Şapte idei greşite despre sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există câteva concepţii greşite care ne pot afecta sănătatea dacă sunt aplicate, motiv pentru care doctorii americani au ţinut să le lămurească o dată pentru totdeauna. Astfel, specialiştii consultaţi de  „Huffington Post“ au subliniat că pudra de talc nu ţine departe transpiraţia, iar dacă ne înfofolim când afară este frig nu avem garanţia că răceala va sta departe de noi.

Iată câteva mituri demontate de medicii americani.

1. Machiajul cu factor de protecţie solară (SPF) este la fel de bun precum cremele cu protecţie solară

Femeile au tendinţa de a evita să-şi încarce faţa cu machiaj vara, iar asta înseamnă că rareori aplică o cremă hidratantă, cu protecţie solară sau un ruj, atât de necesare pentru a-şi proteja pielea de soare, explică Justin Piasecki, chirurg plastician şi fondator al Centrului pentru Cancer de Piele din Gig Harbor, Washington. Ele neglijează să reaplice astfel de produse la fiecare două-trei ore, timp în care efectul oricărei creme pentru protecţie solară se duce.

Acesta este motivul pentru care un machiaj cu un factor de protecţie solară poate fi de 14 ori mai puţin eficace decât crema de protecţie solară.

Piasecki spune că cel puţin o treime din cazurile de cancer de piele apar deasupra gâtului, aşa că recomandă aplicarea de protecţie solară înainte de machiaj, în fiecare zi. De asemenea, el sugerează ca toate femeile să poarte în geantă o cremă protectoare care să poată fi folosită atunci când este nevoie.

2. Dacă bei lapte îţi curge şi mai tare nasul   

„Am pacienţi care jură că laptele le produce mai mult mucus“, spune Jennifer Collins, profesor asistent şi medic specialist în alergii, astm bronşic si imunologie. Cu toate acestea, nici ea şi nici alţi medici nu au identificat o dovadă care să susţină această teorie. Oamenii de ştiinţă cred că laptele le poate aminti unor persoane din consistenţa mucusului.

3. Pudra de talc ţine departe transpiraţia

Pudra pentru copii poate fi uşor inhalată în plămâni şi, mai grav de atât, au descoperite legături cu cancerul. Cercetătorii de la Harvard au constatat recent că femeile la postmenopauză, care folosesc pudra de talc în zona genitală chiar şi o dată pe săptămână, prezintă un risc cu 24% mai ridicat de a dezvolta cancer endometrial. Un alt studiu efectuat de Harvard a identificat existenţa unei legături între utilizarea pudrei de talc şi cancerul ovarian, pudra crescând cu 40% riscul de a dezvolta cancer. În general, medicii de familie recomandă ca femeile să nu mai folosească pudră de talc pentru a absorbi umiditatea.

4. Antibioticele topice trebuie să fie mereu la îndemână pentru tăieturi şi răni minore

Mulţi ajung în contact cu neomicina, unul dintre ingredientele active din unguente, ori de câte ori au o tăietură sau zgârietură. Dar expunerea pielii în mod constant la neomicină poate duce la o reacţie alergică de-a lungul timpului, spune Reid Blackwelder, profesor de medicina familiei la Universiatea de Stat din East Tennessee.

„Oamenii folosesc un unguent şi consideră că roşeaţa provine de la rană, când, de fapt, ea este dată de neomicină, care afectează pielea“, explică Blackwelder.

Unele studii au sugerat că utilizarea la scară largă a acestor unguente cu neomicină, polimixină sau bacitracină poate contribui la dezvoltarea unor bacterii rezistente. Blackwelder recomandă ca pentru  răni minore să fie folosită apa şi săpunul pentru a curăţa şi dezinfecta zona.

5. Vaccinurile pot provoca tulburări de dezvoltare la copii

Acesta rămâne un subiect intens dezbătut, în ciuda faptului că teoria a fost infirmată în mai multe studii importante. În prezent, Marea Britanie se confruntă cu un focar de rujeolă ca urmare a numărului mare de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva bolii la începutul anilor 2000. Rujeola, oreionul si rubeola sunt mai puţin frecvente în Statele Unite, dar în ultimii ani a avut loc o creştere a îmbolnăvirilor. Regatul Unit a lansat o campanie masivă de vaccinare.

6. Consumul de morcovi ajută vederea

Vitamina A este esenţială pentru o vedere bună, nimeni nu contestă acest aspect, dar ai nevoie de o cantitate mică. 70 de grame de morcovi cruzi asigură 184% din valoarea zilnică recomandată. O cantitate excesivă de betacaroten nu doar că îţi poate face pielea portocalie, dar studiile arată că, la unele persoane, a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar. În concluzie, dacă ai probleme cu vederea, mergi la un oftalmolog.

7. Poţi răci dacă nu te înfofoleşti când e frig afară

Collins spune că nu este neapărat adevărat. Viruşii tind să fie mai activi pe vreme rece, iar o haină groasă nu te ajută dacă nu ai avut grijă de tine. Ea spune că poţi răci şi dacă stai la căldura locuinţei, mai ales în cazul în care există o mulţime de oameni în jurul tău.

Motivul este acela că atunci când se face frig, oamenii au tendinţa „de a se îngrămădi în interiorul clădirilor şi să dea drumul la căldură“. Collins spune că acest lucru ne face membranele mucoase din interiorul nasului să devină uscate, făcându-ne mai vulnerabili la germeni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite