Medicină

articolul anterior articolul urmator

Îţi urăşti locul de muncă? Riscul de îngrăşare e semnificativ

0
27 Nov 2014 11:12:31
Autor: Natalia Gociu
Angajaţii stresaţi, mai expuşi riscului de îngrăşare Foto Arhiva Adevărul
Angajaţii stresaţi, mai expuşi riscului de îngrăşare Foto Arhiva Adevărul

Persoanele care îşi urăsc locurile de muncă prezintă un risc mai mare de îngrăşare, deoarece sunt mai înlinate să aleagă alimente nesănătoase pentru mesele de prânz în zilele cu agende de lucru stresante, arată un studiu britanic.


Angajaţii care nu se simt în largul lor la locul de muncă sunt mai expuşi riscului de a se îngrăşa, având în vedere că sunt mai predispuşi să aleagă mâncare nesănătoasă. Prin comparaţie, angajaţii care au o atitudine pozitivă faţă de locurile lor de muncă aleg alimente sănătoase pentru mesele de prânz, orientându-se spre salate şi sendvişuri, conform unui recent studiu realizat în Marea Britanie, informează Mediafax.

Peste trei sferturi (77%) dintre cei 2.000 de angajaţi britanici participanţi la acest studiu au mărturisit că atmosfera de la locul de muncă influenţează ”în mod categoric” alimentele pe care le aleg pentru mesele de prânz.

Jumătate dintre ei au spus că aleg întotdeauna alimente sănătoase în zilele în care se simt fericiţi şi bine dispuşi.

Totuşi, imediat ce au parte de o zi dificilă la birou, mai mult de jumătate (54%) dintre respondenţi renunţă la alimentele sănătoase, precum sushi şi salate, în favoarea unor preparate precum burgeri şi pizza.

O zi proastă la locul de muncă reprezintă, de asemenea, de departe, cea mai populară scuză pentru adoptarea unui comportament alimentar nesănătos, denumit ”comfort eating”, adică ”mâncat de consolare”. Aparoape 72% dintre respondenţi au recunoscut că procedează astfel.

În general, patru mese de prânz dintr-o săptămână de lucru obişnuită sunt alese în funcţie de starea de spirit, afirmă autorii studiului.:

Cu toţii avem parte uneori de experienţe stresante, de zile aglomerate, dar renunţarea la o masă pentru a câştiga timp reprezintă o economisire falsă, pentru că ne aducem prânzul la birou sau îl substituim cu un baton de ciocolată şi multă cafea. Este important să îţi iei timp liber pentru a-ţi savura prânzul, în loc să devorezi un sendviş în cinci minute pentru a putea să te întorci apoi la muncă”, a explicat dieteticianul Azmina Govindji, coordonatoarea studiului.

Specialistul a subliniat că aceste obiceiuri pot să ne predispună la o serie de probleme medicale, precum arsuri gastrice şi indigestie, care ar putea să ne facă să ne simţim inconfortabil după-amiaza. Ambele afecţiuni sunt mai dese atunci când mâncăm în mod exagerat alimente grase, adoptăm o alimentaţie neregulată şi suntem mai stresaţi.

Rezultatele studiului au relevant că angajatul tipic va mânca preparate de tip fast-food, la birou, de 38 de ori într-un an, în zilele când are o stare de spirit proastă. Circa 45% dintre respondenţi au spus că, cu cât este mai proastă starea lor de spirit, cu atât ei vor fi mai puţin vigilenţi faţă de dietele lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările