Medicină

articolul anterior articolul urmator

A fost descoperit un mecanism imunitar care previne dezvoltarea cheliei

2
24 Jun 2022 04:23:36
Autor: Gabriel Niţulescu

Blocarea receptorilor din celulele T de reglare ale şoarecelui a dus la stoparea a căderii părului în aproape două luni.

Biologii chinezi şi americani au descoperit un lanţ de interacţiuni între celulele T, hormonii glucocorticoizi şi foliculii de păr, interacţiuni care duc la dezvoltarea cheliei. Descoperirea va duce la noi abordări pentru regenerarea părului, a declarat joi Institutul Salk.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie studiind proprietăţile celulelor T reglatoare. Biologii le numesc corpuri imunitare, care sunt responsabile pentru producerea de substanţe de semnalizare, suprimă activitatea altor componente ale imunităţii şi reacţiile inflamatorii. Ele joacă un rol cheie în vindecarea rănilor, iar disfuncţionalităţile duc adesea la dezvoltarea bolilor autoimune sau a tumorilor agresive.

În timpul studiului, echipa a observat că mulţi receptori erau prezenţi pe suprafaţa celulelor. Ei recunosc molecule de glucocorticoizi, hormoni de stres. Observaţiile ulterioare au arătat că aceşti receptori nu sunt asociaţi cu dezvoltarea bolilor autoimune. Cu toate acestea, ele sunt active în special în acele celule T care trăiesc în interiorul foliculilor de păr din pielea umană.

Din acest motiv, cercetătorii au urmărit răspunsul la blocarea activităţii receptorilor de glucocorticoizi în celulele T reglatoare ale şoarecilor. Experimentul a arătat că „deconectarea” receptorilor a dus la pierderea majorităţii părului de pe spatele rozătoarelor în două luni de observaţie.

Motivul a fost absorbţia continuă a moleculelor de glucocorticoizi de către celulele T. Ca răspuns la acest mecanism, ele produc un alt hormon - TGF-B3. La rândul lor, moleculele sale pătrund în celulele foliculilor de păr, se înmulţesc şi formează activ păr nou. Încălcarea acestui lanţ de interacţiuni duce rapid la faptul că părul încetează să crească, rezultând chelie.

Echipa speră să găsească o modalitate de a controla interacţiunea dintre celulele imune şi foliculii de păr în viitorul apropiat. Acest lucru va permite crearea de noi metode de combatere a cheliei şi dezvoltarea unor abordări terapeutice pentru refacerea părului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

in bogus, again...
24.06.2022, 08:18:11

"Blocarea receptorilor din celulele T de reglare ale şoarecelui a dus la stoparea a căderii părului în aproape două luni." Citeste mai mult: adev.ro/rdyiit reglarea soarecelui... nu vreau sa continui comentariile pe teme reglarii ca ma taie modelatorul...

Călugărul
24.06.2022, 11:57:03

Sper să nu veniți pe piață cu un produs care să rezolve chelia, dar care să ne umple de păr ca pe gorile!

0 (2 voturi)
Modifică Setările