Medicină

articolul anterior articolul urmator

Încălzirea globală a dus la revenirea unor boli dispărute de 40 de ani

4
27 Jun 2014 21:21:29
Autor: Mediafax
Un muncitor din Honduras împrăştie insecticid ca măsură de protecţie împotriva tânţarilor, responsabili de transmiterea mai multor boli periculoase FOTO Reuters
Un muncitor din Honduras împrăştie insecticid ca măsură de protecţie împotriva tânţarilor, responsabili de transmiterea mai multor boli periculoase FOTO Reuters

Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 - 40 de ani să revină în Europa, iar boli întâlnite numai la tropice să apară şi în bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszki, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vineri, la Bucureşti.

„În regiunea europeană avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odată datorate ţânţarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria şi febra West Nile. Apoi sunt boli datorate muştelor flebotome, celebri tăuni, leishmanioza din import, şi căpuşelor- boala Lyme, encefalita de căpuşe, febra hemoragică. Impactul este unul important pentru că observăm o creştere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta se datorează încălzirii globale, schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte regăsim o serie de vectori cu care nu ne-am întâlnit în ultimii ani. În România au apărut ţânţari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 - 40 de ani. A reapărut acestă boală. Acesta a fost un prim semnal că aceşti vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ceea ce întâlneam numai la tropice începem să întâlnim şi în bazinul mediteranean şi ceva mai sus spre paralela 45", a explicat reprezentantul OMS.
 
El a spus că, în România, spre exemplu, malaria era endemică, dar nu mai există, în schimb pe aceeaşi latitudine mai găsim acesată boală în Asia Centrală.
 
 
Potrivit specialiştilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în România.
 
 
La nivel mondial sunt peste 1 miliard de cazuri de malarie, febră Dengue, boală Lyme sau febră galbenă, boli transmise de ţânţari, muşte, căpuşe şi alţi vectori, potrivit OMS. În ciuda faptului că majoritatea acestor boli pot fi prevenite şi tratate cu succes, anual ele sunt răspunzătoare de mai mult de 1 milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arată că peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza şi schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.
 
Datele au fost prezentate la Simpozionul „Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice", organizat la Bucureşti de Societatea Română de Microbiologie şi Institutul Cantacuzino, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale.

4 Comentarii

Iris IRIS
28.06.2014, 08:28:27

Au omis la intalnire sa se adauge ca in Romania in ultimii 60 de ani s-a dezvoltat virusul marlaniei si manelist.

+2 (4 voturi)
Vasile Ion
28.06.2014, 13:48:51

A explodat virusul manelariei ..

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
28.06.2014, 09:48:17

Comentariu considerat abuziv.

Gavriil Stiharul
28.06.2014, 13:04:18

Din cele trei tipuri de borelioză, boala Lyme este cea mai uşoară. Deşi borelioza era cunoscută în Europa din timpuri imemoriabile, boala Lyme era total necunoscută până în urmă cu câteva secole. Logic, n-avea cum să existe în Europa până la Columb. Borelioza este o boală rară. Mai periculoasă decât aceasta este psihoza bolii. N-a existat atâta obsesie înainte de anul 2 000. Ai impresia că parcă cineva anume o face special.

0 (2 voturi)
Modifică Setările