Adevărul Live de la 14.00: Utilizarea laserului în cancerul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizarea laserului în cancerul pulmonar
Utilizarea laserului în cancerul pulmonar

La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoana moare de cancer pulmonar, după cum arată statisticile. Despre cancerul pulmonar vorbim astăzi, de la ora 14.00, cu Dr. Cristian Paleru -  medic primar Chirurgie Toracică în cadul Spitalului Clinic SANADOR .

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocand peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Acesta provoaca mai multe decese decat cancerul de sân, colon şi cancerul de prostată la un loc în intreaga lume.

Dacă este diagnosticat şi operat atunci cand are o dimensiune mai mică de 1 cm, rata de supravietuire este mai mare de 90%.

Intervenţii chirurgicale

Chirurgia metastazelor de la nivelul plămânului ale carcinoamelor pulmonare sau a cancerului pulmonar secundar se poate face toracoscopic, video-asistat, sau cu toracotomie (deschiderea toracelui), pe cale clasică sau cu ajutorul laserului.

Chirurgia toracică asistată de laser foloseşte o rază de lumină amplificată prin emisia stimulată a radiaţiei, un fascicul monocromatic paralel, coerent şi foarte intens. Chirurgia laser oferă posibilitatea de a exciza leziunile care apar în plămân, atunci când acestea sunt numeroase, fără pierdere importantă de parenchim (ţesut) pulmonar. Avantajul principal al acestei chirurgii este că nu distruge termic foarte mult dincolo de marginea de tăiere şi poate fi manipulată foarte uşor în jurul unei formaţiuni tumorale, cu minimum de pierdere de parenchim pulmonar. Cu cât raza de laser este mai puternică, cu atât viteza de extirpare a unei metastaze este mai mare (se apropie de viteza unui cauter), iar sigilarea pe care o generează în plămân reduce pierderile aeriene şi micşorează volumul de ţesut normal care va fi înlocuit. Laserul permite şi efectuarea unor rezecţii foarte fine în jurul arterelor şi bronşiilor, în cazul unor metastaze situate în jurul hilului pulmonar.

Chirurgia laser nu constituie un tratament „universal” pentru cancerul de plămân şi nici nu modifică stadializarea în cancer, doar îndepărtează nişte leziuni. Plămânul care suferă aceasta operaţie rămâne un plămân sensibil: având multiple incizii, va dezvolta micropneumonii în jurul fiecărei rezecţii. De aceea, abordarea cancerului pulmonar cu ajutorului laserului este o decizie bine documentată de medicul chirurg. Sunt şi cazuri în care necesitatea unei metastazectomii este analizată inclusiv cu ajutorul medicului oncolog curant, al medicului radiolog sau al specialistului în medicină nucleară (în întruniri de tipul Tumor Board). Frecvent, chirurgia laser pentru metastaze se desfăşoară pe ambii plămâni, în condiţiile în care, în creier sau în abdomen, nu mai sunt alte leziuni, ceea ce implică operaţii secvenţiale.

Despre cancerul pulmonar vorbim astăzi, de la ora 14.00, cu Dr. Cristian Paleru -  medic primar Chirurgie Toracică în cadul Spitalului Clinic SANADOR 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite