80% din români au probleme cu dantura. Ce măsuri se pot lua?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea românilor îşi tratează durerile dentare cu analgezice şi cu ceaiuri, în loc să meargă la dentist FOTO: Shutterstock
Majoritatea românilor îşi tratează durerile dentare cu analgezice şi cu ceaiuri, în loc să meargă la dentist FOTO: Shutterstock

Imaginea de sine, starea de spirit, dar şi sănătatea în general depind în mare măsură de sănătatea orală. Iar românii stau foarte prost la acest capitol, se arată în cel mai recent studiu pe această temă, parte a campaniilor iniţiate de Platforma Europeană pentru Sănătate Orală mai Bună.

4 din 10 persoane au probleme orale cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili, acestea fiind primele simptome care anunţă probleme orale serioase. Acestea sunt rezultatele unui studiu paneuropean, realizat de compania de studii de piaţă Ipsos Marketing, pentru Platforma Europeană pentru Sănătate Orală mai Bună. De fapt, 80% din români se confruntă cu probleme precum cariile, gingivita sau chiar pierderea dinţilor.
Potrivit studiului, 91% din respondenţi simt dureri dentare atunci când mănâncă alimente reci sau calde, 50% – la consumul de alimente dulci sau acre şi 47% – atunci când intră în contact cu aerul rece. Cu toate acestea, un alt studiu, efectuat anterior, un Eurobarometru, a arătat că România este ţara cu proporţia cea mai mică de pacienţi care merg anual la medicul dentist. Mai exact, doar 34% din conaţionali se duc în fiecare an la controale stomatologice, comparativ cu o medie europeană de 57%.

Igiena orală înseamnă mai mult decât spălatul pe dinţi!

 „Obiceiurile care includ o dietă sănătoasă, vizite regulate la medicul stomatolog şi periajul zilnic vă vor ajuta să vă îmbunătăţiţi igiena orală şi să aveţi un zâmbet sănătos. Deci o simplă rutină poate face diferenţa în îmbunătăţirea sănătăţii orale“, recomandă medicul Alexandru Brezoescu, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice.
Specialiştii Platformei Europene pentru Sănătate Orală mai Bună completează că, pentru prevenirea problemelor cavităţii bucale, nu este suficient să ne spălăm pe dinţi, deşi acesta este un pas esenţial. Trebuie ca fiecare dintre cele două reprize al ritualului igienei orale zilnice să cuprindă: folosirea aţei dentare pentru toate spaţiile interdentare (unde se acumulează cea mai mare cantitate de placă bacteriană), a unei paste de dinţi şi a apei de gură cu fluor.
De asemenea, este util ca, pe parcursul zilei, mai ales după mese, să mestecăm gumă fără zahăr, recomandă specialiştii Platformei.

Prevenţia este mult mai ieftină decât tratamentul

Majoritatea românilor motivează vizitele extrem de rare la medicul stomatolog prin faptul că sunt foarte scumpe. Totuşi, un calcul simplu demonstrează că este mult mai ieftin să previi, prin controale de rutină, decât să tratezi, atunci când problemele orale sunt grave (carii de dimensiuni mari, abcese sau chiar pierderea dinţilor).
Un program de profilaxie dentară, ce cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional, air-flow (pentru îndepărtarea petelor dentare, inclusiv a celor nicotinice, a plăcii bacteriene şi a depozitelor moi de pe suprafaţa dinţilor), o fluorizare imediată şi un instructaj de igienă orală corectă la o clinică particulară dintre cele de elită costă 270 de lei.
Tratamentul complet pentru un dinte bolnav, care include consultaţia, anestezia, obturaţia de canal, pansamentul şi, în final, plomba, poate depăşi această sumă chiar şi în cabinetele obişnuite.

Sănătatea orală dictează sănătatea generală

Problemele cu dantura nu sunt doar o chestiune estetică, ci ele pot provoca probleme serioase de sănătate. „O igienă orală bună este esenţială pentru calitatea vieţii şi pentru un corp sănătos. Tratamentele bolilor cavităţii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creşte riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului“, atrage atenţia profesorul Kenneth Eaton, preşedintele Platformei Europene pentru Sănătate Orală mai Bună.

Campanie în Delta Dunării

Rezultatele acestui studiu stau la baza campaniei „Zâmbeşte România“, desfăşurată de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare şi Wrigley. Este vorba despre o campanie de conştientizare şi de educare în privinţa igienei orale.
Prima acţiune a campaniei a fost o masă rotundă cu tema „Sănătatea Orală în România“, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, pe 12 septembrie.
În cadrul evenimentului s-a anunţat constituirea unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, pentru introducerea unui program-pilor de educare asupra importanţei prevenţiei în îngrijirea orală în 14 şcoli din Delta Dunării.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite