În ce afecţiuni este indicat sparanghelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sparanghelul conţine apă în proporţie de 95%
Sparanghelul conţine apă în proporţie de 95%

Broşita cronică, diabetul şi tulburările digestive pot fi controlate mai uşor dacă adăugăm frecvent în dietă sparanghel. Află în ce alte boli acţionează ca adjuvant.

Sparanghelul se găseşte de mulţi ani pe rafturile supermarketurilor, dar puţini români îl introduc în dietă. O posiblă explicaţie ar fi preţul destul de piperat. Un mănunchi de sparanghel constă circa 13 lei. Şi totuşi, sparaghelul este o legumă cu reale proprietăţi terapeutice care îi sunt conferite de nutrienţii  pe care îi conţine. Astfel, este o sursă bogată de săruri minerale (magneziu, fier şi fosfor) şi de microelemente (calciu, fier, iod). În plus, abundă în vitamina C şi în complexul B (B1 şi B2). Se recomandă în curele de slăbire (100 g de sparanghel conţin numai 14calorii), în bronşită cronică (are acţiune expectorantă) şi sub formă de sedativ cardiac.

De ajutor în caz de cistită şi de prostatită

Datorită proprietăţilor diuretice, sparanghelul se recomandă în caz de cistită, litiază, nefrită şi de prostatită. Deoarece măreşte considerabil diureza, persoana care îl foloseşte trebuie să se asigure că nu are leziuni la nivelul căilor urinare. În caz contrar, din cauza iritaţiilor, pot apărea sângerări. Decoctul, care se obţine din 20g de sparanghel la un litru de apă, se bea pe parcursul zilei. Cura se recomandă până la dispariţia simptomelor.

Normalizează nivelul glicemiei

Sparanghelul poate fi consumat fără restricţii de bolnavii de diabet, întrucât are un conţinut scăzut de hidraţi de carbon, cuprins între 1,6 şi 1,8%. Iar întrucât ajută la reglarea nivelului glicemiei, sparanghelul se recomandă frecvent ca adjuvant în tratamentul diabetului. 

Elimină toxinele de la nivelul ficatului

Oamenii de ştiinţă coreeni de la Universitatea Naţională Jeju au constatat că în sparanghel se găsesc substanţe bioactive care au capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului şi, în acelaşi timp, de a stimula activitatea hepatică. Pentru a obţine rezultate, sparanghelul se adaugă zilnic în dietă. În plus, se vor evita, alimentele grase, prăjelile şi alcoolul.

Aliat în caz de constipaţie şi de colici

Persoanele care suferă de constipaţie cronică ar trebui să mizeze pe sparanghel. Datorită fibrelor celulozice din compoziţia sa, sparanghelul stimulează peristaltismul (contracţia muşchilor intestinali) tubului digestiv. De asemenea, s-a constatat că este eficient în calmarea colicilor intestinale. Pentru a avea efectul scontat, prof. farmacist Ovidiu Bojor îl recomandă sub formă de tinctură: 20 g de sparanghel se macerează timp de 10-15 zile în 100 ml de alcool. Se iau câte 5-10 picături, până la dispariţia problemei. 

Citeşte şi:

Bucură-te de efectele terapeutice ale mugurilor şi ale mlădiţelor!
Iată ce fructe ar trebui să consumi zilnic pentru a avea inima puternică

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite