Care sunt cauzele pentru care îţi amorţesc mâinile şi picioarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi se întâmplă tot mai des în ultima perioadă ca mâinile sau picioarele să le simţi amorţite? Află care sunt factorii care favorizează această neplăcere, dar şi ce măsuri trebuie să iei!

Pe lângă amorţelile periferice (parestezii), durerea, furnicăturile, mâncărimile şi pierderea sensibilităţii pot fi semnele unei tulburări neuro-musculare numită neuropatie periferică, care are la bază lezarea unor nervi ai mâinilor şi picioarelor. Cauzele afectării conducerii impulsurilor nervoase către membre sunt multiple, cea mai frecventă fiind declanşarea diabetului zaharat.

Furnicăturile, semn al diabetului zaharat

Unul dintre simptomele apărute adesea în diabetul zaharat este amorţirea picioarelor, însoţită de furnicături şi de mâncărimi. În acest caz, leziunile nervilor periferici sunt produse de menţinerea pe o perioadă lungă de timp a unor valori glicemice ridicate.

În lipsa unui tratament şi a unei diete corespunzătoare, se poate ajunge la senzaţie de arsură, înţepături, crampe musculare, pierderea sensibilităţii termice, dureroase şi, mai târziu, pe aceea de control a mişcării.

Carenţele de vitamine şi infecţii, unul dintre factori

Unele lipsuri de vitamine sunt anunţate prin amorţirea membrelor. Este vorba despre carenţe ale vitaminelor E, B1, B6, B3, B12.

Deficienţa de vitamina B12 poate duce şi la anemie, o altă cauză a amorţirii periferice. Mai mult, în absenţa vitaminei B3 (niacină), care are efect antiinflamator, se pot declanşa procese inflamatoare şi diverse infecţii.

Info: Un aport crescut de vitamina B6, peste 2 mg pe zi, în cazul adulţilor cu o alimentaţie bogată în proteine, poate provoca amorţirea sau pierderea sensibilităţii membrelor, mai ales în cursul nopţii.

Află pe clicksanatate.ro şi alţi factori care fac ca mâinile să-ţi amorţească

Ce alimente ajută a prevenirea cancerului

Leacurile care te ajută să renunţi la fumat

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite