5 zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţiuitul în urechi poate ascunde însă şi o anemie sau poate chiar să indice, în cazuri mai grave, o tumoră pe creier sau un anevrism.
Ţiuitul în urechi poate ascunde însă şi o anemie sau poate chiar să indice, în cazuri mai grave, o tumoră pe creier sau un anevrism.

Anumite afecţiuni îşi pot anunţa prezenţa nu prin simptomele clasice, ci printr-o serie de sunete neobişnuite, pe care corpul le emite pentru a te atenţiona.

1. Ţiuit în urechi

Poate semăna cu un bâzâit supărător sau un fluierat repezit, care trece, de obicei, de la sine. Ţiuitul în urechi poate ascunde însă şi o anemie sau poate chiar să indice, în cazuri mai grave, o tumoră pe creier sau un anevrism. Poate fi, de asemenea, o reacţie adversă la tratamentul cu anumite medicamente, precum aspirina, unele tipuri de antibiotice, antiinflamatoare sau citostatice.

Când ţiuitul este însoţit de greaţă sau vărsături, trebuie consultat de urgenţă medicul. Şi ceara acumulată în timp în urechi poate fi cauza acestui zgomot. Hipertiroidismul, diabetul sau boala Lyme sunt tulburări care pot provoca şi ele sunete deranjante în urechi.

O altă cauză a ţiuitului o poate constitui şi hipertensiunea arterială, când vasele de sânge din această zonă sunt afectate. Otita sau alte infecţii şi alergii pot cauza la rândul lor sunete de intensitate moderată. 

2. Respiraţie şuierătoare

Declanşată de îngustarea sau obturarea parţială a căilor respiratorii, respiraţia şuierătoare poate fi cauzată de un alergen sau constituie un semn al astmului. Fumatul, bronşita, pneumonia, boala de reflux gastroesofagian sau chiar insuficienţa cardiacă se pot număra printre factorii care contribuie la o respiraţie zgomotoasă sau dispnee, cum este denumită în termeni medicali.

Dacă simpomele persistă mergi la un control. Medicul va indica efectuarea unei radiografii, pentru a detecta eventualele probleme de la nivelul plămânilor şi o spirometrie, pentru monitorizarea funcţiei pulmonare.

Dacă suspectezi că respiraţia este îngreunată de un alergen, încearcă să îndepărtezi posibila sursă care irită căile respiratorii. Şi respiraţia profundă, practicată câteva minute, este benefică uneori pentru diminuarea disconfortului respirator.

Află pe clicksanatate.ro ce alte zgomote ale coprului pot semnala boli ascunse

Soluţii eficiente din natură contra transpiraţiei

Cele mai bune remedii în caz de balonare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite