Medicină

articolul anterior articolul urmator

Încălţămintea nepotrivită traumatizează picioarele şi spatele

0
26 Oct 2011 13:09:10
Autor: Alina Boghiceanu
Tocurile de peste cinci centimetri ar trebui purtate doar ocazional
Tocurile de peste cinci centimetri ar trebui purtate doar ocazional

RISCURI Din cauza încălţămintei inadecvate pot apărea bătături, monturi şi dureri la nivelul genunchilor şi coloanei vertebrale. Cea mai bună încălţăminte are vârful rotund, este comodă şi nu pune presiune pe musculatură şi pe ligamente.

Un studiu realizat printre clienţii unui magazin de încălţăminte din Statele Unite arată că 80 la sută dintre  femei optează pentru aspectul estetic al pantofilor în detrimentul confortului. Ortopezii atenţionează că papucii nepotriviţi sunt responsabili de o listă lungă de probleme de sănătate, iar cele mai multe sunt pe termen lung.

Tocurile de peste cinci centimetri, risc de bătături şi de infecţii ale unghiilor

Încălţămintea cu tocuri de peste cinci centimetri este considerată o adevărată ameninţare la starea de sănătate. Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea Metropolitană din Manchester au constatat că, din cauza tocurilor foarte înalte, tendonul lui Ahile (leagă muşchii gambei de osul călcâiului) se îngroaşă şi se întăreşte, favorizând, în timp, apariţia durerii. De asemenea, tocurile înalte determină apariţia bătăturile şi a monturilor (devierea laterală a degetului mare de la picior). Ba, mai mult, s-a observat că femeile care preferă acest tip de încălţăminte sunt mai predispuse la onicomicoză (infecţie a unghiilor). Explicaţia este că din cauza tocurilor foarte înalte interiorul pantofilor este îngustat, iar piciorul nu este lăsat să respire. Prin urmare, bacteriile de la acest nivel se înmulţesc necontrolat. S-a mai observat că acest tip de încălţăminte pune presiune pe articulaţii, favorizând apariţia osteoartritei. Totodată, este afectată şi circulaţia sanguină, iar din cauza oxigenării deficitare a ţesuturilor riscul de celulită creşte.

Pun presiune pe coloana vertebrală

Potrivit medicilor, peste 60 la sută din persoanele care acuză dureri de spate poartă încălţăminte nepotrivită. Interesant însă este faptul că acest tip de durere poate apărea atât din cauza tocurilor foarte înalte, cât şi a încălţămintei fără toc. În cazul purtării tocurilor de peste cinci centimetri, centrul de greutate al corpului se modifică, iar în timpul mersului, corpul este uşor aplecat spre înainte. Inevitabil, curbura spatelui se modifică, iar pe fondul tensiunii apare durerea. În ceea ce priveşte papucii cu talpa joasă, în general, aceştia nu susţin bine piciorul, iar pe lângă durerea de călcâi şi de genunchi, mai poate apărea şi o tensiune uşoară la nivelul coloanei vertebrale. Dintre papucii cu talpa joasă, balerinii dăunează cel mai mult piciorului, deoarece nu sunt prevăzuţi cu barete de susţinere, iar în timpul mersului  se mulează pe laba piciorului. Prin urmare, degetele se încleştează şi apare durerea. Persoanele care preferă încălţămintea cu talpă joasă ar trebui să opteze pentru talpa ortopedică.

Cum alegem cea mai comodă încălţăminte

-Cea mai bună încălţiminte este cea cu talpa ortopedică.
-Optează pentru papuci cu interior din pielea, pentru a preveni înmulţirea bacteriilor.
-Pentru ca piciorul să stea confortabil, tocul trebuie să aibă cel mult cinci centimetri.
-Nu alege papuci care ţin piciorul încorsetat, deoarece favorizează apariţia bătăturilor şi deformează unghiile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările