Medicină

articolul anterior articolul urmator

Îmbolnăvirile de gripă, în creştere. Dr. Alexandru Rafila a dezvăluit care sunt motivele

0
6 Feb 2020 16:16:54
Autor: Ionuţ Mureşan
Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie Imagine: Eduard Enea / Adevărul
Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie Imagine: Eduard Enea / Adevărul

Trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, iar acest lucru nu este unul neaşteptat, având în vedere acoperirea vaccinală scăzută, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM).

Un alt factor de care depinde numărul celor care se îmbolnăvesc este evoluţia vremii a explicat preşedintele SRM pentru Agerpres.
 
„Acum observăm că este o creştere de la săptămână la săptămână atât a numărului de cazuri de viroze respiratorii, cât şi a numărului de cazuri de gripă care sunt confirmate din punct de vedere clinic. Acest trend sigur se va păstra săptămânile următoare. Vom vedea cât timp. Depinde şi de evoluţia vremii. Ceea ce trebuie să înţelegem este o evoluţie care nu este neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în ţara noastră - doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 75% a acestei categorii, care este luată ca şi indicator”, a explicat Alexandru Rafila.
 

Măsuri de protecţie

 
El a subliniat că, în acest context, sunt importante măsurile de protecţie individuală.
 
„Să sperăm că nu vom avea un sezon gripal prelungit, dar, în principiu, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt receptivi la a fi infectaţi de gripă şi atunci sunt importante măsurile de protecţie individuală - strănut, tuse, spălat pe mâini şi, eventual, utilizarea unei măşti de protecţie în situaţia în care venim în contact cu o persoană bolnavă de gripă; de asemenea, izolarea la domiciliu pentru cazurile medii sau uşoare sau izolarea în spital în cazul în care acest lucru presupune că persoana are o formă gravă de infecţie gripală”, a exemplificat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
 
Potrivit acestuia, multe dintre formele grave de îmbolnăviri la copii au fost date de virusurile de tip B.
 
„Discutăm nu doar despre un singur virus. Există patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan. Am observat că multe dintre formele grave la copii au fost produse de virusurile de tip B. Rămâne să tragem o concluzie la sfârşitul sezonului, când vedem care este numărul final de îmbolnăviri. Probabil că ele sunt mult mai multe decât cele care se raportează”, a spus Rafila.
 

Evoluţia gripei 

 
Gripa a evoluat epidemic în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie, a informat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
 
„S-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei”, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis presei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările