În ce probleme este bun lăptişorul de matcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curele cu lăptişor de matcă te ajută să-ţi întăreşti imunitatea şi să previi bolile de inimă. Dar acest produs al stupului se remarcă printr-o varietate de alte beneficii asupra organismului.

Lăptişorul de matcă este utilizat de zeci de ani în prevenirea diferitelor boli ori ca adjuvant în terapiile medicamentoase pentru tratarea unor afecţiuni. Secretul lăptişorului de matcă, substanţă produsă de albinele tinere, constă în varietatea de nutrienţi indispensabili organismului. Două dintre substanţele de bază sunt acetilcolina (un neurotransmiţător deosebit de important pentru întărirea legăturilor dintre neuroni) şi inozitolul (îmbunătăţeşte memoria de lungă durată).

Lăptişorul de matcă este renumit şi pentru faptul că în compoziţie are majoritatea vitaminelor din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 şi B9) şi minerale de bază (calciu, potasiu, fier, magneziu şi zinc). Lăptişorul de matcă se comercializează sub formă de capsule gelatinoase, de fiole sau de pudră. Cura se realizează de două ori pe an, timp de câte o lună. Pentru un adult, doza zilnică recomandată este cuprinsă între 1 g şi 10 g, iar pentru copiii cu vârste de până în zece ani, doza se reduce la jumătate, în funcţie de severitatea bolii. Totuşi, pentru a fi sigur de eficienţa tratamentului, se recomandă sfatul medicului. 

Cel mai bun aliat al sistemului imunitar

Datorită proprietăţilor antiinfecţioase conferite de substanţa 10-HDA, lăptişorul de matcă este considerat cel mai bun întăritor al imunităţii. În cartea „The Longevity Solution: Stabilized Royal Jelly", medicul american specialist în terapii complementare Cass Ingram afirmă că această substanţă are capacitatea de a stimula celulele albe să atace şi să anihileze orice tip de virus, inclusiv pe cele responsabile de apariţia hepatitei. De asemenea, s-a observat că în cazul persoanelor infectate cu virusul Herpes simplex 1, cura cu lăptişor de matcă reduce frecvenţa şi intensitatea episoadelor herpetice, favorizate de slăbirea imunităţii.

De ajutor în caz de infertilitate

Un studiu publicat în anul 2006 în revista „Animal Reproductive Science" a arătat că lăptişorul de matcă poate fi folosit ca adjuvant în tratarea infertilităţii. Astfel, unor oi infertile li s-a administrat lăptişor de matcă în combinaţie cu gonadotropină sintetică (gonadotropina este prezentă în sânge numai în timpul sarcinii), iar la scurt timp, procedura de fertilizare a avut succes. Potrivit cercetătorilor, ovulaţia a fost indusă de o substanţă din lăptişor care stimulează producţia de estrogen şi creează premisele pentru fertilizare. În aceeaşi publicaţie, un studiu egiptean, publicat în anul 2010, a scos la iveală faptul că lăptişorul de matcă are, de asemenea, capacitatea de a stimula creşterea nivelului testosteronului şi motilitatea spermatozoizilor (viteza de deplasare). Cercetarea s-a realizat pe iepuri care, în prealabil, au fost supuşi unor factori puternici de stres pentru a deveni infertili.

«Îmblânzeşte» simptomele menopauzei

Transpiraţiile nocturne, bufeurile şi schimbările bruşte de dispoziţie pot fi atenuate cu ajutorul unei cure cu lăptişor de matcă. Un studiu realizat pe cobai în anul 2008 şi publicat în revista „Evidence-based Complementary and Alternative Medicine" a arătat că lăptişorul de matcă poate înlocui terapia de substituţie homonală, fiind lipsit de efectele secundare ale acesteia. De asemenea, s-a observat că lăptişorul de matcă previne uscăciunea vaginală, îmbunătăţind astfel viaţa sexuală.

Reglează nivelul colesterolului

Deşi legătura dintre lăptişorul de matcă şi colesterol a fost multă vreme pusă sub semnul întrebării, se pare că, într-adevăr, acesta ajută la normalizarea nivelului colesterolului. Într-un studiu publicat în urmă cu şase ani în revista „Journal of Nutritional Science and Vitaminology" se arată că voluntarii care au luat zilnic, timp de o lună, câte şase grame de lăptişor de matcă au reuşit să scadă nivelul colesterolului până la un nivel apropiat de cel normal. Ulterior, voluntarii au putut renunţa la statine, medicamentele recomandate de medici pentru normalizarea nivelului colesterolului.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie,reflexoterapeut

Lăptişorul de matcă, hrana reginei albinelor, stimulează puternic sistemul endocrin şi producţia de hematii şi de leucocite. Totodată, reduce anxietatea, previne bolile cardiovasculare şi creşte rezistenţa la efort. Mai poate fi folosit ca tonic fizic, psihic şi sexual. Are acţiune antioxidantă marcantă, întăreşte imunitatea şi previne apariţia bolilor degenerative. Are însă şi o serie de contraindicaţii. Astfel, lăptişorul de matcă trebuie evitat de persoanele cu alergii cutanate şi respiratorii, de cele cu boli autoimune şi de persoanele cu hiperfuncţii endocrine (fibrom uterin şi mastoză fibrochistică). Deoarece stimulează pofta de mâncare, se recomandă în curele de îngrăşare.

Măsură

Pentru un adult, doza zilnică de lăptişor de matcă recomandată este de 1 - 10 g.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite