60% din părinţi administrează medicamente copiilor fără recomandarea medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administrarea haotică de antibiotice slăbeşte sistemul imunitar al copilului
Administrarea haotică de antibiotice slăbeşte sistemul imunitar al copilului

Ei repetă schemele mai vechi de tratament, invocă lipsa timpului sau siguranţa că ştiu mai bine ce-i trebuie copilului lor.

Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului, conform unui studiu efectuat în luna martie de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Răceala şi gripa se află pe primul loc în topul afecţiunilor pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic. Astfel, peste 50% dintre părinţi au declarat că în ultimele 6 luni au dat medicamente celui mic fără un consult medical pentru simptome precum tuse, febră, nas înfundat sau dureri în gât.

Analgezice, dar şi antibiotice

Din dorinţa de a proteja sistemul imunitar al celui mic, peste 61% dintre părinți au dat vitamine preventiv copilului fără a lua legătura cu medicul pediatru. Analgezicele, antitusivele şi antibioticele sunt alte categorii de medicamente pe care părinţii le administrează celor mici fără a cere sfatul unui specialist.

Studiul realizat de ARPIM arată că cel mai invocat motiv pentru care părinţii nu merg la medic mereu este experienţa anterioară. Astfel, 74% din părinții intervievaţi aplică același tratament recomandat cândva de medic pentru simptome ale aparent similare din prezent. Celelalte motive pentru care părinții aleg să dea medicamente copiilor fără recomandarea medicului sunt lipsa timpului și faptul că, după părerea lor, știu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor.

,,Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate socială «Medicamentele nu sunt bomboane». Campania se va desfăşura în perioada aprilie – decembrie 2012 şi se adresează tuturor părinţilor, bunicilor și în general celor care se ocupă de creşterea unui copil“, a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Care sunt riscurile automedicaţiei

Potrivit specialiştilor, automedicaţia este însoţită de foarte multe riscuri, mai ales în cazul copiilor. Printre riscurile automedicaţiei se numără creşterea rezistenţei organismului la un anumit tratament (cum ar fi cazul antibioticelor), creşteri ale ritmului cardiac, mascarea evoluţiei unei boli mai grave sau supradozare.

Medicaţia „după ureche“, pericol pentru copii

Conform studiului, femeile cu studii superioare şi vârsta între 30 şi 49 de ani sunt mai predispuse să ofere medicamente copiilor fără să meargă înainte la un consult medical, fenomenul fiind mai des întâlnit în rândul mamelor care au copii cu vârsta peste 6 ani. Mai multe informaţii găseşti pe medicamentelenusuntbomboane.ro .

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Citeşte şi:
27 de milioane de euro au fost donaţi prin „2%“ în 2011. Banii tăi unde ajung?

Ce trebuie să ştii despre paracetamol
Medic urmărit penal pentru moartea unui copil

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite