A crescut cu 600% numărul analizelor iradiante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele trei decenii s-a înregistrat o creştere impresionantă a nivelului de radiaţii ionizante la care se expune populaţia planetei prin realizarea radiografiilor şi tomografiilor.

Progresele tehnologice au făcut ca atât numărul analizelor iradiante, cât şi nivelul radiaţiilor la care ne expun să crească foarte mult, cu 600%, în ultimii 30 de ani, arată un raport prezentat în cadrul celui mai recent congres al Societăţii Nordamericane de Radiologie. Este vorba în mod special despre investigaţiile din ce în ce mai precise şi care „văd" în detaliu chiar şi vasele de sânge, de tipul tomografiei computerizate (CT) şi PET/CT (tomografia computerizată cu emisie de pozitroni). „În SUA, unde există statistici bine puse la punct, între 1981 şi 2005, numărul tomografiilor realizate a crescut de la 3 milioane la 63 de milioane", a confirmat, pentru Corriere della Sera, medicul Pietro Biondetti, şeful secţiei de Radiologie din cadrul Policlinicii din Milano.
Specialiştii spun totuşi că, atâta vreme cât sunt realizate raţional, ţinând cont în fiecare caz de balanţa riscuri/beneficii, nu trebuie să ne îngrijoreze radiaţiile ionizante la care este expus corpul în timpul acestor investigaţii.

Citeşte şi:
Tratament în premieră pentru cancerul hepatic

Inima bolnavă, tratată cu celule din piele

Când sunt necesare

„Să luăm, de exemplu, un tânăr cu mai multe traumatisme, în cazul căruia, prin intermediul unei investigaţii iradiante, putem depista dacă nu cumva artera aortă este afectată. În această situaţie, este justificat să-l expunem la o doză ridicată de radiaţii, chiar şi de 20 mSv (milisievert). Însă dacă este vorba despre o persoană în cazul căreia nu se suspectează astfel de probleme grave, mai ales dacă a mai fost supusă unor investigaţii iradiante de curând, nu se justifică astfel de investigaţii", explică Pietro Biondetti.
Dacă se folosesc necontrolat investigaţiile iradiante, efectele negative ale radiaţiilor se cumulează în corp. Iar un exces de radiaţii se poate manifesta, de exemplu, prin apariţia unor arsuri pe piele şi prin căderea părului. Totuşi, pentru ca astfel de simptome să apară, cantitatea de radiaţii la care suntem expuşi ar trebui să o depăşească pe cea pe care o emite orice metodă modernă de investigaţii.
Pentru a înţelege cât de mult ne iradiază analizele, trebuie să ştim că o radiografie toracică ne iradiază cu 0,02-0,6 mSv, un CT la nivelul toracelui echivalează cu 385 de astfel de radiografii, iar un CT coronarian, cu 600 de radiografii.
Nu doar analizele ne iradiază, totuşi, ci şi călătoriile cu avionul. De exemplu, un zbor intercontinental dus-întors (din Europa în America) echivalează cu cinci radiografii pulmonare. Dar contează şi momentul zborului, astfel că, dacă în timpul călătoriei are loc un eveniment cosmic de tipul unei explozii solare, cantitatea de radiaţii la care ne expunem creşte de 20 de ori.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite