Abcesele trebuie tratate de la primele simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dureroasele abcese nu trebuie neglijate, deoarece infecţia se poate răspândi în organism, ducând la complicaţii. Iată care sunt măsurile corecte în caz de abces.

Potrivit medicilor stomatologi, riscul de abces ar fi redus la minimum dacă am avea o igienă orală corespunzătoare. În absenţa ei, la nivelul dinţilor se formează placa bacteriană (res­turi de mâncare în combinaţie cu salivă şi cu bacterii). În mediul acid din gură, bacteriile se înmulţesc şi încep să deterioreze smalţul dinţilor. Inevitabil, apar cariile, care sunt poarta de intrare a bacteriilor în interiorul dintelui şi al gingiei. De aici şi până la apariţia abcesului nu mai este decât un pas. Abcesul se manifestă sub forma unei infecţii care, de obicei, apare la baza dintelui şi are aspectul unei umflături care poate ajunge să deformeze obrazul. În plus, ţesutul care acoperă zona respectivă este tumefiat şi roşu.

Creează disconfort în timpul vorbirii

Abcesul necesită vizita la medicul stomatolog încă de la primele simptome. Doar în acest mod poate fi prevenită tumefierea zonei respective şi apariţia complicaţiilor. Primele simptome ale unui abces sunt senzaţia de disconfort în timpul vorbirii şi al masticaţiei şi apariţia unei dureri pulsatile la nivelul zonei res­pective, care se accentuează la palpare.

În general, dacă nu se acţionează în cel mai scurt timp, se creează terenul favorabil pentru o nouă serie de simptome, precum respiraţie neplăcută, febră însoţită de frisoane, stare accentuată de oboseală şi durere de cap.

Comprese reci, până ce ajungi la medic

Dacă te afli în imposibilitatea de a merge urgent la stomatolog, este bine să ţii cont de câteva reguli simple. În primul rând, aplică o compresă cu apă rece pe locul unde simţi o pulsaţie, deoarece previne apariţia durerii şi a umflăturii specifice. Dacă durerea s-a instalat deja, de ajutor îţi pot fi calmantele, iar pentru reducerea tumefierii, antiinflamatoarele.

În cazul în care ai puţină febră, poţi apela fără probleme la aspirină. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectelor tuturor medicamentelor, deoarece unele dintre ele au contraindicaţii sau pot interacţiona. De exemplu, astmaticilor şi celor cu probleme digestive le este contraindicat ibuprofenul.

Drenajul elimină puroiul

Tratamentul corect al abcesului implică două etape importante. Prima etapă este cea de urgenţă şi este reprezentată de drenajul abcesului dentar. În general, în această etapă pot apărea mai multe situaţii. De exemplu, dacă abcesul se măreşte exagerat în volum şi este foarte dureros, medicul poate lua decizia de a elimina puroiul prin incizarea gingiei. De asemenea, există şi situaţii în care infecţia se localizează la nivelul dintelui. În cazul în care a fost afectată zona interioară a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit să trateze canalul dentar, pentru a scoate ţesutul infectat.

Tot în cadrul acestei etape, medicul poate prescrie antibiotice care previn apariţia unei noi infecţii. În cea de-a doua etapă, persoana în cauză se prezintă la medic pentru a i se aplica aşa-numitul tratament endodontic (de canal). Acesta constă în aplicarea de diverse paste şi de substanţe pe canalul drenat, care au rolul de a steriliza locul respectiv.

Specialistul nostru
Dr. Raluca Drăghici
medic stomatologie generală, competenţă implantologie

Pentru ca un abces dentar să se vindece complet, este nevoie de mai multe vizite la medicul stomatolog. În cadrul şedinţelor, acesta va urmări să îndepărteze puroiul, pentru a elimina astfel durerea şi, implicit, eventualele tumefieri de la nivelul feţei. Ulterior, bolnavul se prezintă la cabinetul stomatologic pentru realizarea unei serii de tratamente care au rolul de a preveni infectarea zonei. După realizarea acestor tratamente, se recomandă să nu se mănânce nimic, deoarece pasta folosită pentru tratament trebuie lăsată să se întărească. De asemenea, pot apărea situaţii în care dintele aflat în focarul de inflamaţie nu mai poate fi recuperat şi, în acest caz, se decide extracţia lui, pentru a preveni apariţia unui nou abces. 

Ce tipuri de inflamaţii dentare există

Abces gingival. Apare în ţesutul gingiei şi nu afectează dintele sau ligamentul periodontal.

Abcesul periapical este localizat în pulpa moale a dintelui.

Abcesul periodontal. Porneşte din structura de suport a osului dintelui.

Igienă: Pentru a evita formarea abcesului, se recomandă îngrijirea corectă a dinţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite