În viitor, un simplu test de sânge va prezice infarctul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele anormale din sânge pot fi depistate cu ajutorul acestui test
Celulele anormale din sânge pot fi depistate cu ajutorul acestui test

Oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare „Scripps” din California au creat un test de sânge care prezice riscul de atac de cord cu aproximativ trei săptămâni înainte ca acesta să se manifeste, potrivit dailymail.co.uk..

Citeşte şi:
O aspirină pe zi chiar previne cancerul!

Potrivit cercetătorilor, testul are capacitatea de a depista un anumit tip de celule care încep să circule în sânge din momentul producerii infarctului. Acesta nu se produce o dată cu apariţia simptomelor (durere toracică intensă care radiază către umăr, greaţă, stare generală de rău etc), ci cu câteva zile sau săptămâni înainte. Infarctul debutează în momentul în care un cheag de sânge se desprinde de pe arteră şi o blochează, ceea ce face ca o porţiune a  inimii să nu mai primească oxigen şi, implicit, celulele încep să moară.

“Persoanelor cu risc mare de infarct prezintă celule endoteliale în număr mult mai mare şi mult crescute în volum în comparaţie cu persoanele sănătoase. Acest test este un fel „ Sfântul Graal” al medicinei cardiovasculare în ceea ce priveşte depistarea precoce a persoanelor care sunt pe punctul de a avea un atac de cord”, explică medicul Paddy Barrett.

Întrebat despre acest test, profesorul Peter Weissberg, director medical la Fundaţia Britanică a Inimii, spune că, deşi testul ajută la depistarea celulelor anormale, totuşi nu poate arăta dacă aceste celule erau prezente în corp înainte de începerea infarctului. “Sunt necesare noi cercetări pentru a vedea dacă aceste celule apar numai în timpul unui infarct sau sunt prezente şi în cazul altor boli”, conchide profesorul Peter Weissberg. Testul de sânge se va comercializa începând de anul viitor.

În prezent, indicaţii despre inflamaţiile din corp se pot obţine prin măsurarea valorilor proteine C reactive (este produsă de ficat).

Bolile de inimă fac ravagii peste tot în lume

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, atât în rândul femeilor, cât şi a bărbaţilor. Şi în România, aceste boli cauzează 62% din decese. Cel mai frecvent întâlnite sunt afecţiunile coronariene, infarctul şi accidentul vascular cerebral (AVC). Din fericire, bolile cardiovasculare pot fi prevenite. În acest sens, se recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos (dietă echilibrată, mişcare), menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, evitarea fumatului şi alcoolului.

Citeşte şi:
Bolile de inimă fac tot mai multe victime printre români. Controlează-ţi tensiunea şi renunţă la fumat!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite