VIDEO Adevărul LIVE: Când este prea târziu să faci copii şi de ce tot mai multe cupluri sunt infertile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fertilitatea feminină a scăzut simţitor în ultimii cinci ani, arată statisticile FOTO Shutterstock
Fertilitatea feminină a scăzut simţitor în ultimii cinci ani, arată statisticile FOTO Shutterstock

Tot mai multe cupluri tinere se confruntă cu probleme de fertilitate, arată statisticile. La Adevărul Live am aflat motivele, care dintre parteneri este „de vină“ în cele mai multe cazuri şi ce soluţii mai oferă astăzi statul român persoanelor care suferă de infertilitate.

În ultimii ani s-au născut din ce în ce mai puţini copii în România. De altfel, „perioada 1990-2010 a cunoscut o scădere accelerată a natalităţii de la 13,6 născuţi-vii la 1.000 de locuitori în 1990, la 9,9 născuţi-vii la 1.000 de locuitori în 2010“, potrivit unui raport de anul trecut al Institutului Naţional de Statistică privind „Evoluţia natalităţii şi fertilităţii în România“.

Ne-a explicat acest fenomen, precum şi acela al reducerii dramatice a fertilităţii atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, medicul Diana Cocei. Iar Nicoleta Cristea Brunel ne-a povestit, din experienţa de preşedinte al Asociaţiei „SOS Infertilitatea“, cât de importantă este infertilitatea şi de ce trebuie ea considerată o boală. 

Când este prea târziu să faci copii şi de ce tot mai multe cupluri sunt infertile

Cele mai importante declaraţii

Înfiinţarea Asociaţiei „SOS Infertilitatea“

„Asociaţia „SOS Infertilitatea“ a luat fiinţă în 2008, dintr-un grup de femei care s-au cunoscut pe internet. Eu pe vremea aceea locuiam în Franţa şi beneficiam de tratamente şi medicamente integral rambursate de asigurările sociale la care participam. Dar citeam pe forumurile din România că persoanele din ţară îşi vând maşina, îşi ipotechează apartamentele pentru a continua tratamentele foarte scumpe pe care le impune infertilitate. 

Am întrebat dacă cineva a făcut ceva în acest sens în România şi că în toată Europa aceste tratamente sunt sprijinite de asigurările sociale. Mi-am dat seama că în România anului 2008 nu exista aşa ceva. 

Am solicitat Ministerului Sănătăţii tot ce aveau pe infertilitate ca să îmi dau seama unde suntem şi ce s-a făcut. Nu exista nimic. Atunci ne-am format ca un grup de iniţiativă, când eram 7 femei de pe internet, şi apoi a luat naştere Asociaţia SOS Infertilitatea“, a povestit Nicoleta Brunel.

Cifrele oficiale arată că un cuplu din 6, adică 15% din populaţia de vârstă reproductivă, suferă probleme de infertilitate. 

„Din nefericire, problema femeilor care nu pot concepe fără ajutor medical este din ce în ce mai frecvent întâlnită. E greu să spunem de ce incidenţa este mai mare şi la vârste tot mai tinere, de până în 30 de ani“, a semnalat doctorul ginecolog Diana Cocei. 

În ciuda credinţei că vârsta de 30 de ani reprezintă pragul la care ceasul biologic începe să ticăie foarte tare, doctorul Cocei a precizat că pragul biologic este considerat între 35 şi 37 de ani. Dar, din păcate, tot mai multe femei până în 30 au început să aibă probleme de infertilitate. 

Cauzele infertilităţii

„Pe primul plan se află stresul, mediul şi condiţiile de viaţă. E foarte greu de dovedit ştiinţific lucrul acesta, dar cu siguranţă are un impact major, din moment ce suntem tot mai stresaţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru.

 Numărul de ovocite cu care ne naştem este determinat în perioada de dezvoltare intrauterină, în săptămânile 5-7 de sarcină. Nu ştim exact ce acţionează asupra rezervei ovariene. 

Cine e „de vină“ pentru infertilitate într-un cuplu 

„În general, femeile consideră că la ele e problema. Dintre cuplurile care mi s-au adresat la clinică, raportul este de 50% pentru fecare partener Cam 50% din probleme aparţin femeii, iar 50% bărbaţilor. O tendinţă mai mare de creştere o are patologia masculină, nu cea feminină“, a mai precizat Diana Cocei. 

Succesul programului

Bebelusi nascuti cu ajutorul programului de fertilizare in vitro

La jumătatea anului 2011 Ministerul Sănătăţii a luat iniţiativa de a sprijini cuplurile cu probleme de infertilitate. Bugetul de un milion de euro este infim faţă de alte programe de sănătate, ce vizează cancerul, infarctul, dar este extrem de bine investi, dat fiind faptul că s-au născut peste 220 de copilaşi şi mai sunt cel puţin 80 de sarcini în curs, doar datorită subprogramului. 

În momentul acesta, subprogramul există, dar nu este finanţat. Nu se primesc dosare în clinici. „O să încercăm în continuare să facem o campanie pentru refinanţarea programului“, a precizat Nicoleta Brunel.

Până să se ajungă la fertilizarea propriu-zisă, cuplurile sunt nevoite să aloce sume mari de bani pentru investigaţiile care duc la identificarea cauzelor. 

„Infertilitatea doare înfiorător, te lasă cu un sentiment de neputinţă şi de neîmplinire, iar presiunea este foarte mare şi din partea societăţii. Unele persoane ajung într-un impas sever. Când cineva are cancer şi se ajunge la sinucidere nu pare atât de şocant, dar când cineva se confruntă cu infertilitatea şi cu pierderi de sarcini avansate, oamenii nu-şi explică sinuciderea“, a explicat Nicoleta Brunel. 

Importanţa stării psihice 

„Starea psihică este extrem de importantă. Cupluri care nu au reuşit în urma tratamentelor, dar au înfiat un copil, ulterior au obţinut o sarcină. Pe de altă parte, există cupluri cărora le dăm şanse maximale de reuşită, dar doamnele sunt extrem de speriate de procedură“, spene medicul ginecolog.

„Stresul este un aspect important atunci când există o infertilitate mai puţin severă. Dar când o femeie nu are trompe, de exemplu, atunci, indiferent de doza de optimism şi de echilibrul psihic, tot fertilizarea in-vitro este soluţia“, a completat Brunel. 

Diana Cocei susţine că după un an încercări în care nu se obţine sarcina, cuplurile ar trebui să se adreseze unui medic ginecolog. 

Dileme etice

„Trebuie stabilit până unde se poate merge ca pacient şi ca medic. Nu este deloc de glumă cu ce se poate face cu manipularea vieţii. Eu aş vrea ca pacientul să fie protejat prin lege, să ia o decizie asupra corpului său şi să fie informat. În România încă se transferă în continuare câte patru embrioni. Ce facem când se obţine o sarcină cu toţi cei patru? Pacienta fie are mult curaj şi menţine sarcina cu un risc enorm, fie se ajunge la reducţie embrionară, care până la urmă este un avort. Iar pentru o persoană care s-a confruntat cu infertilitatea, este cumplit să ajungi să decizi la care copil renunţi“, a atras atenţia Nicoleta Brunel. 

Despre suplimentele care promit că rezovă problemele de fertilitate la bărbaţi

„În 15 ani de când lucrez nu am văzut niciun tratament miraculos pentru patologia masculină“, a declarat doctorul Cocei.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite