5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

1. Vaccinul antigripal te îmbolnăveşte de gripă

Nu este chiar aşa, susţine CDC, citat de CNN. Virusurile gripei sunt omorâte în timpul fabricării vaccinului, asta însemnând că nu pot cauza vreo infecţie. Vaccinurile sunt apoi testate pe două grupuri de oameni, cărora li se administrează injecţia cu virus sau un placebo format din soluţie salină.

„Singura diferenţă în simptome este o durere puţin mai mare în braţul în care s-a făcut injecţia cu virus. În ceea ce priveşte simptomele gripei, cum ar fi dureri, febră, tuse, nas înfundat sau gât inflamat, nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri de test“, specifică CDC.

Şi totuşi, unii oameni se simt rău după ce au făcut vaccinul antigripal. Durerea locului unde s-a făcut injecţia este una dintre cauze, dar de obicei dispare după câteva zile. Această mică inflamare este cauzată de sistemul imunitar care produce anticorpi ca reacţia la virusurile injectate. Alte simptome ale vaccinului mai sunt febră, dureri musculare, disconfort sau slăbiciune a organismului, dar şi acestea dispar, în mod normal, după două zile.

Dar, deşi vaccinul antigripal nu cauzează gripă, protecţia sa intră în acţiune abia după două săptămâni de la administrare. În tot acest timp, eşti încă vulnerabil la gripe şi răceli. Mai mult, este uşor să confunzi gripa cu bolile cauzate de alţi patogeni, cum ar fi rinovirusul. Sau poate eşti expus la un virus de gripă care nu este inclus în vaccin.

E bine de ţinut minte că vaccinul nu funcţionează mereu, mai ales pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu un sistem imunitar slab. Dar chiar şi pentru aceste grupuri, vaccinul previne complicaţiile gripei şi uşurează simptomele.

2. Mai bine te vaccinezi mai târziu, pentru ca efectele lui să ţină mai mult timp

Nu este adevărat. Vaccinul este valabil pe întregul sezon de gripă, excepţie făcând anumiţi copii care vor avea nevoie de două doze. CDC recomandă ca toţi oamenii cu vârsta de peste şase luni să fie vaccinaţi împotriva gripei.

3. Vaccinul antigripal afectează sarcina

Din nou un neadevăr. Mai mult decât atât, vaccinul este un element esenţial al îngrijirii prenatale şi este recomandat pentru toate femeile însărcinate, susţine Colegiul Naţional american de Obstetrică şi Ginecologie. Femeile însărcinate sunt încadrate în grupul de risc crescut al complicaţiilor cauzate de gripă, cum este pneumonia, infecţia şi deshidratarea.

Deşi bebeluşii nu pot fi vaccinaţi decât după şase luni, anticorpii primiţi atunci când încă se află în uter, îi protejează. Totuşi, este bine de ţinut minte că nu se recomandă varianta vaccinului sub formă de spray (versiunea activă a virusului) pentru femeile însărcinate.

CDC susţine că vaccinul antigripal nu a făcut rău femeilor însărcinate sau bebeluşilor nenăscuţi încă.

4. Gripa nu este o boală grea, se poate trăi şi fără vaccin 

Cu fiecare sezon, gripa devine din ce în ce mai periculoasă. Între anii 1976 şi 2007, gripa a fost cauza de deces a 49.000 de oameni doar în SUA, cu peste 200.000 de spitalizări.

Există două motive principale pentru acest lucru: virusurile care circulă într-un an pot fi diferite de cele din anul următor. Al doilea motiv este că oamenii se schimbă de la an la an, adică răspunsul organismului la o infecţie virală nu este acelaşi de la un an la altul.

5. Vaccinul nu funcţionează

Într-adevăr, nu funcţionează tot timpul, dar asigură un anumit nivel de protecţie. De exemplu, datele preliminare pentru sezonul gripal american 2010-2011 demonstrează că vaccinul a fost eficient în proporţie de 60% pentru toate grupurile de vârstă, iar studiile din anii anteriori au descoperit o protecţie şi de 90%, susţine CDC.


Citeşte şi:

De ce să nu te duci la serviciu dacă ai răcit

Un adult răceşte cam de două-trei ori pe an, fiecare răceală ţinând aproximativ o săptămână, uneori mai mult. Să stai acasă atunci când eşti bolnav înseamnă să-ţi risipeşti zilele de concediu, sau măcar parte din ele. Dar, deşi e tentant să te duci la serviciu atunci când eşti bolnav (fie că ai un termen-limită, fie că vrei să-ţi mai păstrezi din zilele de concediu, fie că eşti dependent de muncă), e mai bine să stai acasă.

Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece

Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.

Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.

VIDEO Un strănut poate îmbolnăvi toate persoanele de pe o rază de doi metri

Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele răceli sau gripa se transmit cel mai uşor prin strănut. Fiecare picătură de salivă eliberează mii de celule virale care circulă cu o viteză de peste 100 de metri pe oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite