7 remedii naturale pentru migrenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile severe de cap, asociate cu senzaţia de slăbiciune, sunt necazuri frecvente. Infuziile,  compresele şi masajul te ajută în momentele de criză. 

Oboseala, o alimentaţie dezechilibrată, traumele psihice şi fenomenele meteo declanşează migrenele, disconfort întâlnit mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Acest tip de durere de cap poate să dureze câteva ore sau chiar câteva zile.

Infuzii şi tincturi cu efect sedativ

Preparatele din flori de salcâm (infuziile şi tincturile) au proprietăţi antispastice, sedative şi calmante şi se recomandă în tratamentul migrenelor, gastritelor hiperacide, ulcerului gastric sau duodenal şi în crizele de astm. În astfel de afecţiuni, se recomandă tinctura preparată din 100 g de flori de salcâm şi din 100 g de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 10 zile.

După ce se strecoară, se depozitează într-un recipient care se păstrează la o temperatură constantă. Se iau câte 30 de picături dimineaţa, vreme de 10 zile pe lună. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm (preparată dintr-o linguriţă de flori şi o cană cu apă clocotită) este recomandată în dureri cronice de cap, în insomnie, depresie şi în atacurile de panică. Se consumă câte o cană dimineaţa şi seara, după mese.

Efecte sedative au şi infuziile din frunze de mentă, tei, soc, roiniţă şi muşeţel, folosite separat (câte două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită) sau câte o linguriţă dintr-un amestec obţinut din toate plantele şi o cană cu apă clocotită.

Comprese cu ulei de lavandă

Levănţica are un efect calmant, relaxant şi este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea, este recomandată în migrenele apărute pe fondul unor tensiuni nervoase. Se pun 10 picături de ulei de lavandă pe un prosop, care se aplică sub formă de compresă pe frunte şi pe ceafă. O alternativă sunt băile de mâini şi de picioare cu decoct de pătrunjel, de mentă şi de roiniţă sau inhalaţiile cu aburi din oţet de mere amestecat cu infuzie de busuioc.

image

La prepararea decocturilor, sunt recomandate câte două linguriţe din fiecare plantă într-un litru cu apă. Plantele se fierb timp de cinci minute, apoi ceaiul se strecoară şi se adaugă în vasul în care se fac băi alternative la mâini şi la picioare. Dacă faceţi inhalaţii cu aburi de oţet de mere şi infuzie de busuioc, adăugaţi 5 linguri cu oţet de mere în 500 g de infuzie de busuioc (preparată din 5 linguriţe de plantă la 500 g de apă). Inhalaţia durează şase-opt minute.

Scorţişoara atenuează durerea

Specialiştii recomandă scorţişoara în caz de migrene provocate mai ales de contactul cu aerul rece. S-a dovedit foarte bună terapia cu o pastă preparată din pudră de scorţişoară amestecată cu miere (în părţi egale) şi două linguri de apă. Leacul se aplică pe frunte şi pe tâmple, timp de 10 zile pe lună.

Masaje locale

Aceleaşi efecte eficiente au şi masajele locale. Timp de 5-10 minute se masează fruntea, tâmplele şi ceafa cu un amestec de uleiuri volatile din pin, mentă şi din brad (câte o picătură din fiecare). De asemenea, aceste uleiuri pot fi mirosite profund de
3-4 ori pe zi, direct din flacon.

Inhalaţiile cu rozmarin reduc intensitatea migrenelor provocate de răceală.

Profilaxie
Faceţi săptămânal inhalaţii cu infuzie de busuioc pentru a preveni migrenele.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Cauzele migrenelor sunt numeroase şi greu de identificat şi de tratat. Factorii incriminaţi în declanşarea atacurilor migrenoase pot fi: stresul, emoţiile puternice, oboseala, modificările vremii. La unele femei, acestea sunt declanşate de dereglările hormonale.

Anumite alimente, cum ar fi ciocolata, carnea afumată, vinul roşu, cafeaua, brânza veche, nucile, alcoolul şi îngheţata, pot declanşa atacurile de migrenă. Studiile recente arată că acizii graşi Omega 3, asemănători celor conţinuţi de uleiul de peşte, pot ajuta la prevenirea migrenelor.

În cazul în care durerea este însoţită de greaţă sau de vărsături, muşeţelul, creţuşca sau uleiul de mentă pot fi de ajutor. Foarte eficientă este infuzia de roiniţă (o linguriţă de plantă uscată şi măcinată la o cană cu apă clocotită). Se beau câte 2-3 căni pe zi, timp de 21 de zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite