Medicină

articolul anterior articolul urmator

82% din antibioticele autorizate recent nu mai fac faţă bacteriilor. Rezistenţa la antibiotice ameninţă populaţia mondială

2
16 Apr 2021 11:22:55
Autor: Maria Ţaga
Lecţiile învăţate în lupta împotriva
pandemiei de COVID-19 trebuie să fie folosite pentru a combate rezistenţa la antibiotice un alt flagel ce
ameninţă populaţia mondială.
Lecţiile învăţate în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 trebuie să fie folosite pentru a combate rezistenţa la antibiotice un alt flagel ce ameninţă populaţia mondială.

În raportul său anual, OMS precizează că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în etapa de dezvoltare nu permite combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii aflate în circulaţie. Organizaţia a subliniat şi că 82% dintre antibioticele recent autorizate fac parte din clasele de medicamente faţă de care bacteriile s-au arătat deja rezistente.

Cele mai multe dintre antibioticele care au fost lansate pe piaţă fac parte din clasele de medicamente descoperite înainte de anii 1980, a subliniat OMS, scrie Agerpres.

Rezistenţa la bacterii a continuat să crească, pentru că antibioticele sunt utilizate prea mult şi în mod abuziv, fie în creşterea animalelor, fie în tratamentele pentru oameni. Bacteriile dezvoltă astfel rezistenţă şi nu mai răspund la tratamentele existente.

Trebuie deci să fie create noi antibiotice, însă grupurile farmaceutice sunt reticente în a învesti sume mari într-un sector care este considerat puţin rentabil.

"Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară. Ocaziile care se prezintă în lumina pandemiei de COVID-19 trebuie să fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investiţii durabile (în cercetare, n.r.) în producţia de noi antibiotice eficace", a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

Acelaşi oficial a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial ce va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

Pentru prima dată, OMS a alcătuit astfel un catalog al medicamentelor antibacteriene non-tradiţionale. Organizaţia a recenzat 27 de astfel de medicamente, inclusiv antigeni monoclonali şi organisme bacteriofage, virusuri care infectează doar bacteriile şi care au fost îndelung utilizate în spatele "Cortinei de Fier" în perioada Războiului Rece, fiind descoperite în prezent şi în Occident.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

dumitru bogdan
16.04.2021, 11:50:10

De aceea statele nu trebuie sa lase cercetarea farmaceutica și producția exclusiv pe mana privatilor. Ăștia fac doar bani. Statul are o responsabilitate fata de cetățeni și poate folosi o parte din impozite în cercetare și producțiea farmaceutica. Dar asta se numește în capitalism concurenta neloiala și este interzisa, pentru ca politicienii sunt reprezentanții capitalului în cea mai mare parte a timpului și în campania electorala a celor cărora le cer votul.

+1 (1 vot)
t mihai
17.04.2021, 08:08:04

"În raportul său anual, OMS precizează că niciunul dintre cele 43 de antibiotice AFLATE în prezent în etapa de dezvoltare nu permite combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii AFLATE în circulaţie." Si uite AFLAM de la Mar-ia ca antibioticele AFLATE în dezvoltare nu vor fi eficace contra bacteriilor AFLATE $in circulatie.

Modifică Setările