5 tipuri de masaj care alungă durerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masajul suedez detensionează musculatura şi relaxează întreg organismul
Masajul suedez detensionează musculatura şi relaxează întreg organismul

Un masaj profesional pe lună este un lux pentru mulţi dintre noi. Însă studiile arată că multiplele beneficii asupra stării de sănătate fac să merite efortul.

1. Tehnicile suedeze relaxează

Cel mai cunoscut şi cel mai practicat tip de masaj este cel suedez. Cuprinde tehnici variate de manipulare a pielii, fără a ajunge însă la ţesuturile musculare profunde. Aşadar, efectul este mai mult de relaxare decât terapeutic, manevrele fiind foarte plăcute. Totuşi, o dată cu senzaţia de relaxare şi de detensionare musculară, mişcările specifice masajului suedez (vibraţii, fricţiune, rularea pielii etc.) stimulează circulaţia sangvină. Astfel, eventualele probleme de circulaţie la nivelul extremităţilor sunt atenuate şi, în plus, sunt alungate durerile de cap cauzate de proasta irigare a creierului.

Citeşte şi:
Scapă de stres şi de boli cu uleiuri aromatice!

Cum tratezi durerile de cap fără medicamente

2. Shiatsu, acupunctură fără ace

image

Masajul shiatsu se realizează prin aplicarea presiunii în anumite puncte-cheie de pe corp. Scopul este de a reechilibra energia vitală Qi în corp, iar efectele terapeutice sunt extrem de variate. Astfel, cu ajutorul acestei tehnici, muşchii tensionaţi sunt dezmorţiţi, este stimulată eliminarea toxinelor din corp şi, în plus, starea de spirit este îmbunătăţită. Mai multe studii au demonstrat că masajul shiatsu determină eliberarea în corp a unui nivel crescut de endorfine, hormoni denumiţi de specialişti „analgezice naturale". Prin urmare, acest tip de masaj reduce intensitatea durerilor de orice fel. O particularitate a masajului shiatsu este aceea că nu trebuie să te dezbraci, tehnicile presupunând presiuni realizate cu degetele, cu podul palmei ori cu coatele.

3. Presiuni profunde, pentru muşchi rigizi

image

Un tip de masaj asemănător din punctul de vedere al tehnicilor cu cel suedez este masajul profund (deep tissue, în engleză). Se realizează mai lent, dar cu mişcări mai apăsate şi mai profunde, pentru manipularea ţesuturilor musculare profunde. Este mai puţin plăcut pentru persoanele care preferă masajul de relaxare, însă este extrem de eficient pentru îndepărtarea durerilor de spate cauzate de aşa-zisele „noduri" musculare. Acest tip de masaj este utilizat în special în cazul persoanelor care desfăşoară o muncă fizică şi îşi suprasolicită musculatura, îm cazul atleţilor, dar şi al celor cu deformări ale coloanei produse de postura vicioasă. Curburile exagerate ale coloanei determină contracturi ale muşchilor care o susţin, iar masajul profund relaxează musculatura. Specialiştii spun chiar că aceste tehnici de masaj au un rol important şi în corectarea posturii.

4. Cel cu gheaţă reduce inflamaţiile

În cazul în care ai făcut o mişcare greşită, ai ridicat un obiect greu sau, pur şi simplu, ai dormit într-o poziţie inconfortabilă, muşchii afectaţi se inflamează şi provoacă durere. În această situaţie, una dintre cele mai eficiente soluţii o reprezintă masajul cu gheaţă. Se pun câteva cuburi de gheaţă într-un prosop şi se aplică ori se plimbă pe zona dureroasă. Scăderea temperaturii indusă de gheaţă încetineşte procesul inflamator şi atenuează durerile, prin contractarea vaselor de sânge care irigă locul respectiv. Atenţie însă! Nu recurge la acest tip de masaj dacă suferi de reumatism, fiindcă poate avea efect contrar, de accentuare a durerilor articulare.

5. Manevre care combat migrenele

image

Deşi aproape orice tip de masaj profesional are rol de creştere a pragului durerii şi, deci, majoritatea reduc intensitatea şi frecvenţa durerilor de cap, există unul care acţionează ţintit la acest nivel. Este vorba despre masajul scalpului, care stimulează circulaţia şi acţionează asupra nervilor din această zonă, ceea ce determină nu doar o stare profundă de relaxare, ci şi eliminarea tensiunilor care cauzează dureri. Migrenele apar adeseori pe fondul reducerii nivelului de serotonină din corp, hormonul care ne conferă calm şi bună-dispoziţie. Specialiştii recomandă masajul scalpului în caz de migrene tocmai pentru că tehnicile specifice cresc nivelul serotoninei. Pentru un efect sporit, masajul poate fi realizat cu uleiuri esenţiale speciale, cum ar fi cel de levănţică sau de mentă.

În cadrul mai multor studii, masajul suedez s-a dovedit cu 36% mai eficient în atenuarea durerilor de spate decât medicamentele.

Prin ce metode putem scăpa de toxine

Specialistul nostru

Dr. Ciprian Popescu
medic de familie
competenţă acupunctură şi masaj
tel. 0722.195.898

Problemele care se pot trata prin aplicarea masajelor terapeutice, cum sunt tuina, yumeiho şi shiatsu, sunt numeroase: lumbago, dureri la nivelul articulaţiilor şoldului, genunchilor, gleznelor, degetelor de la picioare şi coastelor, diferite tipuri de dureri de cap (migrene), rigiditate sau dureri în zona umerilor. Însă suferinţele coloanei vertebrale în particular şi ale aparatului locomotor în general se răsfrâng asupra întregii fiinţe. De aceea, masajul terapeutic are efecte benefice asupra întregului organism, inclusiv asupra stării psihice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite