5 grafice care arată de ce se îngraşă oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii 20 de ani, numărul de persoane obeze s-a triplat în ţările dezvoltate FOTO Shutterstock
În ultimii 20 de ani, numărul de persoane obeze s-a triplat în ţările dezvoltate FOTO Shutterstock

Oamenii sunt tot mai graşi şi mai bolnavi. Rata obezităţii s-a triplat din 1980, înregistrând o creştere galopantă mai ales în rândul copiilor. De ce? Cifrele explică cel mai bine.

Se vorbeşte din ce în ce mai des despre obezitate în termeni de epidemie. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în ultimele două decenii ponderea persoanelor cu această problemă s-a triplat. În cele mai multe ţări de pe glob, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.

Cauzele acestei evoluţii dramatice încă sunt dezbătute de către oamenii de ştiinţă. Este însă evident că acestea ţin de sorginte exterioară, deoarece genele nu se schimbăt atât de repede.

Business Insider a publicat mai multe grafice în care sunt prezentate, în cifre, rezultatele mai multor studii asupra obezităţii, care pun în evidenţă motivele pentru care a devenit aceasta o problemă masivă. Iată 5 dintre ele.

1. Consumul tot mai mare de alimente de tip „junk“

Oamenii consumă mai multe calorii ca înainte, sporul provenind, în mare parte, din alimente procesate. În graficul de mai jos, poate fi văzut modul în care s-au modificat obiceiurile alimentare ale populaţiilor din ţările industrializate în ultimii 120-130 de ani.

La începutul secolului 20, oamenii consumau mai ales mese simple, gătite în casă. În anul 2009, lucrurile s-au schimbat radical: aproximativ jumătate din ceea ce mâncau erau alimente fast-food sau din alte surse. Mai mult, acest grafic, notează autorii articolului, subestima adevărata schimbare, deoarece şi la domiciliu, în ultimii ani, oamenii mănâncă în principal alimente procesate.

image

Sursa: Business Insider

2.  Consumul de zahăr a crescut fulminant

Adaosul de zahăr este cel mai dăunător factor posibil. Numeroase studii arată că în excesul de zahăr din alimentaţie afectează metabolismului, fiind o cauză a rezistenţei la insulină, a grăsimii abdominale şi nivelului ridicat de trigliceride şi colesterol rău (LDL). De asemenea, anumite studii l-au corelat cu un risc mai mare de diabet de tip II, boli de inimă şi cancer. Dacă în 1900 consumul mediu anual de zahăr per individ era mai mic de 5 kg, în 2000 acesta a ajuns la circa 55 de kg. Un plus de 50 de kilograme în decursul unui singur secol!

image

Sursa: Business Insider

3. Epidemia de obezitate a început odată cu publicarea recomandărilor de degresare a alimentelor

Mulţi oameni de ştiinţă au crezut că grăsimile, mai ales cele saturate, reprezintă principala cauza nutriţională a bolilor de inimă. Aşa că au militat pentru degresarea alimentelor. În mod paradoxal însă, epidemia de obezitate a început aproximativ în acelaşi timp cu punerea în aplicare a recomandărilor de degresare a alimentelor. Desigur, acest lucru nu dovedeşte nimic, deoarece corelaţia nu înseamnă cauzalitate neapărat. 

image

Sursa: Business Insider

4. Oamenii ard mai puţine calorii la locul de muncă

Graficul de mai jos arată că în zilele noastre atât femeile, cât şi bărbaţii ard cu aproximativ 100 de calorii mai puţin decât o făceau acum 50 de ani la locul de muncă, ceea ce poate contribui, în timp, la creşterea în greutate.

image

Sursa: Business Insider

5. Oamenii neglijează somnul

Rolul somnului încă este trecut cu vederea atunci când vine vorba despre kilogramele în plus. Există dovezi care arată că lipsa somnului afectează activitatea hormonilor asociaţi cu creşterea în greutate.
În ultimele decenii, durata medie de somn a scăzut cu 1-2 ore pe noapte. Or, potrivit experţilor, somnul insuficient este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate, cu o pondere de 89 % în cazul copiilor şi 55% în cazul adulţilor.

image

Sursa: Business Insider

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite