A fost descoperit tratamentul eficient împotriva cheliei: medicamentul face părul să crească la loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scalpul unui pacient înainte (stânga) şi după trei luni (dreapta) de tratament FOTO Live Scicence
Scalpul unui pacient înainte (stânga) şi după trei luni (dreapta) de tratament FOTO Live Scicence

Un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea unei alte afecţiuni s-a dovedit a fi eficient în combaterea cheliei. Medicii americani anunţă că administrarea lui în cazul a trei pacienţi care sufereau de o boală care determină căderea masivă a părului a condus la redobândirea integrală a podoabei capilare.

Majoritatea medicamentelor recomandate în caz de pierdere a părului disponibile la ora actuală pot doar să stopeze căderea firelor de păr, fără a fi capabile să determine refacerea podoabei capilare.

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical însă, potrivit cercetătorilor de la Columbia University Medical Centre din New York. Oamenii de ştiinţă au descoperit că un tratament recomandat în prezent pentru mielofibroză, o gravă afecţiune a măduvei osoase, poate ajuta la vindecarea unei forme de alopacie, informează Live Science.

Medicamentul numit ruxolitinib a fost testat pe trei bărbaţi care sufereau de alopacia areata, o boală autoimună care duce la pierderea părului în anumite zone ale scalpului sau ale corpului. Rezultatele tratamentului au fost uimitoare: bărbaţilor le-a crescut părul aproape complet, într-un interval de timp cuprins între 4 şi 5 luni de administrare a medicamentului.

Sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a testa eficacitatea acestui medicament la mai mulţi pacienţii", a declarat autorul studiului, Angela M. Christiano, un profesor de dermatologie şi genetică de la Columbia University Medical Center din New York.

În prezent nu există un tratament aprobat care să poată trata alopacia areata. Boala începe cu pirederea unor smocuri de păr şi duce în final la pierderea completă a părului pe anumite zone ale corpului sau pe scalp.

Afecţiunea apare la 2% din populaţie. În SUA, circa 6,5 milioane de oameni suferă din cauza ei. Evoluţia bolii este imprevizibilă, bolnavilor le poate creşte la loc părul pierdut, doar pentru a cădea din nou la un moment dat şi fiecare pacient este afectat diferit.

Alopacia areata apare atunci când celulele sistemului imunitar atacă şi distrug baza foliculilor de păr. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au reuşit să identifice mecanismul celular care cauzează pierderea părului în cazul persoanelor cu alopecia areata, care nu a fost complet înţeles înainte. Mai exact, ei au descoperit că aşa-numitele celule T sunt cele care declanşează atacul, dar şi modul în care celulele imunitare primesc instrucţiuni să distrugă foliculii de păr.

Medicamentele inhibitoare JAK opresc acest mecanism. Iniţial, cercetătorii au testat pe şoareci mai multe tratamente despre care se ştia că inhibă activitatea acestor celule şi rezultatul a fost că animalele de laborator şi-au regenerat blana.

Pasul următor a fost administrarea unuia dintre aceste medicamente, ruxolitinib, în cazul a trei bărbaţi a căror chelie afecta aproape tot scalpul. Au primit câte o pastilă de două ori pe zi şi, în intervalul a patru până la cinci luni, în cazul tuturor, părul s-a regenerat şi a acoperit întreg capul.

chelie 3

În imagine este prezentat scalpul unui pacient înainte de tratament (stânga), după trei luni de tratament (mijloc) şi după patru luni de tratament (dreapta) Sursa foto: Live Science

Printre efectele negative ale tratamentului cu ruxolitinib se numără riscul de infecţii sau de anemie.

Rezultatul studiului a fost publicat în revista Nature Medicine.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite