Medicină

articolul anterior articolul urmator

A treia doză de vaccin anti-COVID: Primele persoane care se pot imuniza sunt cele vulnerabile. Pentru cine nu este recomandată doza suplimentară

3
14 Sep 2021 08:24:38
Autor: Lorena Mihăilă
Persoanele care s-au vaccinat şi s-au îmbolnăvit de COVID-19 după imunizare nu ar trebui să facă a treia doză.
Persoanele care s-au vaccinat şi s-au îmbolnăvit de COVID-19 după imunizare nu ar trebui să facă a treia doză.

Persoanele care se pot vaccina cu a treia doza de vaccin anti-COVID sunt cele vulnerabile, cu probleme de imunitate. Valeriu Gheorghiţă a explicat la Digi24 cum se va desfăşura imunizarea cu această doză şi cui nu îi este recomandată.

Gheorghiţă a vorbit de două modalităţi de imunizare cu a treia doză: 
  • vaccinarea persoanelor vulnerabile în continuarea schemei iniţiale de imunizare - se administrează persoanelor imunodeprimate - aici intrând persoanele cu transplant, pacienţii oncologici în tratament activ, alte imunodeficienţe, pacienţii care sunt în evidenţă cu infecţie HIV/SIDA, imunosenescenţă - adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani - , pacienţii care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare şi cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.
  • doza de booster, la 6 luni de la schema iniţială - toată populaţia 

„Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecţia imună oferită prin vaccinare începe să scadă şi începem să avem acele cazuri de infecţii la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă despre doza de booster.

Acesta a precizat că cel mai probabil se va lua în calcul o eşalonare pentru doza a treia de vaccin şi vor fi urmate etapele de la începutul campaniei de vaccinare. La acest moment, diferenţa constă în faptul că există destule doze de ser încât să fie imunizate simultan mai multe categorii.

De ce persoanele vaccinate şi trecute prin boală nu pot face doza a treia

Valeriu Gheorghiţă a precizat că există două condiţii pentru a face noua doză de vaccin anti-COVID: Să fi trecut cel puţin 6 luni de la rapelul din prima schemă de imunizare şi să nu fi trecut prin boală după ce te-ai vaccinat.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală şi care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la şase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menţine semnificativ mai crescut faţă de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Doza a treia nu va fi condiţionată de eventuale analize pentru anticorpi, a dat asigurări Valeriu Gheorghiţă, arătând că în nicio ţară nu s-a luat această decizie, de a se face anterior o testare a anticorpilor.
 
„Chiar dacă noi ştim că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecţie mai bună, totuşi, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecţie mai scăzută, pentru că avem şi celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular. Răspunsul nostru imun are memorie şi odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potenţialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiţi pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Davide Isa
14.09.2021, 12:08:37

1- "imunizarea" este o minciuna, avand in vedere ca serul toxic experimental nu imunizeaza pe nimeni = "vaccinatii" se imbolnavesc si unii chiar mor, in continuare; 2- exact cei vulnerabili ar trebui sa NU se "vaccineze", deoarece ei au un sistem inunitar deja slabit, iar serul toxic experimental le-ar dauna grav sanatatii si chiar le-ar provoca decesul.

-10 (10 voturi)
Don Joe
17.09.2021, 13:19:40

Ar trebui să demarăm o campanie umanitară să vedem dacă găsim vreun suflet mare să-ți facă și ție o donație de creier, să nu te mai chinui așa, săracul de tine. Măcar de la unul aflat în comă să-ți găsim ceva și tot ar fi mai bun decât ce ai acum.

Don Joe
17.09.2021, 13:23:18

Dacă scopul e să economisești doze excluzându-i pe cei care au făcut și infecția post-vaccin, ținând cont că majoritatea au făcut asimptomatic și n-au de unde să știe, tot ar trebui aplicat un test de anticorpi prealabil. E risipă de doze să dai booster cui nu e în nicio categorie vulnerabilă și are și titru bun de anticorpi, doar pentru că au trecut 6 luni.

Modifică Setările