Medicină

articolul anterior articolul urmator

Agresivitatea, cauză a producerii accidentelor vasculare cerebrale

1
11 Jul 2014 02:53:31
Autor: Radu Eremia
Agresivitatea, una din cauzele producerii accidentelor vasculare cerebrale. FOTO: Shutterstock
Agresivitatea, una din cauzele producerii accidentelor vasculare cerebrale. FOTO: Shutterstock

Agresivitatea şi cinismul îndreptat faţă de persoanele din jurul nostru pot duce la o dublare a riscului de producere a accidentelor vasculare în cazul persoanelor de vârsta a doua şi a treia, potrivit unui studiu, publicat joi, de revista „Stroke American Heart Association”.

La studiu au participat 6.700 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani care au completat o serie de chestionare în legătură cu mentalitatea şi comportamentul lor, având loc o evaluare periodică pe parcursul mai multor ani a stărilor de stres, simptomelor depresive, de furie sau pornirile agresive.

Participanţii la studiu, oameni care nu au suferit de boli cardiovasculare la începutul demersului ştiinţific, au fost urmăriţi timp de 8-11 ani, perioadă în care 147 dintre aceştia au avut accidente vasculare cerebrale şi 48 blocări temporare ale fluxului sanguin al creierului (AIT).

Autorii cercetării au constata că persoanele cu indicatorii cei mai mari de agresivitate, măsurat plecând de la cinismul lor faţă de cei din jur, au fost de două ori mai predispuşi să aibă accidente vasculare cerebrale sau AIT, comparativ cu ceilalţi.

Similar, un nivel ridicat al simptomelor drepresive poate creşte cu 86% riscul producerii de accidente vasculare sau AIT, iar în rândul persoanelor stresate este înaintat un procent cu 59% mai în ceea ce priveşte subiecţii cu aceste probleme. Legăturile între factorii psihologici şi riscul de probleme de sănătate rămâne chiar şi după luarea în considerare a altor factori precum diferenţa de vârstă, etnie sau de gen.

„Ne concentrăm atât pe factorii de risc tradiţionali –nivelul de colesterol, tensiunea arterială, fumatul etc -, importanţi, de asemenea, dar studiul arată că factorii psihologice joacă un rol esenţial”, a declarat unul din autorii studiului, Susan Everson-Rose, profesor asociat de medicină la Universitatea Minnesota. „Privind la chestiunea îmbătrânirii populaţiei, trebuie să luăm în considerare şi alţi factori”, a adăugat cercetătoarea americancă.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Quiet Guy
20.07.2014, 01:16:49

Interesant articolul. Cind eram mic eram batut de mai toti copiii mai mari din parcul de linga casa. Am crescut, m-am apucat de arte martiale si am platit citeva polite la citiva din care ma batusera cind eram mic. Problema principala ca am ramas cu acest sentiment de revansa neimplinita 100% si dorinta de a plati toate politele, fie ele si fizice, fie si contra la mai multi dintr-o data.

Modifică Setările