Medicină

articolul anterior articolul urmator

A fost descoperită a doua persoană care s-a vindecat de HIV fără tratament

0
16 Nov 2021 17:28:44
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Cercetătorii au anunţat că au găsit un al doilea pacient, respectiv o femeie, care a scăpat de HIV, fără tratament. Oamenii de ştiinţă sunt încrezători că într-o zi ar putea găsi o modalitate prin care mai mulţi oameni să fie vindecaţi.

Pacienta nu a primit niciun tratament şi la opt ani după ce a fost diagnosticată pentru prima dată nu mai prezintă semne de infecţie activă şi nu prezintă semnele prezenţei virusului nicăieri în corpul ei, au anunţat luni cercetătorii, potrivit CNN.

Echipa internaţională de oameni de ştiinţă a spus că pacienta, originară din oraşul Esperanza, Argentina, nu a prezentat dovezi ale prezenţei virusului HIV. Ea este a doua persoană care s-a vindecat fără transplant de celule sterm sau alt tratament.

Celălalt pacient este o femeie de 67 de ani, Loreen Willemberg, care a scăpat de virus în anul 2020.

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la pacienta cu HIV în vârstă de 30 de ani între 2017 şi 2020. Ea a născut un copil în martie 2020, iar oamenii de ştiinţă au putut să colecteze probe şi din ţesutul placentar.

Femeie de 30 de ani a fost diagnosticatu cu HIV în anul 2013. Cercetătorii nu ştiu cum corpul acesteia a reuşit să elimine virusul, dar se crede că „ar fi vorba de o combinaţie de mecanisme imunitare diferite”.

Până acum, patru persoane au fost declarate vindecate de HIV, însă două dintre acestea au primit transplanturi de celule stem. Această procedură riscantă a mai fost încercată şi la alţi pacienţi, dar nu a avut succes. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările