500.000 de români au epilepsie. Vezi cum se manifestă boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul unor persoane, criza epileptică este precedată de o durere puternică de cap sau de o halucinaţie vizuală
În cazul unor persoane, criza epileptică este precedată de o durere puternică de cap sau de o halucinaţie vizuală

Astăzi este marcată, pentru prima oară în România, Ziua Mondială a Epilepsiei. Cu această ocazie, specialiştii atrag atenţia asupra modului în care se manifestă crizele şi asupra măsurilor de prim ajutor.

Principala cauză a epilepsiei o reprezintă leziunile de la nivel cerebral suferite în viaţa intrauterină, dar şi infecţiile, traumatismele şi atacurile cerebrale apărute mai târziu în viaţă, spune medicul primar neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Primele manifestări ale bolii neurologice apar, cel mai adesea, la copii şi la adolescenţi.

Citeşte şi:
VIDEO Nu împrumuta rimelul! Te poţi alege cu „vietăţi" care trăiesc pe gene

Balonările şi constipaţia pot duce la pierderea sarcinii

Cele mai surprinzătoare simptome

„Pacienţii care suferă de epilepsie se confruntă deseori cu probleme sociale şi psihologice pentru că sunt marginalizaţi sau discriminaţi şi astfel ajung să se izoleze. Toate acestea se întâmplă din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla şi care pot izbucni oricând", a declarat dr. Ioana Mândruţă.
De altfel, în timpul unei crize epileptice, multe persoane îşi pierd starea de conştienţă, cad şi se pot lovi grav. 30% din epileptici nu-şi pot controla crizele.

Iată ce manifestări pot anunţa o criză epileptică:

- Unele persoane fac crize atunci când mănâncă anumite alimente. Mai întâi simt un gust pronunţat şi apoi se declanşează criza.

- Criza se poate manifesta printr-o halucinaţie auditivă. Bolnavul „aude" un marş, o melodie preferată sau vocea mamei în copilărie când îi atrăgea atenţia să nu mai scrie cu mâna stângă etc.

- Unii oameni îşi „văd" viaţa trecându-le prin faţa ochilor în timpul crizei sau revăd anumite momente cu încărcătură emoţională din copilărie.

- În unele cazuri, epilepticul poate manifesta comportamentele unor animale: mersul în patru labe şi lătratul, mersul de salamandră.

- La unele persoane, cenzura dispare în timpul crizei şi, de aceea, bărbaţii manifestă, dintr-o dată, gesturi cu tentă sexuală sau se scobesc în nas, de exemplu.

- În cazuri rare, criza începe cu hohote de râs.

Femeile au mai multe fantezii sexuale la ovulaţie

Cum îţi poţi oferi ajutorul

În multe cazuri, când crizele sunt parţiale (cu manifestări de intensitate redusă), nu este necesar să oferi ajutor. Însă dacă persoana devine absentă şi îşi pierde starea de conştienţă, poţi interveni astfel:

1. Păstrează-ţi calmul.

2. Asigură-te că persoana nu se poate lovi de nimic din jur.

3. Nu încerca să imobilizezi bolnavul în timpul crizei convulsive.

4. Nu-i băga nimic în gură epilepticului! Ideea potrivit căreia acesta îşi poate înghiţi limba în timpul crizei este un mit!

5. Nu-i da bolnavului apă, pastile sau mâncare până când nu eşti sigur că şi-a revenit complet.

6. Dacă perioada de pierdere a conştienţei persistă mai mult de cinci minute, sună la 112!

Trucuri pentru a evita „atacurile" gastritei şi ulcerului

Epilepticii sunt stigmatizaţi

„Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă cei care suferă de epilepsie şi familiile lor este stigmatizarea. Cei din jur îi marginalizează pentru că nu înţeleg natura afecţiunii lor sau sunt speriaţi, precum şi din cauza diverselor şi multiplelor mituri create în jurul acestei boli. Deseori, epilepticii sunt puşi în situaţia în care trebuie să ascundă existenţa acestei afecţiuni pentru a putea trăi o viaţă cât mai normală în societate, pentru a putea să obţină chiar un loc de muncă. În plus, din cauza crizelor imprevizibile şi a nevoii constante de însoţitor, mulţi pacienţi epileptici ajung să se simtă o povară pentru cei din jur şi dezvoltă depresii", spune Ileana Ştefan, Director Executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO).

Mai multe informaţii despre boală şi despre măsurile de prim ajutor găseşti pe site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România, www.aspe.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite