Adevărat şi fals despre BPOC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă eşti fumător şi dacă tuşeşti în fiecare dimineaţă, ar putea fi un semn că suferi de BPOC
Dacă eşti fumător şi dacă tuşeşti în fiecare dimineaţă, ar putea fi un semn că suferi de BPOC

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală care, în ciuda răspândirii sale, este dificil de diagnosticat. Iar la acest lucru contribuie şi unele concepţii greşite, generate de proasta informare în această privinţă.

Din cei 210 milioane de oameni de pe Glob, cât se estimează că suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), jumătate nici măcar nu ştiu că sunt bolnavi. Pe de altă parte, unii dintre cei care află că au boala primesc vestea ca pe o condamnare la moarte sau, din contră, nu îi acordă importanţa cuvenită.

Un exemplu concret în acest sens este faptul că, în România, din cele 100.000 de persoane diagnosticate cu BOPC, doar 50% urmează permanent tratamentul, aşa cum recomandă medicii pentru a reduce riscul de apariţie a unor complicaţii ce pot fi fatale. În aceste condiţii, specialiştii spun că, în următorii zece ani, BOPC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Pentru a evita acest lucru, este bine ca persoanele cu boli respiratorii să fie cât mai corect informate în ceea ce priveşte manifestările şi tratamentul în BPOC.

Fumatul este singurul vinovat
ADEVĂRAT şi FALS.
Într-adevăr, fumatul este principala cauză de apariţie a BPOC, între 55 şi 57% din cei afectaţi fiind actuali sau foşti fumători. Totuşi, nu este singurul factor incriminat.

Fumat

Astfel, boala este favorizată şi de expunerea la poluarea casnică produsă de încălzirea şi de gătitul utilizând sobe cu lemne, cu kerosen sau cu gaze, de poluarea industrială sau de cea produsă de gazele de eşapament. Specialiştii spun că riscul cel mai crescut se înregistrează în rândul celor care trăiesc sau lucrează într-un mediu poluat (de exemplu, în turnătorii, în mine sau în vopsitorii) şi mai şi fumează sau sunt expuşi fumatului pasiv.

Este o boală a vârstnicilor
FALS.
Mai mult de jumătate din persoanele depistate cu BOPC au vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani. Cu toate acestea, specialiştii spun că boala debutează mult mai devreme, pe la 35-40 de ani, la început manifestându-se doar prin uşoare dificultăţi respiratorii şi prin tuse matinală, pe care mulţi fumători o trec cu vederea.

Totuşi, pe măsură ce afecţiunea evoluează, problemele respiratorii se agravează, apare senzaţia de sufocare, tusea devine tot mai acută, iar capacitatea de efort scade considerabil. Abia atunci cei mai mulţi se prezintă la medicul pneumolog, unde li se fac teste specifice de diagnostic, precum spirometria, şi li se prescrie un tratament adecvat.

Tratamentul trebuie urmat toată viaţa
ADEVĂRAT.
Pentru a reduce severitatea simptomelor şi pentru a ţine boala sub control, persoanele cu BPOC trebuie să urmeze în permanenţă un tratament şi să facă periodic un control medical.

Terapia se stabileşte individual, în funcţie de stadiul bolii. La început pot fi indicate doar medicamente inhalatorii, iar în faza avansată se poate ajunge la necesitatea de a face oxigenoterapie timp de 17 ore pe zi. În plus, este bine ca bolnavii să urmeze programe de reabilitare respiratorie. Realitatea este că, dacă nu este tratată corespunzător, boala poate duce la deces.

Dacă iau pastile, nu-i nevoie să renunţ la ţigări
FALS.
Chiar dacă urmează un tratament, persoanele depistate cu BOPC trebuie în primul rând să îndepărteze factorii care favorizează boala: fumatul, indiferent că este activ sau pasiv. În caz contrar, boala evoluează, iar tratamentele devin ineficiente.

În plus, se poate ajunge în situaţia în care se impune oxigenoterapia şi creşte riscul de apariţie a unor complicaţii grave precum hipertensiunea arterială şi poliglobulia, o afecţiune caracterizată printr-o creştere a numărului de globule roşii din sânge, manifestată vizibil prin înroşirea feţei, dar şi prin alte manifestări neplăcute.

Putem deveni vulnerabili încă din burta mamei

Potrivit specialiştilor, BPOC poate fi prevenită încă din perioada fetală, dacă femeia însărcinată renunţă la fumat, fie el pasiv, fie el activ. În copilărie, evitarea şi tratarea corectă a infecţiilor respiratorii ne fac mai puţini expuşi la boală mai târziu. De asemenea, este indicată o expunere cât mai redusă la poluare. Totuşi, cea mai bună măsură de prevenire este evitarea fumatului sau renunţarea la ţigări, în cazul celor care au deja acest viciu.

Ştiai că...
...între 55 şi 57% din cei depistaţi cu BPOC sunt actuali sau foşti fumători.

UTIL
Spirometria este cea mai simplă metodă de depistare a BOPC, o investigaţie pe care oricine ar trebui să o facă anual.

SFATUL SPECIALISTULUI

BPOC este o boală cronică, deocamdată nevindecabilă, dar a cărei evoluţie poate fi încetinită. Astfel, există tratamente pe care persoanele afectate trebuie să le facă toată viaţa, majoritatea medicamentelor prescrise fiind sub formă de sprayuri. Scopul acestora este să dilate căile aeriene pe care intră aerul, fiind indicate în prima fază a bolii, cu severitate scăzută.

Ulterior, atunci când boala avansează, se recomandă ca acestea să fie asociate cu medicamente antiinflamatorii (corticoizi sau inhibitori de fosfodiesterază). În cazul în care a apărut insuficienţa respiratorie, se impune oxigenoterapia, timp de 17 ore din 24. Să nu uităm că este important ca persoanele cu BPOC să întrerupă fumatul şi să facă vaccinarea antigripală şi cea antipneumococică. Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite