articolul anterior

„Şantier în construcţie“, bunul plac şi nereguli ample care ne distrug sănătatea

5
16 Apr 2018 10:32:56
Simion Pruna

5 Comentarii

Cetatean Bucurestean
16.04.2018, 13:27:46

Autorizația este „scuza” invocată automat pentru a te reduce la tăcere în frecvente cazuri de lipsă a codului bunelor maniere pentru „șantier în construcție” care ne provoacă dureri tot mai multe și tot mai lungi, de parcă nu se mai sfârșesc! Un caz concret: Locuim pe o stradă de acces îngustă, cu imobile P+1 construite în perioada interbelică (în apropiere de Liceul „Gh. Sincai” din Bucuresti). Este o stradă înfundată unde trăiesc cca 15 familii. În fundul străzii s-a „privatizat” o mică fabrică pentru a se transforma într-un teren viran (cca 2500 mp). Arhitectul șef al Sectorului 4 a spus că proprietarul terenului va construi doua vile (într-adevăr, au început să se realizeze armăturile de fier forjat pentru stâlpii de rezistență ai celor două vile aprobate). Dar ghinion! În 2007, după aderarea la UE, s-a declanșat bumul imobiliar. Deși sunt contra-indicate clădiri înalte (terenul este la poalele unui deal unde stratul de apă freatică este la foarte mică adâncime), pentru o reţea de corupţie - samsari imobiliari/autorizări în construcții este o bună ocazie să facă bani foarte mulți pe un teren foarte scump în centrul Bucureștiului. Deja un prim „șantier în construcție” a finalizat un bloc cu 2S+P+3E+4Er care a fost dat în folosință pentru cca 40 familii. La o distanța de cca 3-4 metri, un nou bloc, cu 5 etaje (apartamente 2-4 camere, suprafețe utile 50-100mp și cu preț între 100-200 mii Euro), este aproape gata (fără nici un mp de spațiu verde între blocuri). Astfel, în loc să crească populația cu 2 familii (conform autorizării de construcție inițială) la sfârșitul anului 2018 vor fi peste 80 de familii în plus. O îndesire a vieții sociale pe mica stradă de peste 5 ori! Din păcate, cei care au cumpărat și s-au mutat în noile apartamente sunt șocați de calitatea construcției deoarece subsolul este inundat, apartamentele de la parter au igrasie iar cei de la etaje trăiesc cu teama unui cutremur (nu s-a făcut în prealabil o investigare geodezică privind rezistența solului pentru fundația blocului construit). Mai mult, li s-au promis un spațiu verde, dar a fost o minciună. În stadiu de proiect este si Şerban Vodă Development Plaza, pe un teren de 1,8 ha pe Calea Şterban Vodă, lângă intersecţia cu Dimitrie Cantemir, în imediata apropiere a Colegiului Naţional Gh. Şincai, cu un PUZ de P+14( turn de 80m ): http://www.zf.ro/constructii-imobiliare/sudul-devine-noul-nord-forte-partners-vrea-sa-concureze-cu-timpuri-noi-square-si-vine-cu-un-proiect-mixt-de-birouri-locuinte-si-spatii-comerciale-vizavi-de-parcul-tineretului-16922516

+4 (4 voturi)
Cetatean Bucurestean
20.04.2018, 12:58:59

Vestea proastă este că a mai rămas teren pentru o a treia „solidaritate”! Acest teren este momentan închiriat de către proprietar pentru organizarea șantierului blocului aflat în construcție. Pe acest teren s-a instalat o macara gigant care functioneaza 10-12 ore zilnic la cca 3-4m de casele noastre. Pe toată durata construirii blocurilor este o perioadă crtică pentru toți locuitorii de pe strada noastră deoarece noile clădiri se construiesc în fundul străzii și toți suntem expuși direct la toate tipurile de poluare fonică şi de mediu produse de „șantierul în construcție” cu consecințe grave asupra sănătății noastre. Însă terenul închiriat pentru organizarea șantierului blocului este cel mai mare coșmar pentru familiile noastre. Pe acest teren au intrat pâna acuma câteva sute de cife cu beton care poluează semnificativ din cauza gazelor de eşapament; s-au descărcat sute de tiruri cu fier forjat; s-au descărcat zeci de camioane cu nisip și cu cărămidă; în fiecare dimineață năvălesc zeci de muncitori care nu au nici un fel de respect pentru liniștea celor care locuiesc în vecinătate.

+2 (2 voturi)
Mel22
19.04.2018, 10:39:08

Adevărul e că avem de-a face cu un adevărat jaf al proprietății publice și-al tuturor spațiilor verzi intravilane, jaf în care sunt băgate până în gât toate instituțiile de stat de la parlament și până la poliție, justiție, inclusiv DNA. De-o pildă pentru un primar ca Scripcaru, nu a existat absolut nicio lege în speță pe care s-o fi respectat-o, așa că în cele patru mandate ale sale, el a reușit să desființeze absolut toate dealurile centrale (Warte, Răcădău, Meliclor, Cetățuii, Morii) pe care le-a defrișat și le-a acoperit cu blocuri, făcând astfel din Brașov cel mai poluat oraș alături de București și Iași. Cum a reuști asemenea ispravă fără s-o pățească? Foarte simplu: el a donat la centru câte o parte substanțială din fiecare tun imobiliar, astfel că a ajuns cel mai bogat bugetar (în jur de 500 de milioane de euro conform presei locale) fără s-l doară deloc capul ca pe alții în frunte cu Oprescu...

+1 (1 vot)
GeorgeM
20.04.2018, 12:57:15

Se pune intrebarea: de ce dacă intr-un bloc se închiriază un apartament în care va fi un punct de lucru al unei firme de IT sau de contabilitate (activităti silențioase) se cere aprobarea locatarilor din imediata vecinătate, pentru organizarea unui șantier nu se cere aprobarea vecinilor? Șantierele pentru construcții sunt un adevărat coșmar pentru noi, zi de zi. Nu există reglementări privind comportmentul firmele de construcții pe șantierele deschise în imediata vecinătate a locuințelor noastre. Dacă ai îndrăzneala să atragi atenția unui „șantierist” recrutat, indeosebi din Ilfov (dar poate fi de pe toate meleagurile patriei) ești apostrofat autoritar „avem autorizație” citește afișul!

+1 (1 vot)
laur laur
30.04.2018, 08:01:21

”Mafia imobiliara” dar si micii „intreprinzatori in constructii ” nu ar putea face nimic daca nu ar fi ”sustinuti” in ilegalitati , direct de coruptia primarilor, a arhitectilor sefi , a sefilor serviciilor de urbanism si indirect prin neimplicare de Inspectia de Stat in Constructii dar si de Seviciile de Disciplina in Constructii care a fost inclusa in Politia Locala, subordonata primariilor, a caror legalitate a autorizarii, ar trebui sa o controleze. Sunt multe situatii in care constructii executate ilegal sunt ”autorizate” retroactiv de primarii, iar cei care au construit ilegal beneficiaza astfel de fructul infractiunii, ceea ce incurajaza ilegalitatile. Bucurestiul este paradisul infractorilor in constructii . Iata un exemplu emblematic In parcul Herastrau , monument istoric, dupa revolutie s-a contruit ilegal, cu complicitatea tacita a autoritatilor , atat pe spatii verzi dar si pe lac Incepand de anul trecut GV Firea a inceput sa autorizeze aceste constructii ilegale Pentru un ponton nautic din zona Restaurantului Isoletta aceasta a emis Autorizatia de construire 173/1509406/12.06.17, eliberata de PMB pentru ”Consolidare reparare structura degradata ponton C41” Autorizatia a fost obtinuta retroactiv, dupa ce constructia a fost executata ilegal si a fost sistata de Politia locala sector 1(Disciplina in Constructii) in 2016.Autorizatia este o incercare a PMB/ GVF de a ne face sa credem ca se repara si se consolideaza vechiul ponton.Nu este adevarat, vechiul ponton a fost mai degraba deteriorat de stalpii noi structurii, care au perforat platforma pontonului vechi . Mai mult decat atat au fost construiti stalpi noi in afara vechiului ponton i extinzandu-se suprafeta viitorului ponton, prin care se modifica un element important al monumentului istoric Lacul Herastrau; suprafata luciului de apa .Deci beneficiarul autorizatiei, SC Aperitivio & Sweets SRL, dupa ce a incalcat toate normele legale, si a construit fara autorizatie 12 noi stalpi din beton armat in albia unui Monument istoric, Lacul Herastrau, a primit o Autorizatie de construire care ii acopera ilegalitatile si ii da posibilitatea sa beneficieze de rezultatul faptelor sale ilegale, o terasa in care isi va desfasura activitatea un nou restaurant care va obtura vederea catre lac.Parcul Herastrau este monument istoric, terenul si lacul fiind proprietate publica, care conform legii nu pot fi vandute concesionate sau inchiriate ,sunt insa intesate de terase executate ilegal, care pana acum au fost ” tolerate” de autoritati, iar acum incep sa fie autorizate.