Aerisirea încăperilor ne fereşte de viroze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă staţi acasă întreaga zi, ar  trebui să aerisiţi camera de 4-5 ori
Dacă staţi acasă întreaga zi, ar trebui să aerisiţi camera de 4-5 ori

Cu cât deschidem mai des geamul, cu atât concentraţia de virusuri din aer se diminuează şi riscul de a răci devine mai mic. Iarna, există tendinţa de a aerisi mai rar şi mai puţin încăperile în care stăm, din dorinţa de a conserva căldura.

Medicii spun însă că ar trebui să facem acest lucru cu atât mai mult în sezonul rece, pentru a ne proteja de infecţiile respiratorii. „Gripa şi răcelile au ca modalitate de transmitere şi calea aeriană, pe lângă cea indirectă, care presupune atingerea unor suprafeţe contaminate. Prin aerisirea spaţiilor în care stăm, reducem concentraţia de microorganisme din încăpere şi, implicit, riscul de infectare.

O altă boală care se transmite pe cale aeriană (exclusiv) este tuberculoza, cu o incidenţă foarte ridicată în România. Concentraţia din aer a bacilului Koch, cel care produce boala, poate fi diminuată prin aerisirea încăperilor", spune medicul primar pneumolog Cristian Popa din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Reduce riscul de alergii

În sezonul rece, petrecem mai mult timp în spaţii închise, lucru care creşte riscul de a dezvolta alergii respiratorii la acarienii care pot să existe în praful din casă, precum şi la mucegaiuri. Aceşti alergeni se dezvoltă când în casă există căldură şi umezeală, iar prin aerisirea încăperilor, diminuăm riscul dezvoltării lor.

Schimburile de aer care au loc atunci când deschidem geamul ne protejează şi de alte substanţe cu potenţial alergic şi toxic, cum ar fi vaporii pe care-i generează soluţiile de curăţare şi de dezinfectare sau chimicalele din mobilă (atenţie mai ales dacă este nouă!). Se ştie, de exemplu, că mobila din semifabricate din lemn (PAL) conţine formaldehidă, o substanţă care poate provoca iritaţii ale ochilor şi ale gâtului, dureri de cap, probleme de somn şi care a fost asociată chiar cu un risc mai mare de cancer.

Previne durerile de cap

Mai ales atunci când într-o încăpere stau multe persoane, există riscul ca, neaerisind, concentraţia de dioxid de carbon să crească. Din acest motiv, persoanele în cauză se pot confrunta cu dureri de cap şi cu dificultăţi de concentrare.

„Creşterea nivelului de dioxid de carbon este neplăcută şi pentru cei care suferă de boli ce produc insuficienţă respiratorie, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) şi fibroza pulmonară", atrage atenţia medicul Cristian Popa. Senzaţia de lipsă de aer pe care o provoacă aceste afecţiuni se agravează atunci când încăperile nu sunt aerisite atât de des pe cât ar trebui.

Deschideţi geamul de 4-5 ori pe zi!

O încăpere în care petrecem întreaga zi ar trebui aerisită de patru-cinci ori, timp de 10-15 minute pentru a beneficia de suficient oxigen şi pentru a „purifica" aerul de microbi. În cazul în care suntem la serviciu de dimineaţă şi până după-amiază, ar trebui să deschidem geamul măcar la trezire şi la culcare, tot 10-15 minute.

În spitale şi în încăperile supraaglomerate, aerisirea ar trebui făcută cât mai des. „În unele spitale din afara ţării există programe obligatorii de aerisire de câte 10 minute la fiecare două ore", spune medicul Cristian Popa.

Pentru o aerisire optimă, dintr-o încăpere ar trebui să iasă un volum de aer egal cu volumul încăperii respective. Însă cum nu putem face o asemenea măsurătoare, putem lua ca reper în acest sezon temperatura aerului. Ar trebui să închidem geamul când aerul este la fel sau cel puţin aproape la fel de rece precum cel de afară.

Ventilaţia naturală este cea mai bună

Mai sănătos şi fără costuri este să aerisim încăperile deschizând geamul decât să folosim instalaţii de ventilaţie. „Ce poate face în cinci minute un geam deschis, ventilaţia mecanică o face într-un timp mult mai îndelungat", spune medicul pneumolog Cristian Popa. Însă deschiderea geamului nu este o soluţie pentru persoanele care locuiesc pe bulevarde cu trafic intens, în care poluarea aerului este ridicată. În asemenea cazuri, sunt recomandate sistemele de ventilaţie, dar neapărat cu filtre de aer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite