Când este indicată şi când este nocivă guma de mestecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă stai în curent, te dor măselele.“ „E mai sănătos să te periezi cu bicarbonat decât să te speli cu pastă de dinţi.“ În contextul în care un român foloseşte, în medie, un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an, am discutat la Adevărul Live care sunt cele mai ciudate idei pe care le-au auzit medicii stomatologi privind sănătatea orală şi am dezbătut care sunt motivele pentru care stăm atât de prost la sănătatea orală.

O mare parte dintre români se spală pe dinţi doar dimineaţa, înainte de a merge la serviciu, pentru a avea o respiraţie proaspătă. Seara consideră că nu mai are niciun rost să te speli pe dinţi. Nici în weekend, dacă nu ieşi în oraş.
Cel puţin aşa arată cele mai recente statistici „Zâmbeşte România“.

Sunt multe mituri care persistă în societatea modernă privind igiena şi sănătatea danturii.

Am demontat o parte din ele la Adevărul Live, împreună cu medicul stomatolog Carmen Trufaş şi am aflat  de ce stăm aşa prost la acest capitol, împreună cu psihologul Ştefan Feldman.

Sângerarea este primul semn că nu ne spălăm corect pe dinţi.

Pacienţii vin şi spun că au sângerări gingivale şi aceasta se produce din cauza periajului, fără să explice dacă e vorba de un periaj agresiv sau normal, în concluzie nu se mai spală pe dinţi sau evită zona care sângerează. Aşa apar afecţiunile grave, precum gingivita, spune stomatologul Carmen Trufaş.

Sunt mulţi factori implicaţi care influenţează comportamentul greşit al oamenilor vizavi de igiena dentară.

Pot apărea probleme legate de tehnică, apăs prea tare, apare sângerarea. Poate din familie nu se cunosc tehnicile corecte de periaj. Pe de altă parte, oamenii vor rezultate imediate, spune psihologul Ştefan Feldman.

Periajul corect al dinţilor

E important să ştim să ne spălăm corect pe dinţi, atât dimineaţa cât şi seara.

Spălatul pe dinţi seara e ultimul lucru pe care ar trebui să îl facem înainte de culcare. Şi avem nevoie de un pahar cu apă, periuţă şi pastă de dinţi, aţă dentară şi apă de gură.

Periajul durează doar 3-5 minute, se periază dinspre gingie spre dinte, niciodată stânga-dreapta, în exterior şi în interior, spune stomatologul.

image

După periajul dinţilor şi al gingiilor, nu trebuie ocolite limba şi obrajii.

80% din suprafaţa cavităţii bucale e reprezentată de limbă şi gingii. Dacă întreaga gură nu e curată, nu vom avea o respiraţie proaspătă.

Aţa dentară se foloseşte cu blândeţe, pentru a nu apărea complicaţii. Se clăteşte cu apă şi la final cu apă de gură, de preferat din aceeaşi gamă cu pasta de dinţi.

Clepsidra, cronometrul de pe smartphone şi diversele aplicaţii amuzante pot fi utile pentru periajul dentar executat corect.

Dimineaţa e bine să ne spălăm pe dinţi imediat după trezire. E important să nu mâncăm imediat după periaj pentru că dintele captează mai rapid orice microb.

După spălatul pe dinţi nu se consumă fructe, legume sau fresh-uri timp de 30 de minute. Este important să ne obişnuim să nu mai plimbăm lichidele prin gură, pentru că agresează dinţii.

Societatea în care trăim ne pune pe fugă şi nu mai respectăm toate aceste reguli. Ne prezentăm la medic abia în momentul în care apare o problemă, o carie, un dinte care doare.

Dinţii sunt de lapte nu trebuie periaţi - FALS

Dinţii de lapte sunt dinţi pe care îi avem pe o perioadă destul de îndelungată, trebuie să avem grijă de ei ca şi cum ar fi definitivi. Trebuie să avem aceeaşi igienă, de două ori pe zi, completează medicul stomatolog.

Guma de mestecat nu este tocmai bună, dar sunt şi situaţii în care ne salvează, de exemplu când ieşim în oraş sau suntem la serviciu şi nu avem la îndemână periuţa şi paste de dinţi. Ea nu trebuie mestecată mai mult de 10 ori.

Guma nu este recomandată persoanelor cu obturaţii sau care au pansamente provizorii pentru că este lipicioasă, din cauza îndulcitorilor.

Analgezicele se folosesc foarte des şi majoritatea oamenilor invocă teama de stomatolog şi încearcă toate metodele prin care să scape de durere, însă durerea dispare doar pe perioada efectului. Pe moment rezolvă problema, dar nu sunt indicate pe o perioadă îndelungată.

Folosirea îndelungată a acestor analgezice duce la obişnuirea organismului iar în cazul apariţiei unor afecţiuni care necesită astfel de medicamente, este foarte probabil să fie necesare doze mai mari.

image
Oamenii au tot felul de credinţe, gânduri învăţate şi exersate zi de zi. Adică, dacă el ştie că o pastilă i-a luat durerea la un moment dat, va face exact acelaşi lucru, din automatism, data viitoare când se va confrunta cu aceeaşi problemă, spune psihologul.

Cum alegem periuţa de dinţi şi când trebuie schimbată

Periuţa de dinţi se alege în funcţie de nevoile fiecăruia şi de ceea ce se urmăreşte.

Periuţele moi sunt indicate persoanelor cu sensibilitate dentară, cu gingii care sângerează uşor.

Însă nu trebuie aleasă nici o periuţă prea tare, pentru că agresează dintele şi gingia

Statisticile campaniei „Zâmbeşte România“ arată că oamenii din mediul rural schimbă periuţa o dată la 10 ani, dar nici cei din mediul urban nu se lasă mai prejos, ei schimbându-şi periuţa de dinţi la un an, un an şi jumătate.

Periuţa de dinţi  trebuie schimbată o dată la trei luni sau de fiecare dată când suntem răciţi, când avem probleme dentare, abces, puroi, dacă tuşim, ne doare în gât, pentru că refolosirea ei o transformă într-o sursă de bacterii.

Folosirea bicarbonatului pentru albirea dinţilor nu este văzută cu ochi buni de către specialişti.

Bicarbonatul de sodiu în forma lui iniţială are particule foarte agresive pentru dantură, motiv pentru care este recomandată folosirea unei paste de dinţi, spune stomatologul.

Alimentaţia este şi ea foarte importantă

În trecut se mânca mult mai sănătos, acum mâncărurile sunt mai lipicioase, mai dulci, mai procesate, adaugă stomatologul.

De asemenea, este important de precizat că dacă părinţii noştri au o dantură sănătoasă, asta nu înseamnă că noi, copiii, nu vom fi lipsiţi de probleme dentare.

Acest mit al "transmiterii" danturii perfecte este fals, pentru că părinţii sau bunicii noştri au avut un alt stil de viaţă, o altă alimentaţie, un alt nivel de stres. În cabinet văd în fiecare zi părinţi cu dantură perfectă venind cu copiii lor, care nu au deloc aceeaşi moştenire, spune medicul stomatolog Carmen Trufaş.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite