A treia doză de vaccin anti-COVID: Primele persoane care se pot imuniza sunt cele vulnerabile. Pentru cine nu este recomandată doza suplimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care s-au vaccinat şi s-au îmbolnăvit de COVID-19 după imunizare nu ar trebui să facă a treia doză.
Persoanele care s-au vaccinat şi s-au îmbolnăvit de COVID-19 după imunizare nu ar trebui să facă a treia doză.

Persoanele care se pot vaccina cu a treia doza de vaccin anti-COVID sunt cele vulnerabile, cu probleme de imunitate. Valeriu Gheorghiţă a explicat la Digi24 cum se va desfăşura imunizarea cu această doză şi cui nu îi este recomandată.

Gheorghiţă a vorbit de două modalităţi de imunizare cu a treia doză: 

  • vaccinarea persoanelor vulnerabile în continuarea schemei iniţiale de imunizare - se administrează persoanelor imunodeprimate - aici intrând persoanele cu transplant, pacienţii oncologici în tratament activ, alte imunodeficienţe, pacienţii care sunt în evidenţă cu infecţie HIV/SIDA, imunosenescenţă - adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani - , pacienţii care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare şi cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.
  • doza de booster, la 6 luni de la schema iniţială - toată populaţia 

„Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecţia imună oferită prin vaccinare începe să scadă şi începem să avem acele cazuri de infecţii la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă despre doza de booster.

Acesta a precizat că cel mai probabil se va lua în calcul o eşalonare pentru doza a treia de vaccin şi vor fi urmate etapele de la începutul campaniei de vaccinare. La acest moment, diferenţa constă în faptul că există destule doze de ser încât să fie imunizate simultan mai multe categorii.

De ce persoanele vaccinate şi trecute prin boală nu pot face doza a treia

Valeriu Gheorghiţă a precizat că există două condiţii pentru a face noua doză de vaccin anti-COVID: Să fi trecut cel puţin 6 luni de la rapelul din prima schemă de imunizare şi să nu fi trecut prin boală după ce te-ai vaccinat.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală şi care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la şase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menţine semnificativ mai crescut faţă de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Doza a treia nu va fi condiţionată de eventuale analize pentru anticorpi, a dat asigurări Valeriu Gheorghiţă, arătând că în nicio ţară nu s-a luat această decizie, de a se face anterior o testare a anticorpilor.

„Chiar dacă noi ştim că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecţie mai bună, totuşi, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecţie mai scăzută, pentru că avem şi celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular. Răspunsul nostru imun are memorie şi odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potenţialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiţi pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite