7 motive pentru a avea un animal în casă. Iată cum îţi întăreşte sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micul ceas deşteptător
Micul ceas deşteptător

Intri în casă după o zi stresantă de muncă şi-l vezi gudurându-se printre picioarele tale. De îndată, grijile dispar. Astfel de experienţe personale au dus la apariţia zooterapiei, încă de prin anii '50. După şase decenii de terapie cu animale, cercetătorii încă mai descoperă beneficiile nebănuite ale zooterapiei.

Povestea terapiei cu animale începe prin anii '50, când psihologul Boris Levinson, care trata un copil autist, a observat că prezenţa câinelui său Jingles îl determină pe micuţ să se exteriorizeze. În scurt timp, el a pus bazele Terapiei Asistate de Animale.

Au mai trecut, însă, două decenii până la recunoaşterea zooterapia de către comunitatea medicală din SUA. Întărirea sănătăţii psihice, scăderea tensiunii arteriale, exteriorizarea verbală şi creşterea stimei de sine sunt printre primele rezultate pozitive ale zooterapiei, descoperite în urmă că mai multe decenii.

barbat, femeie, pisica, terapie, animale, zooterapie, web

Literatura de specialitate conţine nenumărate studii care arată modurile diferite de acţiune ale terapiei cu animale asupra psihicului şi asupra organismului, scrie "The Huffington Post".

O cercetare publicată în "The Journal of Lifelong Learning in Psychiatry", efectuată pe pacienţi cu tulburări psihice internaţi la psihiatrie, arată că şedinţele psihoterapeutice asistate de animale reduc semnificativ anxietatea bolnavilor.

Seria "Journals of Gerontology" a notat, totodată, că prezenţa unui animal în casă reduce singurătatea în rândul bătrânilor şi chiar duce la ameliorarea stării de sănătate. Astfel, costurile asistenţei medicale scad considerabil.

image

O echipă de cercetători de la Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de stat din Washington (SUA) a descoperit că deficienţa în socializare a copiilor cu tulburări pervasive de dezvoltare (precum autismul) poate fi contracarată prin zooterapie.

Cele mai recente studii prezintă şi alte beneficii ale terapiei cu animale.

1 Alungă alergiile

Animalele de casă pot preveni eczemele şi anumite alergii apărute la copii. Oamenii de ştiinţă au constatat că incidenţa bolilor de piele este mai mică la bebeluşii şi copiii mici care au în preajma lor câini, faţă de cei care cresc fără animale în casă. Totodată, un copil care a locuit alături de o pisică sau de un câine, după primul an de viaţă, are un risc scăzut de a dezvolta alergii pe parcursul vieţii.

2 Mai puţine vizite la doctor

Proprietarii de animale au mai rar nevoie de ajutor medical, faţă de persoanele care nu îngrijesc animale în casă. Astfel, costurile de asistenţă medicală sunt mai mici la fiecare proprietar.

3. Colesterol redus

barbat, femeie, pisica, terapie, animale, zooterapie, web

Potrivit unui studiu efectuat de Centrul Naţional de Boli Infecţioase din SUA, persoanele care au animale în casă prezintă niveluri mai scăzute ale colesterolului şi ale trigliceridelor în sânge.

4 Te relaxează

Animalele reprezintă un "tratament" eficient pentru reducerea tensiunii arteriale şi reglarea bătăilor inimii la adulţi. Pisicile, câinii şi chiar peştii din acvariu micşorează nivelul de stres, atât la oamenii mari, cât şi la copii. Din acest motiv, mulţi medici stomatologi au pus acvarii cu peşti în sălile de aşteptare, pentru a reduce nervozitatea şi teama pacienţilor.

5 Te ţin în formă

barbat, femeie, pisica, terapie, animale, zooterapie, web

Indiferent de vârstă, persoanele care au animale, mai ales câini, fac mai multă mişcare decât cei fără. Deşi nu este de mirarea că deţinătorii de câini sunt mai activi fizic decât cei care nu au animale, acelaşi fenomen a fost constatat de cercetători şi la persoanele care au pisici sau peşti. Totodată, rata obezităţii este mult mai mică în rândul proprietarilor de animale - de orice fel.

6 Sunt "pe placul inimii" tale

Persoanele care au animale în casă au mai multe şanse de supravieţuire în cazul producerii unui atac de cord, indiferent de severitatea lui, comparativ cu cele care nu au.

7 Te fac să zâmbeşti

Dincolo de toate beneficiile aduse sănătăţii fizice, animalele au un efect extraordinar asupra stării de spirit. Deseori, reuşesc să-ţi şteargă ridurile de încruntare de pe frunte, cauzate de grijile de zi cu zi. Mai puţină tensiune şi mai mult zâmbet valoarează mult pentru psihicul fiecăruia şi pentru bunăstarea emoţională a întregii familii.

barbat, femeie, pisica, terapie, animale, zooterapie, web
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite