Medicină

articolul anterior articolul urmator

5 mituri despre colesterol. E bine sau nu să mănânci ouă?

1
28 Apr 2013 15:02:20
Autor: Andrada Floria
În zilele de Paşte, nu mânca mai mult două ouă, recomandă specialiştii FOTO: Shutterstock
În zilele de Paşte, nu mânca mai mult două ouă, recomandă specialiştii FOTO: Shutterstock

Peste o treime dintre români au colesterolul peste limita normală, arată statisticile. Şi totuşi, prea puţini ştiu ce le face cu adevărat rău şi ce nu.


Alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul sunt, într-adevăr, principalii factori care duc la creşterea nivelului grăsimilor în sânge, însă, potrivit medicilor britanici, informaţiile precare sau incorecte despre colesterol şi despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor de inimă, de exemplu, transformă problemele cu colesterol într-o problemă de sănătate publică.

1. „Colesterolul este în totalitate dăunător“

FALS. Colesterolul este indispensabil organismului. El se găseşte atât în sânge, cât şi în celule, fiind o componentă de bază a acestora. „Fără colesterol nu am putea supravieţui mai mult de câteva ore, deoarece din el organismul fabrică hormoni sexuali şi construieşte membrane celulare“, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

„Moleculele cunoscute sub numele de lipoproteine transportă colesterolul în organism. Mai exact, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), sau colesterolul «rău», transportă grăsimile de la ficat către celule. În exces, colesterolul «rău» poate duce la înfundarea arterelor. Pe de altă parte, lipoproteinele cu densitate crescută (HDL), sau colesterolul «bun», transportă grăsimile înapoi dinspre celule către ficat, de unde sunt eliminate“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina de la Clinica Medas din Bucureşti.

2. „Persoanele slabe şi cele tinere nu au probleme cu colesterolul“

FALS. „Un număr semnificativ de persoane au colesterolul mare, deşi sunt tinere, au o greutate normală şi mănâncă sănătos“, semnalează medicul Ruxandra Constantina. De fapt, unele persoane au o predispoziţie genetică către creşterea în exces a nivelului colesterolului, numită hiperlipidemie familială.

Fumătorii sunt şi ei predispuşi către creşterea peste limitele normale a nivelului colesterolului (hipercolesterolemie). De aceea, medicii spun că nu este niciodată prea devreme să ne verificăm colesterolul şi recomandă să facem acest lucru începând cu vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu avem probleme cu greutatea.

3. „Dacă aş avea colesterolul mare, aş şti“

ADEVĂRAT ŞI FALS. Hipercolesterolemia nu are simptome, avertizează specialiştii. Există cazuri în care se pot forma depozite de colesterol, sub forma unor puncte de culoare galbenă mai ales în zona din jurul ochilor.

Însă de obicei, excesul de colesterol se manifestă foarte târziu, când apar boli precum ateroscleroza (îngroşarea şi rigiditatea vaselor de sânge din cauza depunerilor de grăsimi pe pereţii acestora). Principala consecinţă a aterosclerozei este infarctul.

4. „Dieta este suficientă pentru a scădea nivelul colesterolului“

ADEVĂRAT ŞI FALS. „În cazul unei creşteri moderate a nivelului de colesterol şi în absenţa altor factori de risc pentru boli cardiovasculare, medicul poate recomanda doar adoptarea unei alimentaţii sărace în grăsimi şi exerciţiu fizic“, precizează medicul.

Totuşi, dacă după şase luni nu se observă nicio reducere a nivelului de grăsimi din sânge, este recomandat un tratament cu statine, care au rolul de a inhiba enzimele care produc colesterolul.

5. „Ouăle conţin colesterol „rău“ şi cresc riscul bolilor de inimă“

FALS. Persoanele sănătoase pot mânca unul sau chiar două ouă pe zi, fiindcă nu ridică niciun risc de modificare a nivelului colesterolului sangvin, atâta vreme cât sunt pregătite dietetic. Explicaţia este că în compoziţia ouălor se găseşte biotină, sau vitamina H, substanţă care intervine în metabolizarea acizilor graşi, favorizează buna funcţionare a ficatului şi împiedică depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.

„Sunt de preferat ouăle fierte moi, scrob – cu foarte puţin ulei sau ochiuri româneşti – sparte şi fierte în apă cu puţin oţet“, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Nivelul colesterolului are cu adevărat de suferit dacă prăjeşti ouăle şi mănânci, pe lângă ele, pâine cu unt, brânză grasă şi bacon.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Colesterolul „rău“ – LDL

Valoarea optimă - <100 mg/dl

Valoare peste valoarea optimă – 100-129 mg/dl

Crescut, la limită – 130-159 mg/dl

Crescut – 160-189 mg/dl

Foarte crescut – ≥190 mg/dl


Colesterolul total

Valoarea de dorit - <200 mg/dl

Crescut, la limită – 200-239 mg/dl

Crescut – ≥ 240 mg/dl


Colesterolul „bun“ – HDL

Valoare scăzută – <40 mg/dl

Valoare crescută – ≥60 mg/dl

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mircea Iordan
28.04.2013, 17:55:27

Colesterolul din alimente reprezinta numai 20% din colesterolul total produs de organism. Restul de 80% se datoreaza metabolismului si din acest motiv numai regimul alimentar nu ajuta prea mult la scaderea colesterolului. Toate retetele naturiste sunt numai paleative, nu am reusit o scadere semnificativa a colesterolului decat in urma tratamentului cu medicamentele recomandate de doctor. Nu spun care, pentru a nu se interpreta drept reclama mascata.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările