţi. Însă, potrivit unui studiu de caz raportat în 2001 în Jurnalul american de Imunologie Clinică şi Alergologie Investigaţională, un bărbat fără istoric de alergii a suferit două reacţii la carnea de vită. Prima reacţie a avut loc imediat după ce a mâncat o friptură de vită, iar cea de-a doua după ce a mâncat un hamburger făcut din carne de vită. Un test de piele a arătat că era alergic la carne de vită, la cea de porc, la carnea de miel şi de iepure. În schimb, nu era alergic la pisici, la cai, la acarieni, soia sau lapte de vacă.

Pentru că pacientul tolera produsele lactate şi carnea de pasăre, medicii i-au recomandat o dietă fără carne, cu excepţia păsărilor. Totuşi, el a avut probleme cu păstrarea dietei, patru luni mai târziu înregistrând alte două episoade alergice, după ce a mâncat cârnaţi din făcuţi din carne de miel şi de porc.

3. Alergie la proprii hormoni 

La menstruaţie, este normal pentru o femeie să aibă erupţii acneice şi reţinere de apă în organism. Totuşi, un număr mic de femei suferă de o tulburare numită „dermatită autoimună la progesteron“, o boală de piele care se manifestă prin hipersensibilitate la progesteron în timpul ciclului menstrual. Această tulburare apare, de obicei, la adulţi, rareori în timpul sarcinii sau în perioada postmenstruală.  

Un asemena caz a fost raportat de Jurnalul European de Dermatologie în 2002. O femeie în vârstă de 27 de ani a fost internată într-o clinică având erupţii pe faţă care începeau cu două-trei zile înainte de ciclu. Leziunile pielii dispăreau apoi spontan fără a lăsa semne pe faţă. Diagnosticul a fost confirmat atunci când un test de alergii a arătat că progesteronul cauza roşeaţă şi umflături în 30 de minute de la contact. Imediat după ce a fost diagnosticată, simptomele femeii s-au redus cu ajutorul unei terapii pe bază de hormoni.

4. Alergie la apă

Da, este posibil să fii alergic la apă, inclusiv la cea din propriul corp. Oamenii care suferă de această alergie neobişnuită, cunoscută sub numele de „urticarie aquagenă“, au mâncărimi severe şi erupţii cutanate în cinci minute de la contactul cu apa, indiferent de sursa ei (apă de mare sau de robinet, nu contează) sau de temperatura ei. Erupţia durează aproximativ 30 de minute. Diagnosticul se confirmă prin aplicarea pe piele a unei comprese ude la temperatura corpului. 

În literatura medicală s-au documentat aproximativ 30 de cazuri de urticarie aquagenă, mecanismele acestei tulburări nefiind cunoscute încă. Potrivit unui studiu de caz din 1998, nivelurile histaminice, declanşatorul obişnuit în cazul alergiilor, nu se modifică în timpul acestei reacţii alergice. Acest lucru face dificil tratamentul sau prevenirea alergiei prin medicamente antihistaminice. 

5. Alergie la frig

Alergia la frig este o tulburare inflamatorie cauzată de scăderea bruscă a temperaturii. La fel ca şi celelalte reacţii alergice mai des întâlnite, pacienţii se înroşesc, îi mănâncă pielea, se umflă şi au erupţii pe piele atunci când intră în contact cu aerul rece, apa rece sau chiar orice băutură rece.

Cei care au alergie la rece trebuie să înveţe să evite temperaturile scăzute şi pot lua şi antihistaminice înainte expunerii la frig. Înotul în apă rece este cea mai des întâlnită cauză a declanşării acestei alergii, cauzând o reacţie severă pe tot corpul. Temperatura scăzută declanşează un exces de histamine şi de alte substanţe ale sistemului imunitar, cauzând o scădere a tensiunii sanguine care poate conduce la şoc, leşin şi, în cazuri rare, chiar la moarte.


Citeşte şi:

Alergiile, boală a omului modern

La nivel mondial, 30% dintre adulţi şi 40% dintre copii suferă de alergii, specialiştii vorbind de proporţiile epidemice pe care acestea tind să le capete. În afara predispoziţiei genetice, o legătură cu creşterea numărului acestora o are şi schimbarea stilului nostru de viaţă în ultimii 50 de ani.

VIDEO Semnele ascunse care te anunţă că ai astm. Tusea este, uneori, singurul indiciu

În fiecare oră, un om moare în Europa din cauza astmului, fiindcă foarte mulţi oameni nu ştiu că suferă de această afecţiune respiratorie cronică.

Alergiile, considerate afecţiunea secolului. Top 10 al celor mai incriminaţi alergeni

Pe locul al patrulea în topul bolilor cronice la nivel mondial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alergiile sunt în continuă creştere. Nimic nu pare să oprească dezvoltarea acestui aşa-numit „rău“ al secolului, de cauze încă incomplet elucidate, dar alimentat de stilul nostru de viaţă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite