Noutăţi în tratamentele stomatologice pentru înlocuirea dinţilor lipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care sunt cele mai noi soluţii pentru tratarea cariilor dentare, dar şi pentru umplerea eventualelor goluri după pierderea dinţilor? Care sunt cele mai importante lucruri de ştiut atunci când avem nevoie de o intervenţie chirurgicală stomatologică? Ce tip de anestezie este cea mai bună? La toate aceste întrebări a răspuns la Adevărul Live medicul stomatolog Cosmin Ulman.

Un Eurobarometru recent arăta că doi din trei adulţi din România au pierdut cel puţin un dinte definitiv, astfel că un număr foarte mic de români mai au toţi dinţii naturali. De vină sunt lipsa informaţiilor privind consecinţele negative ale netratării cariilor şi ale lipsei unei igiene corespunzătoare, dar şi banii insuficienţi.

Aflăm de la medicul stomatolog Cosmin Ulman, director asociat al Clinicii Trident, din Capitală, care sunt cele mai noi tratamente stomatologice pentru cele mai frecvente probleme cu dantura, cum este atenuată durerea şi cum putem umple golurile cauzate de pierderea dinţilor.

Principalele declaraţii

Din păcate, pacienţii ajung la stomatolog în momentul când îi doare. În acest moment, intervenţiile sunt de mai lungă durată şi mai costisitoare. Ideal ar fi să vină preventiv.

Boala parodontală nu doare, iar pacienţii cu această boală ajung la medic când deja îşi pierd dinţii. Boala parodontală poate apărea la vârstnici, dar şi la tineri. Pacienţii nu îşi pot da seama când se instalează boala şi de aceea trebuie să meargă la stomatolog pentru controale stomatologice preventive.

Statisticile privind sănătatea dentară la români sunt îngrijorătoare. La oraş, pacienţii sunt cât de cât mai educaţi decât cei din mediul rural, unde statisticile arată un consum de pastă de dinţi de un tub pe an pe cap de locuitor.

Ce pastă de dinţi trebuie să folosim?

Pentru o persoană care nu are probleme dentare, orice pastă de dinţi este foarte bună. Pentru persoanele care au sensibilitate dentară, de exemplu, sunt indicate produsele pentru această problemă. Ideal este să respectăm recomandarea medicului stomatolog.

Când e cazul să ajungem la chirurgie?

În ultimul timp se folosesc implanturile şi mulţi pacienţi ajung la intervenţii chirurgicale pentru implant. Se pot rezolva lipsurile dentare prin punţi dentare, dar un implant este mai fiziologic decât o punte. La chirurgie ajungem pentru chisturi la rădăcini, pentru rezecţia rădăcinii dintelui, pentru un implant. Chisturile pot apărea după extracţii în care nu s-a curăţat zona respectivă, după extracţii ortodontice.

Ce înseamnă extracţii complicate?

Când se fracturează dintele sau rădăcina dintelui se ajunge la complicaţii. O parte a chirurgiei este chirurgia ortognată, care se foloseşte pentru corectarea poziţiei maxilarelor.

Sunt costisitoare implanturile?

Preţurile implanturilor dentare nu sunt accesibile tuturor. Sunt implanturi mai ieftine şi mai scumpe, dar toate sunt din titan pur. Preţurile variază între 400 şi 1000 de euro. Sunt mai multe costuri care pot interveni atunci când vorbim de un implant.

Când pacientul vine pentru o extracţie cu infecţie, atunci pierderea de os este foarte mare şi e nevoie de grefă de os, iar preţul poate să crească. De aceea, la cea mai mică infecţie trebuie mers la stomatolog.

Orice pacient poate să primească un implant dentar, cu excepţia celor care au boli autoimune, cei care fac chimioterapie.

Care este durata de viaţă a unui implant?

Sunt factori care scurtează viaţa unui implant: un pacient fumător sau un pacient diabetic are o durată mai mică de viaţă a unui implant.

Niciun medic nu poate garanta durata de viaţă a unui implant. Sunt studii care arată că 90% dintre implanturi sunt in situ după 5 ani. Dar nimeni nu poate spune dacă implantul are o viaţă mai scurtă sau mai lungă. Dar după 10 ani se poate scoate implantul şi se poate insera un altul.

Pacientul trebuie să se informeze despre medicul şi cabinetul unde doreşte să realizeze implantul şi să aleagă în consecinţă. Este bine să existe o colaborare foarte strânsă între medicul care realizează implantul şi medicul care realizează protetica, între acesta şi laboratorul care realizează coroana care se montează peste implant.

Noile tehnici imagistice de computer tomograf (CT) ajută foarte mult medicii care realizează implantul pentru a creşte precizia procedurilor.

În ultimii ani au început să se folosească foarte mult derivaţi din sânge atunci când se face adiţie de os sau când facem un implant. Aceste proceduri ajută la vindecarea rapidă a locului după extracţie. De exemplu se poate grăbi vindecarea după extracţie de la 12 luni la 12 săptămâni.

Este important ca pacientul să se prezinte la timp după extracţie pentru a se putea realiza implantul. Dacă pacientul ajunge prea târziu este posibil ca modificările osului să nu mai permită implantul.

Nu există riscul de respingere a implantului. Există riscul de mişcare a implantului, care nu s-a prins de osul în care a fost inserat. Dar implantul care nu s-a prins poate fi înlocuit.

Cum putem scăpa de teama de dentist?

Este o teamă intrinsecă. Acum sunt metode nedureroase, injecţiile nu mai sunt aşa dureroase, medicii sunt mai empatici cu pacienţii, îi liniştesc. Pentru copiii care au nevoie de tratamente stomatologice, există anestezia cu inhalosedare, cu un gaz care îi ameţeşte puţin, iar copilul nu îşi aminteşte de procedura executată. Există şi sedarea intravenoasă, care se poate folosi şi la adulţi pentru operaţiile de implant multiplu, care pot dura şi 3 ore. Pacientul nu adoarme, dar este într-o stare de ameţeală asemenea beţiei. Dar în majoritatea cazurilor se folosesc anesteziile locale clasice, prin injecţii.

De ce trebuie umplut locul gol rămas după extracţie?

Nu este doar o problemă estetică, ci mai mult funcţională. Dinţii care mărginesc breşa, se înclină, pot migra, osul se retrage, iar dinţii ajung să fie extraşi.

Când e nevoie să mergem cu copilul la dentist?

Prima dată, chiar dacă nu sunt probleme, este bine să mergem la 4 ani. Dacă apar carii, este bine să ducem cât mai repede copilul la dentist. O altă problemă sunt înghesuirile dentare, iar copiii trebuie duşi la ortodont.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite