7 afecţiuni tratate cu iederă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iedera a fost folosită de secole de specialiştii în medicina populară pentru tratarea afecţiunilor ginecologice, răcelilor şi reumatismului.  Astăzi, iedera tratează peste 40 de boli.

Compoziţia iederei este una foarte complexă. Beneficiile pe care le aduce planta organismului se datorează elementelor nutritive conţinute: zaharuri, betacaroten, săruri minerale, iod, uleiuri eterice, alfa-tocoferoli, substanţe care stimulează producţia de hormoni feminini (estrogeni) şi saponine.

1 Ateroscleroza

Se pun la fiert două linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de iederă în 250 ml de apă. După ce fierb zece minute, se ia vasul de pe foc. Ceaiul are efect vasodilatator, fiind eficient în cazul persoanelor care suferă de ateroscleroză (îngustarea vaselor de sânge prin acumularea de grăsimi pe pereţii acestora). Zilnic, se beau câte două-trei ceaiuri, un interval de 14 zile.

2 Reumatismul

În cazul durerilor reumatice, pe zona afectată se pun comprese cu 20 de picături de tinctură de iederă diluată cu puţină apă călduţă. Leacul ajută la calmarea durerii şi la reducerea inflamaţiei.

3 Bronşita

Pentru bolnavii de bronşită, este eficient decoctul preparat din două linguriţe de frunze de iederă, care se fierb în 250 ml de apă. Se consumă trei căni de ceai pe zi. Decoctul are efect antispastic şi expectorant. Tratamentul trebuie urmat timp de zece zile.

4 Infecţiile dermatologice

Pentru erizipel, o boală infecţioasă acută a tegumentelor, produsă de microbi (streptococi), este eficient tratamentul cu tinctură de iederă, sub formă de compresă. Se amestecă o linguriţă de tinctură de iederă în 100 ml de apă. Cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în această soluţie antiseptică, se badijonează zonele afectate de infecţie, de obicei mâinile şi picioarele. Pansamentele se schimbă de trei ori pe zi, până la vindecare.

5 Alopecia

Căderea părului, pe zone mai restrânse sau mai întinse ale capului, poate fi tratată cu tinctură de iederă. Intern, se administrează de trei ori pe zi câte 15 picături de tinctură diluată în 50 ml de apă. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile. În paralel, zilnic, se fac şi tamponări locale cu tinctură de iederă amestecată cu tincură de ardei iute (câte 15 picături din fiecare, diluate în 50 ml de apă).

6 Otita

În cazul infecţiilor localizate la nivelul urechilor, se foloseşte tinctura de iederă. Sticluţa cu tinctură se încălzeşte la temperatura corpului. Apoi, bolnavul îşi toarnă în urechea infectată trei-patru picături de tinctură şi stă cu capul culcat pe urechea sănătoasă 30 de minute. După aceea, bolnavul trebuie să stea culcat cu capul pe urechea bolnavă un interval de 15 minute. Tinctura reduce inflamaţia specifică otitei, mai ales în cazul copiilor. Tratamentul se aplică de trei-patru ori pe zi, timp de zece zile. Dacă simptomele nu se atenuează după primele zile, se recomandă consultul medicului specialist ORL.

7 Dismenoree

Pentru ciclul menstrual dureros şi abundent, este indicată infuzia preparată dintr-un amestec de plante: câte 40 g de iederă, de cuişoare, de coada-şoricelului şi câte 20 g de mărar şi de seminţe de ţelină. Se amestecă toate ingredientele, se opăresc cu două linguri de apă şi se lasă să se infuzeze zece minute. Se strecoară infuzia şi se bea călduţă. Se consumă câte trei ceşti de ceai pe zi, în cure de şase săptămâni. Tratamentul se repetă de două ori pe an.

Pentru celulită, lapte şi tinctură de iederă

Iedera se foloseşte în tratarea celulitei sub formă de lapte şi de tinctură. Planta are proprietăţi curative, antiseptice şi antiinflamatoare, ajută la eliminarea apei din ţesuturi, destinde tegumentul şi redă supleţea pielii. Laptele contra celulitei se prepară din câte 10 ml de tinctură de iederă, apă de hamamelis şi ulei aromat de lămâie, 20 ml de ulei de gălbenele şi 150 ml de lapte demachiant. Laptele obţinut se aplică în strat subţire pe zonele afectate de celulită.

În cazul fracturilor, cataplasmele cu frunze de iederă fierte ajută la consolidarea osului şi grăbesc vindecarea.

Dezinfectant: Pentru combaterea infecţiilor pielii, se fac spălături zilnice cu decoct de iederă.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

În afecţiuni inflamatorii (acute şi cronice) ale tractului respirator, iedera are acţiune spasmolitică şi secretolitică, fluidifică expectoraţia şi calmează tusea. Se administrează sub formă de picături orale, de sirop şi de tinctură. Planta intră în compoziţia ceaiurilor cu rol detoxifiant. Deoarece conţine fitoestrogeni, se utilizează şi pentru tulburări menstruale. Folosită intern, tinctura are efect antiinflamator şi antalgic în caz de nevralgie sciatică, nevralgie cervico-brahială, intercostală, de trigemen sau în caz de migrenă. Extern, are acţiune analgezică şi vasoconstrictoare şi este folosită sub formă de cataplasme, de comprese şi de băi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite