În căutarea libidoului pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sexul reduce stresul, atenuează depresiile, „arde“ caloriile şi lista beneficiilor pentru sănătate ar putea continua preţ de câteva pagini. Însă când nu mai există dorinţă, se produce reversul: somnul devine mai puţin odihnitor, datoriile la bănci ne dau dureri de cap mai mari şi viaţa este mai searbădă. Cel mai adesea, propriile noastre gânduri şi emoţii taie apetitul sexual. 

După decenii de cercetări intense, după sute de studii şi milioane de chestionare, oamenii de ştiinţă au deliberat: bărbaţii au un libido mai crescut decât femeile. Cam de două ori mai mare, dacă ne luăm după măsurătorile statistice. Populaţia planetei ar fi de ordinul zecilor de miliarde dacă bărbaţii ar putea pune în practică fiecare gând legat de sex.

Ei îşi ocupă mintea cu fantezii sexuale nu la fiecare şapte secunde, cum susţinea un studiu mai vechi, ci de 19 ori pe zi, în timp ce femeile de doar 10 ori pe zi, după cum se arată în cea mai recentă „numărătoare" făcută de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA. De altfel, pierderea dorinţei sexuale este o problemă destul de rar întâlnită în rândul reprezentanţilor sexului masculin. Pentru bărbaţi nu aceasta este principala problemă sexuală, ci disfuncţiile erectile, cu care nu trebuie confundată absenţa apetitului sexual. Bărbaţii cu probleme de erecţie pot sta destul de bine la capitolul libido.

Testosteronul joacă rolul principal

Libidoul sau, mai simplu spus, interesul pentru sex (un lucru diferit de excitarea sexuală, ce reprezintă răspunsul corpului la acest interes) este dependent de hormonul testosteron, deopotrivă la bărbaţi şi la femei. Deşi face parte din categoria hormonilor sexuali, estrogenul nu influenţează în mod direct dorinţa sexuală, aşa cum cred multe persoane. El pregăteşte corpul pentru actul sexual: creşte lubrifierea vaginală şi circulaţia sangvină pelviană, stimulând excitarea sexuală.

Revenind la testosteron, secreţia lui este influenţată de vârstă în cazul ambelor sexe. Acest hormon ajunge la nivelul său maxim între 20 şi 30 de ani, pentru ca apoi să se diminueze treptat, cu aproximativ 1% pe an. În cazul femeilor, există multe alte fluctuaţii ale testosteronului. Ele sunt date de ciclul menstrual, de sarcină şi de menopauză.

Nivelul hormonului creşte progresiv începând cu cea de-a 24-a zi a ciclului menstrual şi ajunge la maximum în cea de-a 14-a zi a următorului ciclu menstrual, adică în preajma ovulaţiei. În săptămâna ce urmează ovulaţiei, femeile au cel mai redus apetit sexual. În zilele premergătoare menstruaţiei, mucoasa uterină începe să se îngroaşe, iar terminaţiile nervoase devin mai sensibile.

Chiar şi medicamentele care tratează arsurile gastrice pot să taie pofta de sex

Libidoul nu scade la menopauză

Ideea potrivit căreia apetitul sexual al femeilor se diminuează după menopauză este doar un mit. În realitate, nivelul testosteronului creşte şi, implicit, libidoul va fi mai mare. Există totuşi o piedică în calea unei vieţi sexuale împlinite după menopauză: odată cu scăderea nivelului hormonilor estrogeni se reduce lubrifierea, iar uscăciunea vaginală determină adeseori femeile să evite relaţiile intime. Acelaşi lucru se întâmplă şi după naştere şi în perioada alăptării.

image

Contraceptivele, duşmanul apetitului

Dincolo de toate aceste fluctuaţii biologice, nivelul testosteronului poate fi influenţat şi de alţi factori. De exemplu, pilulele contraceptive combinate (estrogen-progesteron) inactivează hormonii sexuali şi scad astfel libidoul. Poate trece o perioadă destul de lungă de la oprirea contracepţiei orale şi până la revenirea la normal a apetitului sexual.

Carenţa de zinc poate, de asemenea, să reducă libidoul. Acest mineral joacă un rol în secreţia testosteronului. Consumul de alcool în exces are şi el acest efect asupra dorinţei sexuale. El poate contribui la apariţia unei boli numite hipogonadism, în care testiculele şi ovarele nu mai produc o cantitate suficientă de hormoni sexuali.

5 probleme frecvente care «omoară» dorinţa

1 Insomniile. Pe lângă oboseala care anulează dorinţa sexuală, somnul insuficient afectează nivelul testosteronului. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au observat acest fenomen în cadrul unui studiu la care au participat bărbaţi, însă acelaşi lucru ar putea fi valabil şi în cazul femeilor. 
2 Anemia. Apetitul sexual scăzut se numără printre simptomele anemiei prin lipsă de fier. Oboseala şi senzaţia de slăbiciune cu care se confruntă persoanele anemice afectează libidoul.
3 Hipotiroidia. Această afecţiune este întâlnită cu precădere la femei şi este cauzată de scăderea secreţiei hormonilor tiroidieni. Ea duce la încetinirea tuturor proceselor metabolice, inclusiv a celor care se produc în organele reproductive, respectiv secreţia hormonilor sexuali. Hipotiroidia afectează libidoul şi prin simptomele pe care le generează: oboseala permanentă, lipsa energiei, letargia şi depresia.
4 Obezitatea. Ţesutul adipos creşte secreţia globulinei de legare a testosteronului, iar aceasta reduce nivelul hormonului masculin din circulaţia sangvină. Obezitatea afectează apetitul sexual şi indirect, prin bolile pe care le generează: diabet, cancer, hipertensiune arterială şi apnee în somn (mai multe studii au asociat această tulburare de somn cu un apetit sexual redus).
5Hiperprolactinemia. Boala reprezintă creşterea nivelului de prolactină în sânge, un hormon secretat de glanda hipofiză. Ea afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii.

Cum se măsoară plăcerea sexuală

Pentru a putea diagnostica şi trata corect o disfuncţie sexuală, măsurarea libidoului este necesară. Medicii au propus, de-a lungul timpului, diverse tehnici de evaluare a plăcerii sexuale. Unele dintre ele, cum ar fi monitorizarea fluxului de sânge din zona genitală a unei persoane expuse unor stimuli sexuali, nu sunt practice. Altele, precum măsurarea tensiunii arteriale, nu sunt exacte.

O tehnică a cărei acurateţe este mare, dar care ar fi totuşi costisitoare, este urmărirea undelor cerebrale ale persoanei analizate în timp ce aceasta urmăreşte videoclipuri erotice. Metoda a fost propusă de o echipă de cercetători din Israel. Niciuna dintre aceste metode de măsurare nu a intrat însă în practica medicală curentă. La ora actuală, specialiştii măsoară dorinţa sexuală cu ajutorul unor chestionare sau direct, în urma discuţiilor cu pacienţii lor.

Atenţie la pastilele pe care le iei!

Apetitul tău sexual poate avea de suferit dacă urmezi un tratament cu antidepresive sau unul cu medicamente tranchilizante de tipul diazepamului. Pe lângă acestea, există o lungă listă de pastile care influenţează libidoul femeilor şi al bărbaţilor: antihipertensivele (betablocantele), antihistaminicele, anumite tratamente de substituţie hormonală, unele antiacide şi unele statine, medicamentele antiretrovirale (antiHIV), chimioterapicele, tratamentele pentru adenomnul de prostată (finasteride) şi medroxiprogesteronul (progesteron sintetic). Multe dintre aceste medicamente pot fi înlocuite cu unele care nu au ca efect secundar scăderea libidoului. Consultă medicul curant pentru a
face substituirea.

Specialistul nostru

Cristian Delcea
preşedintele Institutului de Psihologie şi Psihoterapie a Sexualităţii, directorul Centrului de Terapie Sexologică din Cluj-Napoca

De regulă, există mai mulţi factori care contribuie concomitent la scăderea libidoului. Aceştia pot fi legaţi de stilul de viaţă. De exemplu, mâncatul seara suprasolicită organismul şi taie apetitul sexual. La fel şi orele puţine de somn, lipsa de mişcare sau lipsa activităţilor relaxante. Alţi factori care scad libidoul sunt folosirea de substanţe (medicamente, alcool, ţigări, droguri etc.) şi expunerea la stimuli stresori: o viaţă de cuplu în prag de divorţ, certuri în familie ori la locul de muncă sau traiul într-un mediu prea stresant, cum ar fi un serviciu sau un cartier poluat ori zgomotos. La toţi aceşti factori se adaugă tulburările de personalitate şi problemele medicale legate de hipofiză, tiroidă, glandele suprarenale, de ovare etc.

În top

Lipsa dorinţei este principala problemă sexuală cu care se confruntă femeile.

Cât de mult influenţează creierul apetitul sexual

Am fi nerealişti dacă ne-am aştepta ca viaţa noastră sexuală să-şi păstreze intensitatea de la începutul relaţiei peste 10-20 de ani. Noutatea este ca un afrodiziac, lucru valabil nu doar în cazul bărbaţilor, ci şi al femeilor. Iar acest lucru demonstrează că cel mai important organ sexual este, fără dubii, creierul. Foarte mulţi dintre cei care au un libido scăzut exclud din start posibilitatea ca problema lor să fie dictată de stările psihice.

Lipsa comunicării în cuplu este printre cauzele care afectează cel mai adesea libidoul



Majoritatea iau în calcul mai întâi cauzele fizice şi abia după ce le elimină se gândesc că stările sau trăirile pe care le au s-ar putea afla la originea dorinţei sexuale scăzute. O abordare foarte greşită, mai ales în cazul femeilor, căci dorinţa lor sexuală este într-o mare măsură dependentă de emoţii. O dovadă este faptul că tratamentele pe bază de testosteron sunt eficiente în cazul bărbaţilor cu un libido scăzut, dar au foarte puţine şanse de succes în cazul femeilor.

Nemulţumirile din cuplu creează tensiune

Conflictele nerezolvate şi nemulţumirile reprimate sunt întotdeauna un obstacol în calea unei vieţi sexuale împlinite. Supărarea, furia şi ura direcţionate către partenerul de viaţă nu vor putea niciodată să crească atracţia pentru el, ci, din contră, să o scadă. Uneori, o poate face să dispară pentru totdeauna. Dorinţa sexuală nu poate reveni atâta vreme cât problema din cuplu nu este discutată şi soluţionată. Dacă „negocierile" nu vă sunt de ajutor, consultaţi un psihoterapeut. Se întâmplă adeseori ca problema pe care încercaţi să o rezolvaţi să aibă implicaţii mult mai mari decât bănuiţi, iar un specialist vă poate ajuta să le descoperiţi. 

Depresia scade interesul pentru sex

Până la 70% din persoanele depresive, deopotrivă bărbaţi şi femei, au declarat, în cadrul unui studiu american, că au un apetit sexual redus. Explicaţia este pe cât se poate de logică: persoanele depresive îşi pierd interesul pentru multe dintre lucrurile pe care le apreciau înainte, iar sexul se numără aproape întotdeauna printre ele. Cu cât severitatea depresiei este mai mare, cu atât mai mult are de suferit libidoul.

image

Problema este că şi medicamentele antidepresive au ca efect secundar diminuarea libidoului, aşa încât consilierea psihologică este cea mai bună opţiune de tratament în situaţiile în care viaţa sexuală este sever afectată de stările depresive. De altfel, multe dintre tulburările psihice aduc o diminuare semnificativă a libidoului, care vine odată cu scăderea chefului de viaţă al persoanei afectate.  

Grijile financiare inhibă libidoul

Când sarcinile de zi cu zi par infinite şi când trăim cu grija zilei de mâine, sexul este ultimul lucru la care ne putem gândi. Din păcate, multe persoane nu conştientizează cât de stresate sunt. Între sarcinile de serviciu, creşterea copiilor, problemele financiare şi treburile gospodăreşti, multe persoane nu mai găsesc timp şi energie pentru sex, motiv pentru care îşi reprimă dorinţa sexuală.

Pentru femei, o sursă de stres este adesea şi teama de a nu rămâne însărcinate, mai ales că în România, majoritatea cuplurilor nu folosesc o metodă de contracepţie. Stresul este cu atât mai mult în această perioadă o piedică în calea unei vieţi sexuale împlinite, dacă ne gândim că grijile financiare ocolesc acum puţine persoane. Pentru că bărbaţii se identifică cu rolul de cap de familie, de susţinător financiar al acesteia, lipsa banilor este pentru ei, mai mult decât pentru femei, o cauză importantă de stres.

Stima de sine scăzută înfrânge pornirile

Din nou, greutatea corporală poate interfera cu libidoul, de data aceasta însă fără legătură cu hormonii. Persoanele (cu precădere femeile) care iau în greutate pot să devină nemulţumite de propria imagine corporală, iar problemele care ţin de imagine se răsfrâng, inevitabil, asupra vieţii intime. Însă nu doar persoanele cu probleme de greutate pot să aibă o stimă scăzută de sine, ci şi cele nemulţumite de anumite aspecte, cum ar fi sânii prea mici, colăcei de grăsime în talie, burtă de bere etc. O persoană care se simte insuficient de frumoasă sau insuficient de potentă poate ajunge să-şi inhibe pornirile sexuale. Trebuie să conştientizăm însă că aproape nimeni nu este pe deplin mulţumit de corpul său şi trebuie să învăţăm să ne acceptăm pentru a avea o viaţă intimă împlinită.

Ştiai că...

... lungimea degetului inelar trădează libidoul unei persoane? Cel puţin aşa susţin mai multe studii, iar explicaţia este că nivelul de testosteron la care am fost expuşi în viaţa intrauterină determină lungimea inelarului. Cu cât nivelul acestui hormon sexual este mai mare, cu atât va creşte şi degetul respectiv.
... în jur de 1% din populaţia Globului este asexuală/nonsexuală? Aceste persoane nu se simt atrase sexual de alte persoane şi nu au relaţii intime, dar se angajează emoţional în relaţii. Asexualitatea nu este cauzată de o disfuncţie biologică şi nu este o opţiune de tipul celibatului, ci o orientare sexuală. Unele persoane asexuale pot să aibă apetit sexual, dar nu simt nevoia să fie intime cu o altă persoană.
.... pilula albastră nu poate creşte libidoul bărbaţilor? Ea este utilă doar în cazul unor probleme erectile.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Libidoul este motorul fiinţei sexuale din noi, cel care ne mână către plăcerea sexuală, dar şi către perpetuarea speciei. Chiar dacă, în mintea noastră, separăm sexul de procreare, o facem doar la nivel conştient. De aceea, libidoul nostru este dependent de informaţiile care fac nedorită procrearea: stresul, nesiguranţa, teama, nefericirea... Acestea sunt emoţii invalidante, care atacă starea de siguranţă a individului. Mesajul scăderii libidoului vine ca răspuns la nesiguranţa interioară, interpretată de organism ca o perioadă neprielnică pentru perpetuarea speciei. Dincolo de cauzele psihologice relativ generale, există şi unele individuale, pentru că suntem fiinţe unice şi trăim în realitatea noastră singulară.

Condiţie

Apropierea afectivă de partener este importantă pentru stimularea libidoului în cazul femeilor.

info
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite