Medicină

articolul anterior articolul urmator

Vaccinat sau nevaccinat – ce e mai periculos?

2
19 Oct 2015 12:53:43
Autor: Andrada Floria, Steluta Indrei
Alexandru Rafila la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Alexandru Rafila la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta doar 500 de mii de doze de vaccin antigripal, prea puţine pentru a asigura acoperirea naţională recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aflăm care sunt riscurile pe care şi le asumă populaţia care nu se imunizează, dar şi care sunt efectele adverse ale vaccinării, la Adevărul Live, de la prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 


Contrar percepţiei generale că gripa afectează mai ales persoanele din categoriile de risc (copii, vârstnici şi bolnavi), anul trecut, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în categoria de vârstă 15-49 de ani (42%), reprezentând tineri activi şi adulţi sănătoşi. În multe cazuri, manifestările şi complicaţiile date de gripă au condus la internare, a declarat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în cadrul celei de-a patra ediţii a Forumului Naţional Stop Gripă, organizat săptămâna trecută de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului din România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai mult, numai anul trecut au fost înregistrate 40 de decese din cauza gripei, 20% fiind persoane tinere, printre acestea şi gravide.

Despre virulenţa formelor de gripă care circulă în acest sezon, despre pericolele la care ne expunem dacă nu ne vaccinăm, dar şi dacă ne vaccinăm antigripal, despre viitoarea lege a vaccinării, precum şi despre refuzul mamelor de a-şi vaccina copiii, discutăm cu prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Europa. 

Principalele declaraţii

A început deja campania de vaccinare antigripală, iar în ultimii ani a scăzut numărul oamenilor care se imunizează contra gripei. Cum se explică această reticenţă faţă de vaccinare?

Chiar dacă acoperirea vaccinală din programul obligatoriu pentru copii a scăzut lent, totuşi majoritatea oamenilor îşi vaccinează copiii. Cu toate acestea, neîncrederea în vaccinare poate avea consecinţe foarte grave pe termen mediu. În câţiva ani ne-am putea confrunta cu izbucniri epidemice fără precedent. De altfel în regiunea europeană au apărut boli pe care le consideram dispărute: poliomielita, tetanosul, difteria.

Pornind de la istorie putem observa că două câştiguri majore din punct de vedere al sănătăţii oamenilor au fost vaccinurile şi antibioticele. Datorită acestor două descoperiri şi datorită îmbunătăţirii condiţiilor de igienă, durata medie de viaţă a crescut pe continentul nostru cu 30 de ani. Acum avem două provocări legate de antibiotice şi vaccinuri. Dacă ne referim la antibiotice, eficienţa lor scade pe măsură ce trece timpul din cauza faptului că bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice. Deja la Institutul „Matei Balş” avem situaţii în care nu avem cu ce să tratăm pacientul, pentru că bacteria care produce infecţia este rezistentă la toate antibioticele cunoscute până acum.

În condiţiile în care celălalt pilon al sănătăţii publice în domeniul bolilor infecţioase, care făceau ravagii în secolul trecut, îl reprezintă vaccinurile, cu atât mai mult cu cât rezistenţa la antibiotice creşte avem argumente să ne vaccinăm. Altfel, ne putem găsi în faţa unor infecţii care nu vor avea niciun tratament. Din această cauză este periculoasă abordarea care neagă eficacitatea vaccinurilor.

Vaccinurile produc la un milion de administrări o reacţie adversă majoră. E un lucru adevărat, demonstrat, dar şi banala aspirină poate produce foarte multe efecte adverse. Ca să nu vorbim de antibiotice, care pot produce reacţii de tip anafilactic. Dar să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă nu am vaccina un milion de copii? Am avea poate 5.000 de copii care ar suferi boli grave. În trecut, oamenii mureau de tetanos, de difterie, de poliomielită. Nu trebuie să fim atât de naivi încât să credem că boli mortale sau invalidante ar putea să fie evitate prin imunizare naturală. Adică ne îmbolnăvim şi unii se imunizează, alţii suferă sechele şi alţii mor. Procentele celor care mor şi suferă sechele sunt mult mai mari decât ale celor care suferă reacţii după un vaccin. 

Mitul legăturii dintre vaccinul antirujeolic şi autism a fost creat pe baza a câtorva cazuri şi de altfel a fost invalidat ulterior. În realitate, rujeola produce încă o jumătate de milion de decese anual, în ţările africane, acolo nu există posibilitatea achiziţionării vaccinurilor. Şi în România s-a înregistrat o epidemie de rujeolă în 2005, când a scăzut acoperirea vaccinală. Atunci au fost înregistrate 25 de decese.

Pentru a infirma informaţiile negative privind vaccinarea, încercăm din punct de vedere profesional să oferim rapid informaţii atât personalulul medical care vaccinează populaţia, cât şi educatorilor şi bineînţeles populaţiei generale. Mesajul este: un copil nevaccinat are un risc la 100 să facă o boală gravă, un copil vaccinat are un risc la un milion să sufere un efect advers.

În ceea ce priveşte vaccinarea gripală, a scăzut numărul dozelor de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii de la 3 milioane, în 2008, la 500.000, în 2015.

Vaccinurile sunt oferite gratuit categoriilor de populaţie la risc: copii, gravide, persoanele de orice vârstă cu boli cronice, personalul medical, persoanele peste 65 de ani. Cel mai frecvent, persoanele vârstnice apelează la vaccinarea gratuită.

Infecţia gripală afectează adesea persoanele active care asigură serviciile de bază, personalul medical. Multe dintre companiile multinaţionale au înţeles acest lucru şi oferă vaccin angajaţilor lor, pentru că nu vor să aibă absenteism la locul de muncă.

Perioada optimă de vaccinare este în lunile octombrie şi noiembrie, înaintea începerii sezonului gripal. În anii trecuţi, la noi se începea campania de vaccinare în decembrie. Anul acesta, după mult timp, avem un debut al campanieie în luna octombrie. Dacă interesul populaţiei va fi mare, şi medicii de familie vor mai solicita doze de vaccin, se va putea suplimenta cantitatea iniţială.

Sezonul de gripă evoluează între lunile decembrie şi februarie, cu un debut estimat în funcţie de ceea ce se întâmplă în partea de vest a Europei. În general, după o circulaţie intensă în Franţa, începe şi în România evoluţia gripei.

Nu putem şti de la început cât de virulent este virusul gripal din acest sezon. Virulenţa se constată în timpul evoluţiei, iar aceasta depinde de transmiterea mare a virusului. Cu cât se transmite la mai multe persoane, cu atât virulenţa virusului creşte.

Circulaţia populaţiei pe glob a dus la creşterea vitezei de transmitere a bolilor infecţioase. Circulaţia virusului gripal nu poate fi limitată, mai ales în condiţiile în care peste 1,5 miliarde de persoane circulă anual cu avionul.

Cum va fi sezonul gripal de anul acesta?

Nu putem face asemenea predicţii, dar putem aprecia când există primele informaţii cu privire la circulaţia virusului gripal pe continentul american. Deocamdată nu avem aceste informaţii. Ştim însă formula vaccinului gripal, care se cunoaşte din primăvară. Formula vaccinului este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În momentul de faţă, vaccinul antigripal este trivalent, conţine două virusuri de tip A şi unul de tip B.

Toată lumea ar trebui să aibă interesul să se vaccineze în această lună, mai ales dacă au în familie persoane cu boli cronice.

Tinerii sănătoşi care au fost cel mai puţin imunizaţi s-au îmbolnăvit anul trecut de gripă. Persoanele active au riscuri mai mari, pentru că intră în contact cu mai multe persoane. Gripa nu alege, au fost şi 45 de decese, de aceea este bine să ne protejăm prin imunizare, indiferent de vârstă.

Vaccinarea gripală este o decizie personală, vaccinul gripal nu a făcut parte niciodată din lista vaccinurilor obligatorii destinate copiilor.

Ar trebui să ne dea de gândit de ce tinerii care merg la studii în ţările dezvoltate nu sunt primiţi în instituţiile de învăţământ decât după prezentarea unei fişe complete de vaccinare. Au fost cazuri de copii din România care au mers în străinătate şi au provocat acolo îmbolnăviri de rujeolă în cazul copiilor nevaccinaţi.

Putem face gripă chiar dacă ne-am vaccinat?

Vaccinurile au eficacitate variabilă. Nu există vaccin care să aibă eficacitate 100%. De aceea vaccinurile din copilărie se fac în doze repetate, pentru a creşte cantitatea de anticorpi. Dar eficacitatea acestor vaccinuri depăşeşte 90%. Eficacitatea vaccinului apare şi în funcţie de capacitatea imunitară a fiecăruia. Vaccinul gripal are o eficacitate de circa 70%. De aceea, persoanele vaccinate pot face forme uşoare de boală şi, foarte important, nu transmit mai departe infecţia.

Despre legea vaccinării

Acest proiect prevede două direcţii pricipale: asigurarea permanentă cu vaccin, existenţa unui stoc-tampon, şi furnizarea informaţiei despre vaccinare, existenţa unei surse de informaţii permanente, înfiinţarea unor comisii locale care fac consiliere, analizează cazurile de refuz şi transmit informaţiile unei comisii regionale. Mai este un element: sunt menţionate responsabilităţile fiecărei instituţii care se ocupă cu vaccinarea şi cu gestionarea reacţiilor adverse post-vaccinare. Dacă apar într-adevăr aceste reacţii, proiectul prevede să existe o compensare pentru cazurile respective. Nu va exista obligativitate pentru vaccinurile opţionale, dar pentru cele care previn boli grave precum difteria, tetanosul, poliomielita va exista obligativitate. Trebuie să avem în vedere şi drepturile copilului. Spiritul acestei legi trebuie să fie pentru stimularea vaccinării, scopul legii nu este de a da sancţiuni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

