Medicină

articolul anterior articolul urmator

În România, unul din 54 de copii este afectat de autism. De Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, clădiri simbol vor fi luminate în albastru

1
1 Apr 2021 11:50:48
Autor: Maria Ţaga
Mari
artişti ai scenelor naţionale şi internaţionale au ales să îşi folosească vocea
pentru a dărui atenţie minţilor diverse, invitând publicul să se bucure de o
serie de întâlniri virtuale
Mari artişti ai scenelor naţionale şi internaţionale au ales să îşi folosească vocea pentru a dărui atenţie minţilor diverse, invitând publicul să se bucure de o serie de întâlniri virtuale

Un număr de 30.000 de persoane, între care aproape 14.000 de copii din România se confruntă cu autismul.  Pentru a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni, vineri, de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, clădiri simbol din şase oraşe din ţară vor fi iluminate în albastru. Campania ,,Un dar necesar” este organizată de Asociaţia Help Autism.

În cadrul campaniei, 15 clădiri simbol din şase oraşe din ţară vor fi iluminate în albastru - culoarea autismului, pentru a atrage atenţia asupra problematicii la nivel naţional.  Grădiniţele şi şcolile vor ţine ore de lectură pentru a încuraja înţelegerea şi acceptarea colegilor cu autism, companiile preiau iluminarea în digital şi organizează acţiuni pentru angajaţi şi clienţi, artiştii invită publicul iubitor de cultură şi muzică să susţină programele de terapie, iar ONG-urile organizează diferite acţiuni în centrele lor şi invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenţilor şi adulţilor cu autism, conform Mediafax.

„Am identificat aceste nevoi ca fiind esenţiale pentru ca persoanele cu autism să fie real ajutate şi integrate în comunitate. Este o campanie în care fiecare se poată implica cu Un Dar Necesar - un gest de atenţie, înţelegere, susţinere şi acceptare. Acest gest poate fi o donaţie sau un mesaj de susţinere făcut pentru un copil pe care îl cunoşti, pentru organizaţia locală sau pentru structuri naţionale, poate fi un gest individual sau din partea companiei pe care o reprezinţi”, spune Raluca Bogdan, manager comunicare Help Autism, potrivit Mediafax.

Sunt aşteptate şi alte instituţii şi companii să preia iluminarea clădirii sau online ca un gest de atenţie în cadrul iniţiativei Noaptea Albastră a Autismului, ajunsă anul acesta la cea de-a V-a ediţie, demers iniţiat de Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cu implicarea reţelei RO TSA şi FEDRA.

Totodată, organizaţiile au trimis un memoriu către autorităţi prin care, cei aproape 100 de semnatari solicită o atenţie mai mare şi o implicare responsabilă a politicienilor.

„Cea mai răspândită tulburare a copilăriei este şi cea mai neglijată problemă de sănătate publică. Decontarea orelor de terapie este infimă: un copil cu autism face între 2 şi 4 ore pe zi de terapie pentru o perioadă de câţiva ani, nevoile lor fiind acoperite aproape exclusiv de familie şi de asociaţiile non-profit cu sprijinul partenerilor lor”, menţionează reprezentantul Help Autism, pentru aceeaşi sursă.

Totodată, organizaţiile au trimis un memoriu către autorităţi prin care, cei aproape 100 de semnatari solicită o atenţie mai mare şi o implicare responsabilă a politicienilor.

Unul din 54 de copii este afectat de autism. În România, ONG-urile estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deşi doar jumătate sunt în evidenţa statului, dintre care 13 905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Omul UnOm
3.04.2021, 03:38:02

Adevarul este ca o familie care are un copil cu TSA are, pe langa drama bolii in sine, un stres financiar enorm. Terapia pentru copiii cu TSA este extrem de scumpa, fiind putine familii care isi pot permite costurile ei. In afara de costuri si timpul este o mare problema pentru ca trebuie facuta la varste foarte mici ca sa aiba efect. Singura sansa ar fi ca statul sa acopere macar o parte din costurile respective altfel, multi dintre cei mici care au afectiunea asta, nu vor avea nici o sansa.

+1 (1 vot)
Modifică Setările