gigel gigescu
19.10.2015, 15:12:50

buna ziua! am cateva intrebari pt dl profesor Rafila: 1. de ce e periculos un copil nevaccinat intr-o clasa de copii vaccinati? vaccinul nu-mi ofera protectie impotriva imbolnavirii? 2. de ce, desi suntem, de 50 de ani, vaccinati cu totii impotriva TBC, suntem pe locul 1 in Europa la nr cazuri de TBC, iar in tarile nordice, unde NU se face acest vaccin, NU exista niciun caz de TBC? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat între 1968 şi 1971 un foarte mare studiu asupra vaccinului în India . În această ţară au fost vaccinaţi contra TBC-ului 364.000 de oameni. Rezultatul? În zona în care s-a efectuat campania de vaccinare, şi deci unde conform „logicii“ stupide a experţilor, TBC-ul ar fi trebuit să fie eradicat, au avut loc…mai multe îmbolnăviri şi decese decât în zonele Indiei în care populaţia nu a fost vaccinată…Şi asta lăsând complect la o parte efectele secundare şi afecţiunile provocate de către „minunea secolului“ săracilor indieni traşi în ţeapă. OMS a încheiat studiul cu concluzia că eficacitatea vaccinării a fost de 0 . 3. cunoasteti faptul ca pe prospectul unor vaccinuri au inceput sa recunoasca faptul ca poate produce autism? vezi prospect DTP de la Sanofi. 4. cunoasteti faptul ca in USA , Italia si MArea Britanie s-au platit despagbiri parintilor ai caror copii au dezvoltat autism in urma vaccinarii?? 5. cunoasteti studiile care arata ca exista o corelatie direct proportionala intre vaccinarea cu DTP si sindromul mortii subite la bebelusi? 6. ati citit prospectul de la ROR si vaccinul antipolio? cunoasteti reactiile adverse, cele mai grave fiind autismul si bolile autoimune( scleroza multipla, diabet, boli neurologice autoimune: sindromul Guillain-Barre,encefalita acuta demielinizanta, neuropatii periferice ), dar si boli alergice si boli de sange si boli maligne (Trombocitopenia ,Vasculite: sunt boli ale vaselor de sange si este descrisa aparitia unor astfel de cazuri dupa vaccinul antihepatitic B si vaccinul antigripal, Leucemii: sunt boli maligne provocate de vaccinul antirujeolic, Tumori maligne ale pielii- s-a facut legatura intre acest tip de boala si vaccinul antirujeolic , Neuroblastomul- poate fi provocat de vaccinul antipoliomielitic ,Tumori cerebrale- pot fi provocate de vaccinul antipoliomielitic ) ? ce parinte intreg la minte ar risca asta la copilul lui???? cunoasteti ca în 1965, Zintchenko a raportat 12 cazuri în care scleroza multiplă a apărut după vaccinarea anti-rabie? statisticile spun ca, in cazul copiilor vaccinati cu DTP (diftero-tetano-pertussis), numarul bolilor alergice este dublu fata de copiii nevaccinati. pot va sa spun ca ambii copii ai mei au dermatita atopica, alergie la gluten si unul dintre ei chiar astm, toate aceste boli fiind in prospectul vaccinurilor ( ROR cu precadere), desi nimeni din familie nu are aceste boli. 7. cunoasteti faptul ca există dovezi că ADN-ul străin circulant poate cauza transformare malignă? Într-un număr din 1977 a "International Review of Cytology”, vol. 51, Anker şi Stroun discută posibilele efecte ale ADN-ului străin în transformarea celulară malignă. Amintiţi-va faptul că între anii 1950-1970, milioane de oameni au fost injectaţi cu vaccinurile polio (anti-poliomielită) care conţineau virusul simian 40 (virus de la maimuţă, numit SV-40), transferat în vaccinuri din rinichiul de maimuţă contaminat, folosit pentru cultivarea vaccinului. Este imposibil să îndepărtezi virusurile animale din culturile vaccinale. Va reamintim că SV-40, al 40-lea virus descoperit în ţesuturile simiene este un virus oncogen (cauzator de cancer). Programele de vaccinare în masă împotriva gripei, pojarului, oreionului şi poliomielitei reprezintă, de fapt, însămânţarea oamenilor cu ARN şi provirusuri care devin latente pentru perioade lungi de timp in interiorul corpului omenesc, şi care se activează mai târziu, în cursul vieţii. Sindromul post-poliomielită este un bun exemplu în acest sens. Alte exemple pot include aşa-numitele boli mezenchimale şi de colagen, ca artrită reumatoida, scleroză multiplă şi lupusul eritematos, în care sistemul imunitar produce anticorpi împotriva propriilor ţesuturi ale bolnavului " ţesuturi care au fost impregnate cu material genetic străin. A fost deja recunoscut faptul că vaccinarea împotriva poliomielitei a cauzat 100% din cazurile de poliomielită în SUA după anul 1980 şi marea majoritate a cazurilor de poliomielită paralitică de după anul 1972 ("Science”, 4 aprilie 1977). Se suspectează faptul că vaccinurile anti-poliomielită Salk şi Sabin, produse prin cultură pe ţesut de maimuţă, sunt, de asemenea, responsabile de creşterea leucemiei în SUA. 8. stiati ca ultimele cazuri de imbolnavire cu poliomielita din Romania, in 1995, s-au datorat vaccinari si NU virusului salbatic? 9. cunoasteti care sunt ingredientele din vaccinuri si efectele lor asupra creierului uman ? ma refer la mercur, aluminiu, dar si la formaldehida, care e extrem de cancerigena, dar si la impurităţlei provenind din mediile de cultură (rinichi de maimuţă,embrioni de găină, celule fetale umane, fermenţi modificaţi genetic, etc) 10. cunoasteti statistice de vaccinare care arata clar ca majoritatea bolilor erau eradicate inainte de vaccinare si ca poliomielita e strans legata de consumul de zahar rafinat si de aparitia DDT-ului?? 11. stiti ca boala copilariei da imunitate pe viata, dar vaccinul ofera protectie doar cativa ani? in cazul ROR, acesta protejeaza pana la varsta de 16 ani, adica exact atunci cand tinerii au nevoie mai mare de protectie. asa se explica de ce, acum 4 ani, in Constanta, a fost epidemie de rubeola si rujeola doar la elevii de peste 16 ani si la studenti, desi toti erau vaccinati cu impotriva ROR. "Bolile copilariei” au fost amanate pana la varsta adulta cand sunt mai periculoase. 12.de ce se impune vaccinarea obligatorie când riscurile bolii sunt mici, iar riscurile vaccinării sunt enorme? 13 . stiti ca actorul Toni Tecuceanu NU a murit de gripa porcina, cum intentionat gresit a anuntat dr adrian streinu cercel , ci in urma unei infectii cu o bacterie intraspitaliceasca? de ce o asa manipulare grosolana?? 14. cunoasteti care sunt interesele financiare care stau in spatele vaccinarii?? cine detine companiile farmaceutice si cam cati bani se invart in aceasta industrie?? 15. cunoasteti czul cu STERILIZAREA în masă a femeilor, sub acoperirea unui VACCIN? Asociația Doctorilor Catolici din Kenya a anunțat că a descoperit în vaccinul anti-tetanos cu care au fost injectate 2,3 milioane de femei și fetițe un antigen care produce pierderea sarcinilor. Campania de vaccinare este făcută prin Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al ONU (UNICEF) 17. cunoasteti cele 2 citate " :Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii) „Scleroza multipla, o boala ce in final isi lasa victimele complet paralizate, este una dintre afectiunile de care sufera mii de oameni din lumea vestica. Si totusi, aceasta boala este complet necunoscuta africanilor, asiaticilor si sud americanilor care nu au „beneficiat” de excelenta medicina vestica. Scleroza laterala amiotrofica, o boala teribila a sistemului neuromuscular este, de asemenea, necunoscuta de toti cei din zonele mentionate. Aceeasi situatie este si cu miopatia si distrofia musculara intalnita numai la vestici. Epilepsia care este in crestere in tarile dezvoltate este foarte rar intalnita in celelalte tari. Nevrozele anxioase, nevroza compulsiva si, in general, bolile mintale severe de care sufera milioane de pacienti din lumea vestica sunt aproape necunoscute in aceste grupe ce nu au „beneficiat” de medicina moderna si vaccinare.” ( din discursul profesorului Georges Vithoulkas, 1994 , Parlamentul Suediei )?? 18. cum comentati cuvintele lui Bill Gates in 2010:"Lumea din prezent are o populaţie de 6,8 miliarde de oameni… aceasta se apropie de 9 aproximativ miliarde. Acum, dacă facem o treabă bună cu vaccinurile, serviciile de sănătate, serviciile de sănătate a reproducerii, am putea reduce cifra aceasta cu 10 sau 15 procente.”??? 19. cum poate fi impusă vaccinarea obligatorie când etica medicală şi legile ţării prevăd pentru orice tratament medical, consimţământul informat al pacientului? nu vi se pare aberant ca elevii ( copiii) nu pot merge la şcoală dacă nu au vaccinurile făcute?? 20. V- ATI VACCINAT COPIII SAU NEPOTII???

0 (4 voturi)
Capra de Munte
19.10.2015, 17:01:35

Exceptional comentariul dumneavoastra! Cu o singura exceptie: nu stiu vreun in caz in care nazistii americani care obliga vaccinarea fortat sa fi platit vreodata despagubiri financiare in cazuri de autism dezvoltat in urma vaccinarii. Ba mai mult decit atit, exista din pacate o LEGE care protejeaza Big Pharma de orice proces intentat in urma survenirii unei boli dupa vaccinare. Atita ticalosie doar la americani am vazut!

0 (4 voturi)
Modifică Setările